01/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Editorial

Ο άφραγκος εκατομμυριούχος

      Pin It

Οταν το 1920 ο βοσκός από την Κηφισιά έχτιζε στον κάμπο τον πλινθόκτιστο στάβλο για τις αγελάδες του, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το 2013 κάποιος από τις νεότερες γενιές θα μπορούσε να δηλώνει εκατομμυριούχος, αν και άφραγκος. Ο στάβλος του ’20 δεν έχει αλλάξει σε τίποτα. Δεν είναι βίλα αλλά έχει σήμερα, αν και εκτός σχεδίου, αντικειμενική αξία ύψους 750.000 ευρώ. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που καλείται να πληρώσει ο άφραγκος εκατομμυριούχος είναι 1.800 ευρώ, τρεις και πλέον φορές πάνω απ' ό,τι είχε πληρώσει το 2010.

 

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες Ελληνες. Η μείωση του αφορολόγητου, οι παράλογες αντικειμενικές αξίες, που αλλού είναι στα ύψη και αλλού απέχουν έτη φωτός από τις πραγματικές, οδήγησαν φέτος πεντακόσιες χιλιάδες Ελληνες στα ταμεία του Δημοσίου. Αυτοί είναι θεωρητικά οι έχοντες και κατέχοντες. Τα νούμερα όμως δεν λένε πάντα την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι πως όσοι κατέχουν ακίνητα, κυρίως αστικά, είναι θύματα για ακόμη μια φορά ενός άδικου φορολογικού συστήματος. Ο φόρος έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί επειδή μειώθηκε το αφορολόγητο και έχουν ενταχθεί στο σύστημα οικόπεδα αλλά ακόμη και ο «αέρας». Την ίδια στιγμή κάποιοι είναι στο απυρόβλητο. Εκτάσεις-φιλέτα αξίας πολλών εκατομμυρίων, βίλες κυριολεκτικά πάνω στο κύμα σε παραθεριστικά θέρετρα ή μέσα στο δάσος, πραγματικής αξίας πολλών εκατομμυρίων, έχουν αντικειμενικές αξίες λίγων χιλιάδων ευρώ ή ανήκουν σε offshore και δεν πληρώνουν σχεδόν τίποτα. Το άδικο φορολογικό σύστημα για ακόμη μια φορά προστατεύει και σε αυτή την περίπτωση τους ισχυρούς και ρίχνει τα βάρη στη μεσαία τάξη.

 

Αλλά η τακτική της κυβέρνησης είναι πλέον γνωστή. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ετοιμάζεται να κυβερνήσει είναι το θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν μπορεί -όσο και αν το κατηγορούν ότι έχει γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ- να κατανοήσει αυτή την κατηγορία, τη μεσαία τάξη. Τα στελέχη του περιορίζονται σε δηλώσεις γενικόλογες, όπως ας πούμε ότι πρέπει να πληρώσουν όσοι μένουν στην Κηφισιά ή στην Εκάλη. Αραγε γνωρίζουν ότι ακόμη και στην Κηφισιά υπάρχουν εργατικές πολυκατοικίες; Ενα κόμμα που ετοιμάζεται για την εξουσία πρέπει να αποδείξει πως όντως έχει σχέδιο για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

 

ΚΜ

 

Scroll to top