Pin It

Χαράς ευαγγέλια για τους λάτρεις του κινηματογράφου και ειδικά εκείνους που αγαπούν την ποιητική ματιά του Αντρέι Ταρκόφσκι. Η κορυφαία ταινία επιστημονικής φαντασίας που ο Ρώσος δημιουργός σκηνοθέτησε το 1972 είναι στην πραγματικότητα η μεταφορά στην οθόνη της νουβέλας του Πολωνού Στανισλάβ Λεμ. Η σύμπραξη των δύο είχε αποτέλεσμα ένα αξεπέραστο αριστούργημα. Σχεδόν 40 χρόνια μετά την προβολή της ταινίας, το εξαιρετικό της σάουντρακ κυκλοφορεί σύντομα πρώτη φορά σε cd από την εταιρεία Superior Viaduct -παλαιότερα υπήρχε σε μια ειδική έκδοση βινιλίου μόνο για την Ελλάδα.

 

Επιβλητικό, λυρικό, το σάουντρακ του «Solaris» εμπεριέχει στιγμές που μοιάζουν με τελετουργία, μουσικές του ξεχειλίζουν από μινιμαλισμό και βαθιά συναισθήματα. Για το σάουντράκ του χρησιμοποιήθηκαν συνθέσεις του Μπαχ και του Εντβαρντ Αρτέμιεφ, που ανέδειξαν τα ποιητικά πλάνα και τον στοχασμό του μεγάλου Ρώσου δημιουργού.

 

Ο συνθέτης Εντβαρντ Αρτέμιεφ υπήρξε στενός συνεργάτης του Ταρκόφσκι, καθώς οι δυο τους είχαν συνεργαστεί και σε άλλες δύο ταινίες, στον «Καθρέφτη» και το «Στάλκερ». Για να φτιάξει τη μουσική του «Solaris» και να τονίσει τον ψυχισμό των ηρώων ο συνθέτης αξιοποίησε ηλεκτρονικά στοιχεία και κυρίως ένα πειραματικό πρωτότυπο συνθεσάιζερ. Δημιουργήθηκε έτσι ένα προφητικό έργο που αψηφά τους τεχνολογικούς περιορισμούς της εποχής και αποτελεί πρότυπο για τους συνθέτες του είδους ακόμα και στις μέρες μας.

 

Μ.Κ.

 

Scroll to top