01/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράσταση για ένα ρόλο η προγραμματική συμφωνία

Την ώρα που ο Ευάγγ. Βενιζέλος πιέζει για την υπογραφή της, από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζουν το θέμα με παγερή αδιαφορία έως πλήρη απαξίωση.
      Pin It

Την ώρα που ο Ευάγγ. Βενιζέλος πιέζει για την υπογραφή της, από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζουν το θέμα με παγερή αδιαφορία έως πλήρη απαξίωση

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ πιέζει για την υπογραφή της επικαιροποιημένης συμφωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου, στη Ν.Δ. αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα με παγερή αδιαφορία έως… πλήρη απαξίωση.

 

«Πρόκειται για ενέργειες του Ευάγγελου Βενιζέλου για εσωτερική κατανάλωση και μόνο», τονίζουν στην «Εφ.Συν.» συνομιλητές του πρωθυπουργού. Με χαρακτηριστική άνεση αναφέρουν ότι η συζήτηση περί προγραμματικής «δεν έχει νόημα» και παράλληλα παραδέχονται ότι το θέμα δεν τους έχει απασχολήσει ούτε βρίσκεται στις προτεραιότητές τους. Με άλλα λόγια, θεωρούν «αδειανό πουκάμισο» τα περί προγραμματικής συμφωνίας.

 

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Χαριλάου Τρικούπη, το επίμαχο κείμενο, που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη της δικομματικής, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να προσδιορίζει μάλιστα το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, σε μία εβδομάδα από σήμερα, ως την πιθανή καταληκτική ημερομηνία για την επίσημη ανακοίνωσή του.

 

Εχει σταλεί κείμενο

 

Εκ μέρους του επιτελείου του ΠΑΣΟΚ, που έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και στο οποίο συμμετέχει ο Χρήστος Πρωτόπαπας, υπογραμμίζεται ότι έχει ήδη αποστείλει στους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ένα αναλυτικό πολυσέλιδο κείμενο σημείων, ώστε κατόπιν επεξεργασίας από το Μαξίμου να προκύψει μια συμφωνία κοινής αποδοχής.

 

Αρμόδιες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι από τους βασικούς άξονες του επικαιροποιημένου σχεδίου είναι και:

 

● Η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μετά την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών.

 

● Η ανάληψη δράσεων για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής με μέτρα ανακούφισης των ανέργων και προστασίας των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και η αποκατάσταση με διορθωτικές αποφάσεις αδικιών που αποδεικνύονται επιβαρυντικές και δεν έχουν όφελος για τα δημόσια ταμεία ( π.χ. φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης).

 

● Η σαφής δέσμευση ότι δεν θα ληφθούν νέα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα.

 

● Η έναρξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

 

Μιλώντας την Πέμπτη στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την παρατεταμένη κωλυσιεργία που διαπιστώνεται, υποστηρίζοντας ότι η διατύπωση της προγραμματικής συμφωνίας έπρεπε να γίνει μετά το πρώτο κύμα της αντιπαράθεσης με την τρόικα και την «ιστορία» της εκταμίευσης των προηγουμένων δόσεων. Προανήγγειλε δε ότι κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, θα αναφερθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που περιλαμβάνει την προγραμματική συμφωνία με τον μεγαλύτερο εταίρο.

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να δώσει ευρύτερες διαστάσεις από ένα απλό γραπτό κείμενο, προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνο συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., είναι ένα ζήτημα ολοκληρωμένης αφήγησης, μια συμφωνία – πρόταση σε σχέση με την κοινωνία».

 

[email protected]

 

Scroll to top