Pin It

Tης Μαρίας Δήμα

 

Εναν χρόνο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης της Proton Bank, και μάλιστα μία μέρα μετά την απόφαση κατάσχεσης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο επιχειρηματίας συνελήφθη με ένταλμα της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ. Συν.», παρά τη διάταξη που είχε απαγορεύσει την έξοδό του από τη χώρα, τα νέα στοιχεία της δικογραφίας έκαναν επιτακτική την ανάγκη έκδοσης εντάλματος σύλληψης από τη β΄ τακτική ανακρίτρια, καθώς ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας κρίθηκε ύποπτος φυγής.

 

Ο Λαυρεντιάδης συνελήφθη χθες το απόγευμα στο σπίτι του στην περιοχή της Βουλιαγμένης, και σήμερα θα οδηγηθεί από τη ΓΑΔΑ στην ανακρίτρια, όπου αναμένεται να λάβει προθεσμία, καθώς είναι ποινικά υπόλογος για πέντε κακουργήματα.

 

Τα αδικήματα αφορούν την υπόθεση των επισφαλών δανείων ύψους 701 εκατ. ευρώ, τα οποία εκταμιεύτηκαν από την Proton Bank επί των ημερών της προεδρίας του, για να καταλήξουν σε εταιρείες αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντός του.

 

Τα κακουργήματα που βαρύνουν τον επιχειρηματία και τους 29 συγκατηγορούμενούς του είναι τα εξής:

 

* Εγκληματική οργάνωση στην οποία διευθυντικό ρόλο φέρεται να έχει ο ίδιος ο επιχειρηματίας.

 

* Απάτη με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου 1608/1950, που τελέστηκε κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια.

 

* Υπεξαίρεση εις βάρος του Δημοσίου, που αφορά το σύνολο των δανείων.

 

* Απιστία από κοινού και κατ' εξακολούθηση.

 

* Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Scroll to top