28/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγριες διαδηλώσεις εναντίον της… ζωώδους διαφθοράς

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ Tα άγρια ζώα που προστάτευε το Ταμείο Προστασίας τους φαίνεται ότι ήταν κάποια μέλη της κυβέρνησης Ακίνο, αφού εκεί πήγαιναν τα χρήματά του.
      Pin It

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ Tα άγρια ζώα που προστάτευε το Ταμείο Προστασίας τους φαίνεται ότι ήταν κάποια μέλη της κυβέρνησης Ακίνο, αφού εκεί πήγαιναν τα χρήματά του

 

Συνεχίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους στο κέντρο της Μανίλα και σε άλλες μεγάλες πόλεις δεκάδες χιλιάδες Φιλιππινέζοι διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για τη διασπάθιση κεφαλαίων από τον αποκαλούμενο «κουμπαρά» – ένα ταμείο για την προστασία των άγριων ζώων που θέσπισε η Βουλή της χώρας και κατέληξε σε μείζον σκάνδαλο, καθώς χρησιμοποιήθηκε για ιδιοτελείς σκοπούς μελών και στελεχών της κυβέρνησης του Μπενίνιο Ακίνο.

 

Ετσι, έπειτα από τρία χρόνια παραμονής στην εξουσία η κυβέρνηση Ακίνο, η οποία εξελέγη υποσχόμενη να τιμωρήσει τη διαφθορά, κατηγορείται τώρα η ίδια για εκτεταμένη διαφθορά και κατασπατάληση δημοσίων πόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ακίνο κέρδισε την εκλογική αναμέτρηση, υποσχόμενος την πάταξη της διαφθοράς και τα ποσοστά δημοτικότητάς του μέχρι προσφάτως άγγιζαν το 70%.

 

Το σκάνδαλο του «κουμπαρά» των ζώων όχι μόνο βρίθει «διαρροών» προς κυβερνητικά στελέχη, αλλά στερείται έργων για την προστασία των ζώων, όπως προβλεπόταν με την ίδρυση του Ταμείου Αρωγής και ανάπτυξης κατά Προτεραιότητα (PDAF).

 

Γι’ αυτό και οι περίπου 60.000 διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων φορούσαν μάσκες γουρουνιών (από το… «γουρουνάκι» των κλασικών παιδικών κουμπαράδων) και άσπρα ρούχα, ζήτησαν χθες την κατάργηση του Ταμείου και την παραίτηση της κυβέρνησης καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες βουλευτές της φέρονται να αποκόμισαν, συνολικά, περίπου 226 εκατομμύρια δολάρια από το επίμαχο πρόγραμμα. Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο του σκανδάλου είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Guardian», ότι τα χρήματα δεν ήταν πραγματικά, αλλά στο μεγαλύτερο τμήμα τους απλές λογιστικές εγγραφές. Οπως γράφει πάντως η βρετανική εφημερίδα η πορεία εξελίχθηκε ειρηνικά και οι 1.500 αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι «βρίσκεται στο πλευρό των διαδηλωτών» και θα ερευνήσει τυχόν ευθύνες στελεχών της. «Είμαστε στην ίδια πλευρά. Είμαστε όλοι εναντίον της διαφθοράς», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Μανίλα.

 

Οι διαδηλωτές, η Καθολική Εκκλησία στις Φιλιππίνες με πρωταγωνιστή τον καρδινάλιο Λούις Αντόνιο, που μετείχε στη χθεσινή αντικυβερνητική κινητοποίηση, καθώς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αδιαφορούν πάντως για την υπόσχεση του Ακίνο και ζητούν την άμεση κατάργηση του προγράμματος. Γεγονός παραμένει ωστόσο ότι οι διαδηλωτές έλπιζαν να συγκεντρώσουν ένα εκατομμύριο άτομα, κάτι το οποίο δεν πέτυχαν. Γι’ αυτό πολιτικοί αναλυτές εξέφρασαν την εκτίμηση στο Reuters ότι η όλη υπόθεση δύσκολα θα μπορέσει να πλήξει τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού, ενώ θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να τον οδηγήσει σε παραίτηση.

 

Δημήτρης Φαναριώτης

 

Scroll to top