25/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Στουρνάρας δικαιώνει τη δίωξη κατά Γεωργίου

Στην αναφορά του, ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με την οποία απήγγειλε το κατηγορητήριο κατά στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ για την παραποίηση των στοιχείων του ελλείμματος και έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.», κάνει μνεία στο οπτικοακουστικό υλικό, σύμφωνα με το οποίο ο νυν υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι «η ενσωμάτωση των.
      Pin It

Στην αναφορά του, ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με την οποία απήγγειλε το κατηγορητήριο κατά στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ για την παραποίηση των στοιχείων του ελλείμματος και έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.», κάνει μνεία στο οπτικοακουστικό υλικό, σύμφωνα με το οποίο ο νυν υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι «η ενσωμάτωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ είναι λάθος χειρισμός»

 

Της Μαρίας Δήμα

 

Τις καταθέσεις της καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά και του οικονομολόγου Νικόλαου Λογοθέτη καθώς και πλείστων άλλων μαρτύρων επικαλέστηκε στην αναφορά του τον περασμένο Γενάρη προς την Παναγιώτα Φάκου, προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με την οποία ζητούσε την άσκηση της ποινικής δίωξης των στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, Κωνσταντίνου Μολφέτα και Αθανασίας Ξενάκη.

 

«Εγκληματική αμέλεια, το ελάχιστο», χειραγωγούμενες μεθοδεύσεις ως «αποτέλεσμα πιέσεων»!… Αυτό καταλογίζουν στον Ανδρέα Γεωργίου και «λοιπούς» της ΕΛΣΤΑΤ, μιλώντας μετά λόγου γνώσεως για τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 σε 15,4% – διόγκωση η οποία οδήγησε στην «υποχρεωτικότητα» του Μνημονίου, σημαντικοί μάρτυρες που… κατάφεραν να καταθέσουν στη σχετική εισαγγελική αλλά και στη μετέπειτα κύρια ανακριτική έρευνα.

 

Πιθανόν υπέκυψαν σε πιέσεις

 

Ξεκάθαρες είναι οι επισημάνσεις, από πλευράς Ζωής Γεωργαντά και Νικόλαου Λογοθέτη, πρώην μέλους και αντιπροέδρου, αντίστοιχα, της Αρχής, ενώ ήδη με εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου θα εξεταστούν επί της ουσίας τυχόν παρατυπίες, σοβαρές ελλείψεις αλλά και καταγγελίες ως προς τη διαχείριση της ανάκρισης της 5ης Ειδικής Ανακρίτριας, που φέρεται ότι, με τυπικές κλήσεις των υπευθύνων της Στατιστικής Αρχής, θεωρεί πως… ουδέν το αξιόποινο διεπράχθη.

 

Εάν, όμως, ισχύει το ανακριτικό συμπέρασμα, τότε το έλλειμμα είναι ακριβές, και κακώς ως αντιπολιτευόμενος φώναζε ο Αντώνης Σαμαράς και αντιδρούσε τόσο για τη «συνταγή» όσο και για την κατασκευή της διάγνωσης της «αρρώστιας» και ορθότατα συνεχίζει τώρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έχοντας στο απυρόβλητο τον Γ. Παπανδρέου και τις μνημονιακές επιλογές του «άμα τη λήψη» των αριθμών της ΕΛΣΤΑΤ.

 

Επίσης, κακώς ακούγονται διαμαρτυρίες σήμερα, διότι δεν υφίσταται ούτε πολιτικό ούτε δικαστικό θέμα απόπειρας συγκάλυψης του «τότε». Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ είχε ζητήσει με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» (20 Αυγούστου) ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα. Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκάλεσαν οι πρόσφατες καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά για πρόσκλησή της από την ανακρίτρια να τη συναντήσει ιδιωτικώς, τη διερεύνηση των οποίων ζήτησαν ο Πάνος Καμμένος όσο και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος.

 

Καταθέτοντας για το 2009, η Ζωή Γεωργαντά και ο Νικόλαος Λογοθέτης αντιμετωπίζουν τον τότε προϊστάμενό τους στην ΕΛΣΤΑΤ ούτε λίγο ούτε πολύ ως ενεργούμενο «τρίτων», αναφέρονται σε άρνηση να τους δοθούν κρίσιμα στοιχεία και σε αναιτιολόγητο ποσοστό ελλείμματος…

 

«Το 15,4% δεν μπορεί να δικαιολογηθεί… Ο κ. Γεωργίου είναι ένα απλό εργαλείο… Επρεπε να γίνουν μελέτες που δεν έγιναν… δεν έγιναν μετρήσεις. Αυτά τα νούμερα είναι αυθαίρετα…». «…Ο Γεωργίου αποτέλεσε το πιόνι… Ακούγονται πολλά… τα περισσότερα παραπέμπουν σε εθνική προδοσία ή σε εγκληματική αμέλεια το ελάχιστο… Η άρνηση εμφανίσεως των στοιχείων και ενημερώσεώς μας επ’ αυτών συνεπάγονται κάποια αυθαίρετη απόφαση, ενδεχομένως καθοδηγούμενη… θεωρώ πιθανό να οφείλεται σε σκοπιμότητα είτε του ιδίου είτε τρίτων, που είναι το πιθανότερο…».

 

Σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική αναφορά, η Ζωή Γεωργαντά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θράκης και μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «το νούμερο 15,4% θεωρώ ότι είναι αυθαίρετο, δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες μετρήσεις και η απαραίτητη έρευνα και μελέτη, και όλως αυθαιρέτως προέκυψε ο ανωτέρω αριθμός… Δεν τηρήθηκαν για τη συλλογή των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας οι κανόνες που ισχύουν και εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη-μέλη… Θεωρώ ότι ο κ. Γεωργίου έδωσε στοιχεία χωρίς μελέτες, χωρίς να ζητήσει τη συνδρομή μας και χωρίς να είναι θεμελιωμένα ως αποτέλεσμα αναγνωρισμένης επιστημονικής μεθοδολογίας. Κατά την εκτίμησή μου μπορεί να το έκανε και επίτηδες. Δεν μπορώ να μπω στη σκέψη του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι στην ελαφρύτερη περίπτωση πρόκειται για εγκληματική αμέλεια. Πιθανόν και να υπέκυψαν στις πιέσεις. Το 15,4% δεν μπορεί να δικαιολογηθεί… Καταρχήν για τον κ. Γεωργίου εγώ νομίζω ότι είναι ένα απλό εργαλείο… Τα νούμερα είναι αυθαίρετα… Μπορεί να ήταν και παραπάνω το έλλειμμα στο κάτω κάτω ή και μικρότερο, δεν το μετρήσαμε, δεν το μελετήσαμε».

 

Καθοδηγούμενη απόφαση

 

Ο εισαγγελικός λειτουργός σημειώνει ότι κατά τη μάρτυρα στη διαμόρφωση του ελλείμματος από το 13,6% στο 15,4% εντάχθηκαν και συνυπολογίστηκαν θεσμικές μονάδες, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία ταξινόμηση αυτών και οι προαπαιτούμενες συναφώς μελέτες…

 

Ο μάρτυρας Νικόλαος Λογοθέτης, οικονομολόγος και αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, υποστηρίζει στην κατάθεσή του: «Συμφωνώ με αυτά που καταγράφει η Γεωργαντά, δεν μας γνωστοποιήθηκε ποτέ αν υπήρξαν σχετικές μελέτες για την ένταξη συγκεκριμένων ΔΕΚΟ στον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Γεωργίου μάς είπε ότι στον υπολογισμό ενέταξε συγκεκριμένες ΔΕΚΟ ως φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς να αιτιολογήσει τους λόγους ένταξης. Εκτιμώ ότι η άρνηση εμφανίσεως των στοιχείων και ενημερώσεώς μας επ’ αυτών συνεπάγονται κάποια αυθαίρετη απόφαση, ενδεχομένως καθοδηγούμενη… Θεωρώ πιθανό να οφείλεται σε σκοπιμότητα είτε του ιδίου είτε τρίτων, που είναι το πιθανότερο… Θεωρώ ότι ο Γεωργίου αποτέλεσε το πιόνι. Εχω την εκτίμηση που αγγίζει τα όρια της πεποίθησης ότι το 15,4% δεν είναι το πραγματικό έλλειμμα με βάση τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν και πρέπει να ανευρεθούν… Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω γιατί θέλησαν να διογκώσουν το έλλειμμα της χώρας, δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του Radermacher ή του Γεωργίου ή οποιουδήποτε άλλου. Εγώ βλέπω τι συνέβη. Βλέπω ότι δεν αιτιολογήθηκε τι συνέβη. Ακούγονται πολλά… Μπορεί να είναι οποιοδήποτε σενάριο. Μπορεί να είναι και συνδυασμός όλων. Εγώ δεν θέλω να πιστεύω κανένα πραγματικά από αυτά, γιατί τα περισσότερα παραπέμπουν σε εθνική προδοσία ή σε εγκληματική αμέλεια το ελάχιστο… Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι οι αποφάσεις δεν ήταν απόρροια έξωθεν πιέσεων – εγώ πιστεύω ότι ήταν απόρροια έξωθεν χειραγώγησης…».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αναφορά του ο εισαγγελικός λειτουργός κάνει μνεία σε οπτικοακουστικό υλικό με συνέντευξη που είχε δώσει τον Απρίλιο του 2011, σε τηλεοπτικό κανάλι, ο τότε γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και νυν υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, και το οποίο έδωσε η Ζωή Γεωργαντά στην έρευνα σε συμπληρωματική εξέτασή της. Στη συνέντευξη αυτή ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να υποστηρίζει ότι «έγινε ένας λάθος χειρισμός με την ενσωμάτωση ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, που δεν νομίζω ότι ενσωματώνονται σε άλλες χώρες… κατά την άποψή μας δεν έπρεπε να γίνει».

Scroll to top