28/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΟΣΚΑΡ: «Μπάτλερ» και βιογραφία Μαντέλα Στις υποψηφιότητες

Το big bang των «μαύρων» ταινιών

      Pin It

Μπορεί οι «New York Times» να θεωρούν το 2013 ως τη χρονιά που έγινε το breakout για τις «μαύρες» ταινίες, με μαύρους σκηνοθέτες ή ηθοποιούς, ο Σπάικ Λι όμως ως καθ’ ύλην αρμόδιος δεν φαίνεται να συμμερίζεται και τόσο την άποψή τους. Κι ας αναμένει εισπρακτική επιτυχία με το ριμέικ που έκανε στο «Oldboy» με τους Τζος Μπρόλιν και Σάμουελ Τζάκσον. Κι ας γνώρισε επιτυχία πιο πριν και με το «Inside Man». «Ολα αυτά δεν σημαίνουν πως είναι εύκολο να βρεις τα χρήματα για να κάνεις την ταινία που θέλεις» είπε και ήδη ξεκίνησε εκστρατεία στο Kickstarter ώστε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει την επόμενη δουλειά του.

 

Μαύροι σκηνοθέτες και ηθοποιοί πάντως παίρνουν ήδη θέση για τις υποψηφιότητες των Οσκαρ. Και είναι πολλοί φέτος.

 

• Ο Λι Ντάνιελς κατ’ αρχάς με το «The Butler», ο σκηνοθέτης του «Precious» παλιότερα, με το οποίο είχε κερδίσει έξι υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας αλλά και σκηνοθεσίας. Ο πολυτάλαντος και συνεχώς δραστήριος Φόρεστ Γουίτακερ παίζει τον ρόλο του μπάτλερ του Λευκού Οίκου που γνώρισε οχτώ προέδρους των ΗΠΑ, από το 1952 έως και το 1986. Ο Γουίτακερ ενσαρκώνει επίσης στο μιούζικαλ «Black Nativity» και τον Λάνγκστον Χιουγκς, τον περίφημο μαύρο ποιητή, μαχητικό ακτιβιστή και αρθρογράφο. Επιπλέον, είναι παραγωγός στο «Fruitvale Station», ένα φιλμ για τον θάνατο του Οσκαρ Γκραντ, που δολοφονήθηκε από αστυνομικό την Πρωτοχρονιά του 2009. Η ταινία που αποθεώθηκε στο Sundance και στο φεστιβάλ των Κανών είναι του Ράιαν Κούγκλερ με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Τζόρνταν, για πολλούς το next big thing στο Χόλιγουντ.

 

• Ο Βρετανός Τσιούτελ Ετζιοφορ, που τον είδαμε και στο «The Dirty Pretty Things», είναι ο Σόλομον Νόρθαπ, στη διασκευή του Στιβ Μακ Κουίν από το αυτοβιογραφικό «12 Years a Slave». Παίζουν ακόμη ο Μπραντ Πιτ και ο Μάικλ Φασμπέντερ και είναι αυτό που θα οδηγήσει τον Βρετανό μαύρο σκηνοθέτη (καμία σχέση με τον άλλο Στιβ Μακ Κουίν, μην μπερδευόμαστε) προς τα Οσκαρ.

 

• Και ο επίσης Βρετανός Ιντρις Ελμπα, που ενσαρκώνει τον Νέλσον Μαντέλα στο «Mandela: Long Walk to Freedom», οδεύει για υποψηφιότητα για Οσκαρ. Η σκηνοθεσία είναι του Τζάστιν Τσάντγουικ. Αυτός είναι λευκός βέβαια. Αλλά πέρασαν πια οι εποχές που οι μαύροι θα διαμαρτύρονταν επειδή ένας λευκός διηγείται την ιστορία τους.

 

Γιατί αυτή η έκρηξη με τα… «μαύρα» φιλμ το 2013; Ισως γιατί πέρυσι η μόνη ταινία που βγήκε από στούντιο του Χόλιγουντ με μαύρο σκηνοθέτη και αντίστοιχο κάστινγκ ήταν το «Sparkle». Είχε γυρίσει και ο Σπάικ Λι το «Red Hook Summer», που έκανε πρεμιέρα στο Sundance, αλλά ήταν ένα ανεξάρτητο φιλμ. Πολλοί ωστόσο θεωρούν πως τα προβλήματα για τους μαύρους κινηματογραφιστές στις ΗΠΑ παραμένουν. Τα στούντιο δεν ενδιαφέρονται και τόσο για την παραγωγή των ταινιών τους, ενώ εξακολουθούν να μην αναζητούν μαύρους ηθοποιούς για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

 

Δημήτρης Κανελλόπουλος

 

Scroll to top