ΡΩΣΙΑ Με τη ναυαρχίδα -αλλά και άλλα πλοία- του στόλου της, ένα υπερσύγχρονο πυραυλοφόρο, ενισχύει τις θέσεις στην ανατολική Μεσόγειο, παρότι δηλώνει ότι δεν πολεμάει για κανέναν και συντάσσεται με τον ΟΗΕ
ΜΟΣΧΑ, Του Θανάση Αυγερινού
Κλιμακώνοντας τις διπλωματικές της κινήσεις η Ρωσία συγκάλεσε χθες τη νύχτα σύσκεψη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θέτοντας ζήτημα παράτασης της αποστολής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Συρία. Η σύσκεψη έληξε μία ώρα αργότερα, χωρίς να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.
Οπως είχε νωρίτερα ανακοινώσει ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, οι επιθεωρητές θα πρέπει να εξετάσουν και άλλα τρία τουλάχιστον σημεία, στα οποία η συριακή κυβέρνηση κατήγγειλε ότι υπήρξε χρήση χημικών από την αντιπολίτευση, μεταξύ των οποίων και ο οικισμός Χαν Αλ Ασάλ, κοντά στο Χαλέπι. Η ρωσική πλευρά απαίτησε επίσης από τα μέλη του Σ.Α. να συνεξετάσουν κατά τη συνεδρίασή τους επί του πορίσματος των επιθεωρητών –πιθανότατα το βράδυ του Σαββάτου– και την έκθεση Ρώσων ειδικών, οι οποίοι αξιολόγησαν τα ευρήματα στο Χαν Αλ Ασάλ «και τα συμπεράσματά τους ελέγχθηκαν από εγκεκριμένα από τον Οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων εργαστήρια».
Προϊδεάζοντας για την αποφασιστικότητά της να εμπλακεί σε ενεργό διπλωματική διελκυστίνδα στον ΟΗΕ, που θεωρεί μόνο αρμόδιο όργανο διευθέτησης της συριακής κρίσης, η Μόσχα δεν παρέλειψε και κινήσεις «στρατιωτικού» χαρακτήρα, αν και φροντίζει να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους τον προγραμματισμένο χαρακτήρα τους, αλλά και το γεγονός ότι η Ρωσία δεν ετοιμάζεται «να πολεμήσει με κανέναν».
Η Μόσχα στέλνει λοιπόν δύο πολεμικά πλοία της να ενισχύσουν τον στολίσκο της Μεσογείου, ο οποίος ανασυστήθηκε φέτος την άνοιξη, σταθμεύει σε λιμάνια της περιοχής και συντηρείται κυρίως στη βάση του Ταρτούς στη Συρία. Πρόκειται για ένα μεγάλο ανθυποβρυχιακό από τον ρωσικό Στόλο στη Βόρεια Θάλασσα και τη ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το πυραυλοφόρο καταδρομικό «Μόσχα», που βρίσκεται στον Βόρειο Ατλαντικό και πήρε εντολή να κινηθεί προς τις ακτές της Συρίας, όπου ήδη σταθμεύουν άλλα τέσσερα πλοία, τα μεγάλα αποβατικά σκάφη «Σαμπάλιν», «Ναύαρχος Νεβελσκόι» και «Περεσβέτ» και η φυλακίδα «Νεουστρασίμι».
Συνεχίζοντας τις διαβουλεύσεις τους με ξένους ηγέτες ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε με την Ανγκελα Μέρκελ και οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, θεωρούν δεδομένο ότι τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ όσο και με άλλες μορφές, θα συνεχιστεί η αναζήτηση πολιτικής-διπλωματικής διευθέτησης του Συριακού και υπογράμμισαν τη σημασία της εξέτασης του πορίσματος των επιθεωρητών από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι διαβουλεύσεις με τη Γερμανία διαδέχθηκαν εκείνες με τη νέα ηγεσία του Ιράν, με την οποία η Μόσχα φαίνεται πως αναπτύσσει ταχύτατα «γλώσσα συνεννόησης», καθώς το Κρεμλίνο επιμένει να αναδεικνύει τον ρόλο-κλειδί της Τεχεράνης στις εξελίξεις και σπεύδει να αναζητήσει συμβιβαστική λύση ως προς το συμβόλαιο πώλησης S-300, που η Μόσχα τελικά δεν πούλησε στο Ιράν.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ συνέδεσε ευθέως τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα αυτές στο Ιράκ με «τρομοκρατικές ομάδες, που αυτή τη στιγμή πολεμούν στη Συρία κατά των κυβερνητικών στρατευμάτων», προειδοποιώντας ότι η συριακή σύγκρουση έχει ήδη μετεξελιχθεί σε διασυνοριακή και απειλεί να επεκταθεί και να βυθίσει στο τρομοκρατικό χάος ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Αποκαλύπτοντας και κάποιες βαθύτερες σκέψεις τις ρωσικής ηγεσίας ο διοικητής των Ρώσων αλεξιπτωτιστών Βλαντίμιρ Σαμάνοφ εγκωμίασε τις συριακές ειδικές δυνάμεις, εκτιμώντας πως «αν κρίνουμε ότι εναντίον τους πολεμούν άνδρες μονάδων καταδρομών από 20 χώρες, τότε έχουν επαρκώς υψηλή εκπαίδευση» και κάλεσε τη Δύση να αρκεστεί στα δεινά που έχει προκαλέσει στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη και να σταματήσει την επιθετικότητά της.