01/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αφασία για το ΤΑΙΠΕΔ

Η κυβέρνηση απαντά στα σχέδια για έλεγχο της ελληνικής περιουσίας από την Ε.Ε. με διαρροές ότι θα... σκληρύνει τη στάση της.
      Pin It

Η κυβέρνηση απαντά στα σχέδια για έλεγχο της ελληνικής περιουσίας από την Ε.Ε. με διαρροές ότι θα… σκληρύνει τη στάση της

 

Της Αλίκης Μάτση

 

Στη σκιά των δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου που φέρουν την περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ να μεταφέρεται σε ιδιωτικά χέρια στο Λουξεμβούργο, η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική που έχει χαράξει, κάνοντας πως δεν την αφορούν όσα έρχονται από την αλλοδαπή.

 

Το σχετικό δημοσίευμα των New York Times έσπευσαν να διαψεύσουν τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες, αντιλαμβανόμενοι προφανώς πως θα προσέθετε άλλο ένα λιθαράκι στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα που ενυπάρχει στην ελληνική κοινωνία και στα αδιέξοδα που έχουν προκύψει.

 

Ωστόσο τίποτε δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική των κυβερνώντων, παρότι επιχειρείται να διοχετευτεί πως η στάση της Ελλάδας έναντι των δανειστών της θα σκληρύνει. Ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» πως η αναγκαιότητα σκλήρυνσης της κυβερνητικής στάσης έναντι της τρόικας δεν σχετίζεται με τη στάση που θα κρατήσει η χώρα μας σε ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη στη Συρία. Υπαγορεύεται από την αντίληψη του μέσου κοινού Ελληνα φορολογούμενου ότι δεν πάει άλλο.

 

Με αυτό το επιχείρημα η κυβέρνηση απαντά στην έντονη φημολογία των ημερών ότι ως διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των δανειστών θα χρησιμοποιηθούν οι «διευκολύνσεις» που η Ελλάδα θα παράσχει στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, προκειμένου η κυβέρνηση, εάν κριθεί ότι δεν αντεπεξήλθε στις υποχρεώσεις της, να μην υποχρεωθεί να λάβει και νέα μέτρα.

 

Η ίδια κυβερνητική πηγή επικαλούνταν ως παράδειγμα της σκλήρυνσης της κυβερνητικής στάσης ότι με την πρόσφατη διάταξη που πέρασε από τη Βουλή αφαιρέθηκε από τον «προστατευόμενο της τρόικας» πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ν. Γεωργίου η δυνατότητα να επιλέγει ο ίδιος πότε και αν θα δίνει οικονομικά στοιχεία στις δικαστικές αρχές.

 

Πάντως, η ανησυχία του Μαξίμου για τον επικείμενο καυτό από πλευράς κινητοποιήσεων Σεπτέμβριο παραμένει. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι ώρας η απόφαση είναι ο Αντ. Σαμαράς να πραγματοποιήσει ταξίδι–αστραπή στη ΔΕΘ, ενώ και φέτος, όπως και πέρυσι, δεν θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

 

Scroll to top