30/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

«Κόκκινες» απολύσεις…

 

Η «αναδιάρθρωση» των μέσων ενημέρωσης του ΚΚΕ συνεχίζεται ακάθεκτη, αν κρίνει κανείς από τις τέσσερις νέες απολύσεις που έγιναν στον «Ριζοσπάστη». Οι δημοσιογράφοι που εργάζονταν στην εφημερίδα από 10 μέχρι 25 χρόνια και είδαν την πόρτα της εξόδου χτες είναι οι Μάρκος Δολόπικος και Γιώργος Γεωργουβιάς καθώς και τα διαφωνούντα κομματικά μέλη Γιώτα Διαμαντάκη και Νικόλας Τσακανίκας. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα θα εφαρμοστεί η απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου του ΚΚΕ, σύμφωνα με το οποίο τα μέλη του κόμματος θα αμείβονται με τον μέσο μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή περίπου 700 ευρώ. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι να κληθούν να παραιτηθούν και να επαναπροσληφθούν με τον νέο μισθό.

 

Ν.ΣΒ.

 

„Ελεγχοι πτυχίων

 

Εποχή «ξεκαθαρίσματος» στον δημόσιο τομέα. Απαντώντας εγγράφως σε βουλευτή του κόμματός του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε «σαφάρι» ελέγχου της γνησιότητας πτυχίων, τίτλων και πιστοποιητικών των υπαλλήλων. Οσοι δεν έχουν γνήσια έγγραφα, βεβαίως, θα απομακρυνθούν. Πόσοι θα είναι αυτοί; Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ απαντούν: 10% των δημοτικών αστυνομικών, σύμφωνα με την κ. Χριστοφιλοπούλου, 20% των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο. Σε τελευταία του «διευκρίνιση», το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης άδειασε τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και τους… τηλεοπτικούς υπολογισμούς του για 850.000 προσλήψεις την περίοδο Καραμανλή, καθώς και τα συμπεράσματα για τη μάζα των τίτλων-μαϊμού. Ανεξέλεγκτη η κατάσταση…

 

Στ.Ζ.

 

„Στο κόκκινο;

 

Μέσα στη δικαιολογημένη αντίθεση για το ενδεχόμενο πολέμου στη Συρία και κυρίως της εμπλοκής σε αυτόν και της Ελλάδας (χθες το πρωί στον (ρ/σ «στο Κόκκινο») οι συνάδελφοι προχώρησαν σε μια κάπως υπερβολική παρατήρηση.

 

«Αν ηγηθεί ο Αβραμόπουλος των στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδας θα μας πάρουν και το Ρέθυμνο οι Σύροι», ήταν το επί λέξει σχόλιο και ο ανυποψίαστος ακροατής αναρωτήθηκε γιατί άραγε; Επειδή δεν είναι μπρατσαράς, επειδή δεν είναι ένστολος, επειδή δεν είναι πατριώτης; Για ποιο απ’ όλα, σύντροφοι, και ποιος θα ήταν ο ενδεδειγμένος για να μη μας πάρουν το Ρέθυμνο;

 

Α.Ψ.

 

„Aκούει κανείς;

 

Εχει περάσει μια εβδομάδα από τότε που, λόγω βλάβης σε καλώδιο κολόνας του ΟΤΕ, σε ολόκληρη σχεδόν την περιοχή Χαλιδού Παιανίας δεν λειτουργούν τα τηλέφωνα. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις κατοίκων στην Υπηρεσία Βλαβών του Οργανισμού, τα τηλέφωνά τους παραμένουν «βουβά».

 

Καθώς η περιοχή είναι κοντά στο βουνό και τα κινητά σε πολλά σημεία δεν έχουν σήμα, οι κάτοικοι τρέμουν το ενδεχόμενο να τους συμβεί κάτι και να μην έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας. Πολύ περισσότερο που, λόγω εποχής, υπάρχει και ο κίνδυνος να βρεθεί ο τόπος αυτός ακόμη μια φορά στο στόχαστρο εμπρηστών και να μην μπορούν να ειδοποιήσουν ούτε την Πυροσβεστική!

 

Σ.Ρ.

 

„Γιατί δεν το λένε;

 

Μια περίεργη σύμπτωση σημειώθηκε χθες εντός και εκτός Βουλής με δύο διαφορετικές παρεμβάσεις για το ίδιο όμως θέμα. Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Τσακαλώτος, Γελαλής, Σαμοΐλης) κατέθεσαν ερώτηση, με βάση ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Alpha (σ.σ. συμφερόντων Κοντομηνά) για κάποια μεγάλη εταιρεία πετρελαιοειδών, στην οποία «σβήστηκε» ένα φορολογικό πρόστιμο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ λόγω φοροδιαφυγής στην εισαγωγή πετρελαίου μέσω offshore. Για το θέμα έβγαλε ανακοίνωση και ζητά εξηγήσεις και ο γ.γ. Διαφάνειας Γ. Σούρλας. Ωστόσο το όνομα της εταιρείας, που κυκλοφορεί ευρέως σε δημοσιογραφικούς, πετρελαϊκούς και πρώην ποδοσφαιρικούς κύκλους, οι αρμόδιοι γιατί δεν το λένε; Μήπως κάνει «τζιζ»;

 

Χ.ΙΩ.

 

„Ηρθαν δεύτεροι!

 

Ετοιμες να ανοίξουν εκ νέου τον φάκελο της υπόθεσης εξαφάνισης 502 παιδιών Αλβανών Ρομά από το κρατικό ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα», εφόσον προσκομιστούν από οποιονδήποτε νέα στοιχεία, είναι οι δικαστικές αρχές της χώρας, μετά τη χθεσινή παρέμβαση στη Βουλή του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.

 

Ξύπνησε η ελληνική Πολιτεία από τον λήθαργο, αλλά αν κανείς δεν προσκομίσει νέα στοιχεία, η υπόθεση θα μπει εκ νέου στο αρχείο. Και ας έχει δεχθεί η χώρα μας αλλεπάλληλες παρατηρήσεις για το θέμα από την Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων.

 

Κατά τα άλλα, «Τα Νέα» είχαν χθες στο πρωτοσέλιδό τους το θέμα που η «Εφ.Συν.» είχε αναδείξει από τις αρχές Αυγούστου. Τυχαίο;

 

Κ.Ζαφ.

 

„Βλέπει εκλογές;

 

Η Μαρία Ρεπούση επανέφερε μια παλαιότερη συνήθεια των βουλευτών με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός έτους στη θέση της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ. Εξέδωσε προσωπικό φυλλάδιο απολογισμού της δραστηριότητάς της, κυρίως στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της ως βουλευτής Α΄ Πειραιά και υπεύθυνης του Τομέα Παιδείας της ΔΗΜΑΡ. Στο εξασέλιδο φυλλάδιο επισημαίνει μεταξύ άλλων, «συλλογικά, ως ΔΗΜΑΡ αγωνιστήκαμε στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης για πολλά πράγματα άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα».

 

Η Μαρία Ρεπούση προετοιμάζεται για εκλογές;

 

Ν.ΣΒ.

 

„ΠΑΣΟΚ εναντίον ΠΑΣΟΚ

 

Σε ανοιχτή αποκήρυξη των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου προχώρησε χθες στη Βουλή ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Oταν λέγαμε ότι θα επανακρατικοποιήσουμε το λιμάνι του Πειραιά, την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ, δεν ήταν σωστό, δεν γινόταν, και κάναμε λάθος», σημείωσε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατήγγειλε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την κατεπείγουσα κύρωση της σύμβασης για τα κρατικά λαχεία. «Εγώ με την κ. Κατσέλη είχα πολιτική διαφωνία», συνέχισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος και κατέληξε: «Μη λέτε πράγματα για επιχειρηματίες, διαπλοκή και επανακρατικοποιήσεις, γιατί θα τα βρείτε μπροστά σας».

 

Χ.ΙΩ.

 

„Εκτελέσεις δεν γίνονται

 

Δολοφονίες και εκτελέσεις διαπράττονται καθημερινά σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Φυσικά και στην Ελλάδα. Ομως, στη χώρα μας εκτελέσεις δεν γίνονται εδώ και 41 χρόνια. Κακώς χρησιμοποιείται ο όρος «εκτέλεση» για δολοφονίες από τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως αυτές της «17 Νοέμβρη». Ανεξαρτήτως των κινήτρων των δραστών, εκτέλεση δεν υπάρχει. Πρόκειται για δολοφονία. Εκτέλεση… κανονική ήταν αυτή που έγινε στο τέλος Αυγούστου του 1972 στην Κρήτη, από στρατιωτικό απόσπασμα στη θέση Δύο Αοράκια (πρώην Πεδίο Βολής). Πρόκειται για την εκτέλεση του Ηλία Λυμπέρη, 27 ετών, που με έναν τενεκέ βενζίνη έκαψε την πεθερά, τη σύζυγό του και τα δύο μικρά παιδάκια τους. Είχα την… τύχη, ή την ατυχία, να παρακολουθήσω και να περιγράψω, κατ’ αποκλειστικότητα, την όλη διαδικασία. Ακόμη δεν την έχω ξεχάσει…

 

Ν.Γ.

 

Ηλίθιοι και στουρνάρια

 

Διπλό το λάθος του υπουργού Οικονομικών που απέδωσε χτες στον Λένιν τη φράση «πρόθυμοι ηλίθιοι» για να ξαναθυμίσει το φάντασμα του «εσωτερικού εχθρού». Η φράση που υποτίθεται ότι έγραψε ο Λένιν δεν ήταν «πρόθυμοι», αλλά «χρήσιμοι ηλίθιοι». Αλλά κι αυτή είναι κατασκεύασμα του Ψυχρού Πολέμου. Οπως έχει δηλώσει οπό το 1987 ο Γκραντ Χάρις, αρμόδιος υπάλληλος της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου που την έψαξε, αυτή η φράση δεν απαντάται πουθενά στο έργο του Λένιν. Η πρώτη σχετική αναφορά γίνεται από τη «Νιου Γιορκ Τάιμς» και αφορά τις πολιτικές συνθήκες στη μεταπολεμική Ιταλία και την άνοδο της Αριστεράς. Ο εξελληνισμός της φράσης έγινε από τον θεωρητικό της χούντας Θεοφύλακτο Παπακωνσταντίνου στο διαβόητο πόνημά του «Πολιτική Αγωγή», όπου διακρίνονται 11 είδη «συνοδοιπόρων» του κομμουνισμού. Ανάμεσά τους, οι «έμποροι της εξαλλοσύνης», οι «μαζοχισταί του εξευτελισμού», οι «ανώμαλοι πάσης μορφής» και οι «ανερμάτιστοι διανοούμενοι». Ας διαλέξει ο κ. Στουρνάρας.

 

Δ.Ψ.

Scroll to top