Pin It

Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ και οι μνημονικές υποχρεώσεις του υπουργείου Υγείας ήταν το θέμα χθεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Υγείας Αδώνιδος Γεωργιάδη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

 

Βασικός προβληματισμός είναι τα νέα χρέη ύψους περίπου 430 εκατ. ευρώ που έχει δημιουργήσει από την αρχή του χρόνου ο μεγαλύτερος οργανισμός παροχής πρωτοβάθμιας Υγείας στην Ελλάδα. Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε μια εκτίμηση για το μέρος των χρεών αυτών που οφείλεται σε υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και διαβεβαίωσε ότι μεγάλο τμήμα από τα χρήματα αυτά θα ανακτηθεί εκ των υστέρων μέσω του Claw Back.

 

Συζήτηση έγινε επίσης και για το πρόβλημα νέων χρεών από τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία συνεχίζουν να αυξάνουν τις οφειλές τους προς ιδιώτες, παρά τη διαδικασία της σταδιακής εξόφλησης που έχει ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη εξετάστηκαν και μια σειρά από μνημονιακές υποχρεώσεις του υπουργείου Υγείας οι οποίες θα αποτελέσουν και αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

 

Συγκεκριμένα συζητήθηκε η εξέλιξη της δαπάνης για φάρμακα και η πορεία αντικατάστασής τους από αντίγραφα φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία. Το σημείο στο οποίο είναι πίσω σε ό,τι αφορά τις μνημονιακές του υποχρεώσεις το υπουργείο Υγείας είναι ότι θα πρέπει οι τιμές των αντιγράφων να μειωθούν στο 50% αυτών των πρωτοτύπων. Θα πρέπει επίσης να αυξηθεί η χρήση τους στο 60% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

 

Α.Δ.

 

Scroll to top