Sting-thema

29/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναβιώνει μνήμες από τη γενέτειρά του, την εποχή της Θάτσερ

Ο Στινγκ δοκιμάζεται σε μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ

      Pin It

Μια κι έχει δύο δεκαετίες περίπου να κυκλοφορήσει άλμπουμ της προκοπής ο Στινγκ, αποφάσισε να ανεβάσει το πρώτο του θεατρικό έργο, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ. Μακάρι τουλάχιστον οι φίλοι του θεάτρου να σταθούν πιο τυχεροί από εμάς της μουσικής, που έχουμε… πάρει πολύ απογοήτευση από τον τραγουδιστή των Police. Μπορεί το «The Last Ship» –έτσι θα τιτλοφορείται το θεατρικό– να είναι ένα ενδιαφέρον project, να αποτελέσει σημείο επανεκκίνησης για τον Στινγκ. Κι επειδή το story βασίζεται στο παλιό ναυπηγείο Swan Hunter της περιοχής Γουόλσεντ του Νιούκαστλ, εκεί όπου μικρός ο τραγουδοποιός καθόταν και παρατηρούσε με δέος την καθέλκυση των τεράστιων πλοίων στη βόρεια όχθη του ποταμού Tάιν, ίσως οι μνήμες αυτές να πυροδοτήσουν την έμπνευσή του.

 

Η ιστορία θυμίζει «Billy Elliot». Μεταφερόμαστε στην εποχή της Θάτσερ, με το Swan Hunter να απειλείται με λουκέτο. Στο «The Last Ship» παρουσιάζεται η αντίσταση μιας ομάδας εργατών που παλεύουν να φτιάξουν μόνοι τους το τελευταίο πλοίο του ναυπηγείου, ως μια στάση καθαρής περιφρόνησης απέναντι στις κεντρικές αποφάσεις. Βασικός ήρωας ο Γεδεών, ένας νεαρός άνδρας που, λόγω της κακής σχέσης με τον πατέρα του, είχε απομακρυνθεί από τη θάλασσα – στο έργο επιστρέφει φυσικά ως θριαμβευτής.

 

Τα τραγούδια της παράστασης θα κυκλοφορήσουν σε άλμπουμ μέσα στον Σεπτέμβριο και θα είναι το πρώτο του Στινγκ μετά από 10 χρόνια ακριβώς. Το τελευταίο διάστημα, ο τραγουδιστής την έψαχνε λίγο τη φάση προς την τζαζ και την κλασική μουσική, στο «The Last Ship», όμως, ακούγεται πιο παραδοσιακός και είναι επηρεασμένος από κορυφαίες μορφές του μιούζικαλ, όπως οι Τζορτζ Γκέρσουιν και Στίβεν Σοντχάιμ. Θα συνεργαστεί με φολκ μουσικούς της περιοχής, θα παίξουν μαζί του οι Unthanks, ενώ θα συμμετέχουν και ο Τζίμι Νέιλ και ο Μπράιαν Τζόουνς των AC/DC. Ο Στινγκ δουλεύει πάνω στο μιούζικαλ τρία χρόνια τώρα κι έγραψε το σενάριο μαζί με τον Μπράιαν Γιόρκι (βραβευμένος με Πούλιτζερ) και τον Τζον Λόγκαν, τον σεναριογράφο του «Skyfall». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τζόε Μαντέλο. «Υπήρχε το ναυπηγείο στο ένα άκρο της πόλης και το ορυχείο στην άλλη», αποκάλυψε ο ίδιος σε περιοδικό της Νέας Υόρκης. «Τότε δεν μπορούσες εύκολα να βρεις τρόπο να ζήσεις, αν δεν δούλευες σε μία από τις δύο αυτές βιομηχανίες. Δεν το έκανα, όμως. Η εκπαίδευση και η μουσική αποτέλεσαν τη διέξοδό μου. Στη δεκαετία του ’80 είχαν κλείσει και τα δύο εργοστάσια. Κι ως ενοχικός τύπος που είμαι, ένιωσα κάπως περίεργα».

 

Το «Billy Elliot», που είναι βασισμένο στη μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων το 1984-5 και περιέχει τραγούδια του Ελτον Τζον, παίζεται ακόμα και σήμερα με επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ. Αλλά δεν γνώρισαν όλοι οι μεγάλοι ροκ σταρ επιτυχία εκεί. Το «The Capeman» (1998) του Πολ Σάιμον κατέβηκε μετά από μόλις 68 παραστάσεις. Να δούμε τι θα καταφέρει ο Στινγκ.

 

Δημήτρης Κανελλόπουλος

 

Scroll to top