12/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εργαζόμενοι που δικαιούνται αυξήσεις!

Το πολυνομοσχέδιο, ο κατώτατος μισθός και ο νόμος .
      Pin It

Το πολυνομοσχέδιο, ο κατώτατος μισθός και ο νόμος 4093/2012

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

57Την ώρα που η κυβέρνηση στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο θεσπίζει τον τρόπο με τον οποίο θα καθορίζεται ετησίως ο κατώτατος μισθός και ήδη έχει περικόψει το επίδομα γάμου (σε όσες επιχειρήσεις δεν είναι μέλη εργοδοτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων) στοχεύοντας σε μείωση μισθών, μία διάταξη στον νόμο 4093/2012 δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους να λάβουν τελικά αυξήσεις…

 

Ο δρόμος των αυξήσεων περνά μέσα από την προϋπηρεσία και συγκεκριμένα μέσα από τις, έστω και παγωμένες, τριετίες.

 

Πώς προκύπτει αυτό;

 

Στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για την καταβολή της προϋπηρεσίας λόγω τριετιών λογίζεται η προϋπηρεσία που έχει διανυθεί μεν σε οποιονδήποτε εργοδότη μετά τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας αλλά σε θέση και ειδικότητα παρεμφερή και ανάλογη μ’ αυτή που κατέχουν κατά την πρόσληψή τους…

 

Αντίθετα «Οι ως άνω προσαυξήσεις προϋπηρεσίας καταβάλλονται σε εργαζόμενο με προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα, για μεν τους εργατοτεχνίτες μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, για δε τους υπαλλήλους μετά τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας τους και ισχύουν για τη συμπληρωθείσα υπηρεσία την 14.2.2012» αναγράφεται στον νόμο 4093 και δη στην περ. 3δ της υποπαραγράφου ΙΑ.11.

 

Τι σημαίνει αυτό;

 

Πολύ απλά ότι κατά την πρόσληψη ενός εργαζομένου λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της προϋπηρεσίας του που είχε αποκτηθεί μέχρι τη 14η-2-2012 σε οποιονδήποτε εργοδότη και οποιαδήποτε ειδικότητα. Ουσιαστικά σ’ αυτό το σημείο ο εργατικός νόμος γίνεται περισσότερο ελαστικός, αφού για τις τριετίες δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνον η προϋπηρεσία σε συναφείς ειδικότητες αλλά το σύνολο της προϋπηρεσίας. Που σημαίνει ότι αυξάνεται ο μισθός.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Εληξε χθες, με βάση τη σχετική προκήρυξη του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, η προθεσμία υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών για τους υποψηφίους/ιες που επιθυμούν να εισαχθούν στις ΑΕΝ με τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ωστόσο, η αντίστοιχη προθεσμία για όσους επιθυμούν να εισαχθούν στις σχολές Εμπορικού Ναυτικού με τη διαδικασία της κατάθεσης απολυτηρίου Λυκείου, τα αποτελέσματα της οποίας εκδίδει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, έχει προθεσμία μέχρι την 9η-08-2013. Σημειώνεται ότι η προκήρυξη διαγωνισμού επιλογής σπουδαστών/στριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 είναι αναρτημένη στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του ΥΝΑ: www.yen.gr. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα δικαιολογητικά και στις Περιφέρειας του τόπου διαμονής τους, οι οποίες υποχρεούνται να έχουν αναρτήσει τη σχετική προκήρυξη.

 

………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

 

Ολοι όσοι εργάζονται ως ωρομίσθιοι δικαιούνται και εκείνοι να απολαύσουν όχι μόνον ημέρες αδείας αλλά και τα επιδόματα που συνδέονται με την άδεια αναψυχής, με την προϋπόθεση ότι εργάζονται καθημερινά ως ωρομίσθιοι. Αναλυτικότερα, η εργατική νομοθεσία επιτάσσει ότι αν οι ωρομίσθιοι έχουν κανονική καθημερινή απασχόληση δικαιούνται άδεια όπως όλοι οι μισθωτοί. Οι αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας θα εξευρεθούν με βάση τον μέσο (ημερήσιο) όρο των αμοιβών που έλαβαν μέσα στο χρονικό διάστημα από της προσλήψεώς τους ή της λήξεως της προηγουμένης αδείας τους μέχρι της ενάρξεως της νέας αδείας (άρθρο 5 της από 26.1.77 ΕΓΣΣΕ). Ο μέσος ημερήσιος όρος εξευρίσκεται με τη διαίρεση των συνολικών αποδοχών που ο κάθε μισθωτός έλαβε μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα, διά του συνολικού αριθμού των ημερών που περιλαμβάνονται στο διάστημα αυτό και κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε ή διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του.

 

………………………………………………………………………………………………………………

 

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

 

Τα δικαστήρια θεωρούν ότι η υπέρμετρη προσπάθεια ενός εργαζομένου που προκάλεσε θάνατο ή ανικανότητα για εργασία είναι εργατικό ατύχημα. Εργατικό ατύχημα είναι εκείνο που συμβαίνει στον εργαζόμενο κατά τη διάρκεια της εργασίας ή με αφορμή την εργασία και το οποίο οφείλεται σε απότομο γεγονός, βίαιο γεγονός, εφόσον αυτό προκάλεσε στον εργαζόμενο ανικανότητα να εργασθεί πάνω από 4 ημέρες ή και απώλεια ζωής ακόμα. Η επίδραση αυτή μπορεί να έχει σαν αιτία την επιβάρυνση των όρων εργασίας κάτω από απρόβλεπτες και έκτακτες συνθήκες. Συνεπώς, προϋπάρχουσα ασθένεια, η οποία εκδηλώνεται ή επιδεινώνεται κατά την εκτέλεση της εργασίας κάτω από κανονικές συνθήκες δεν αποτελεί εργατικό ατύχημα. Αν όμως η ασθένεια προήλθε κατά την εκτέλεση της εργασίας κάτω από εξαιρετικές και ασυνήθιστες συνθήκες χαρακτηρίζεται εργατικό ατύχημα. Ετσι, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, που προκλήθηκε από ασυνήθιστους όρους εργασίας και δυσμενείς συνθήκες, κρίθηκε από τα δικαστήρια ότι αποτελεί εργατικό ατύχημα. Εργατικό ατύχημα έχει κριθεί επίσης οτιδήποτε αποτελεί επιδείνωση προϋπάρχουσας ασθένειας, που προκλήθηκε από υπέρμετρη προσπάθεια που κατέβαλε ο εργαζόμενος κατά την εκτέλεση της εργασίας του κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Ακόμη, εργατικό ατύχημα έχει χαρακτηριστεί εκείνο που συνέβη εξαιτίας ανάθεσης βαριάς εργασίας σε μη αποθεραπευθέντα εργαζόμενο.

 

…………………………………………………………………………………………………………..

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

 

Μια νέα μόδα έχει κάνει την εμφάνισή της στην αγορά εργασίας και αφορά τις ημέρες της χορηγούμενης άδειας. Είναι χαρακτηριστικό των καιρών της κρίσης και πολλοί εργοδότες, λόγω της υψηλής ανεργίας, προσπαθούν να απαλλαγούν από τους εργασιακούς νόμους οι οποίοι τους απαγορεύουν να εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους. Ετσι, πολλές είναι οι καταγγελίες για επιχειρήσεις οι οποίες ζητούν από τους εργαζομένους να επιστρέψουν νωρίτερα στην εργασία τους λογίζοντας τις ημέρες άδειας ως ημερολογιακές και όχι ως εργάσιμες.

 

Επ’ αυτού θα πρέπει να αναφερθεί ότι κατά ρητή αναφορά στις εργατικής νομοθεσίας στην άδεια υπολογίζονται μόνον οι εργάσιμες ημέρες. Ετσι δεν συμπεριλαμβάνονται ως ημέρες άδειας οι Κυριακές, οι αργίες και οι ημέρες ασθενείας (κατά τις οποίες ο μισθωτός παρέμεινε στο σπίτι του ή νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο), που εμπίπτουν στο διάστημα της άδειας. Για τους μισθωτούς πενθήμερης εργασίας δεν περιλαμβάνεται στον αριθμό ημερών άδειας η ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία δεν παρέχουν εργασία λόγω πενθημέρου.

 

Κάτω από αυτά τα δεδομένα όποιος εργοδότης επιβάλλει ημερολογιακές ημέρες άδειας προφανώς παρανομεί.

 

………………………………………………………………………………………………….

 

ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ

 

Μια 5ετία, όσο δηλαδή διαρκεί η παραγραφή των αξιώσεων ενός μισθωτού, οφείλει ο εργοδότης να τηρεί το ειδικό βιβλίο αδειών. Σύμφωνα με τον νόμο, έκαστος εργοδότης οφείλει να τηρεί ειδικό βιβλίο το οποίο δύναται να είναι και σε μορφή μηχανογραφημένων σελίδων. Το ειδικό βιβλίο ή οι μηχανογραφημένες σελίδες πρέπει να φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης, την ένδειξη βιβλίο αδειών και να περιλαμβάνουν τα εξής στοιχεία:

 

Αύξων αριθμός, ονοματεπώνυμο μισθωτών, ειδικότητα, ημερομηνία πρόσληψης, προϋπηρεσία, αριθμός δικαιούμενων ημερών αδείας, χρονολογία έναρξης και λήξης χορηγηθείσης αδείας, αποδοχές αδείας, επίδομα αδείας, παρατηρήσεις, υπογραφή μισθωτού.

 

Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει η επιχείρηση να τα τηρεί για μια 5ετία και να διαθέτει σε πρώτη ζήτηση αν ζητηθούν από τους επιθεωρητές εργασίας του ΣΕΠΕ που ασκούν τον έλεγχο και την εποπτεία της εφαρμογής της νομοθεσίας για τις άδειες. Βέβαια ο εργοδότης μετά τη λήξη της σύμβασης οφείλει να τηρεί όλα τα έγγραφα που αφορούν τον μισθωτό για μια διετία. Σε κάθε περίπτωση μη τήρησης των προϋποθέσεων οι επιθεωρητές εργασίας μπορεί να επιβάλουν διοικητικό πρόστιμο που μπορεί να κυμαίνεται από 500€ έως 50.000€ για κάθε παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.

 

 

Scroll to top