01/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαμεταφορές χωρίς… φρένο

Πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να υποστηρίξουν τον χώρο των μεταφορών.
      Pin It

Πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να υποστηρίξουν τον χώρο των μεταφορών

 

Οι εμπνευστές του προγράμματος είχαν διαπιστώσει ότι υπήρχε πρόβλημα στον χώρο των μεταφορών εξαιτίας της χαμηλής αξιοποίησης των φορτηγών, καθώς στη χώρα μας τo 40% κυκλοφορούν σχεδόν άδεια

 

Της Αλεξάνδρας Λεφοπούλου

 

Μια καλή ιδέα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία επιχείρησης. Οι καλές ιδέες έχουν πάντα το στοιχείο του «αυτονόητου». Ο Steve Jobs είχε πει ότι «η δημιουργικότητα συνδέει μεταξύ τους πράγματα. Οταν ρωτάς δημιουργικούς ανθρώπους πώς έκαναν κάτι, αισθάνονται λίγο ένοχοι γιατί δεν έχουν κάνει πραγματικά κάνει κάτι, απλά το είδαν και ύστερα από λίγο τους φάνηκε προφανές. Κι αυτό γιατί είναι ικανοί να συνδέσουν εμπειρίες που είχαν και να δημιουργήσουν νέα πράγματα».

 

Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό της ιδέας του FR8 (διαβάζεται «Freight», που σημαίνει φορτίο), μιας ασυνήθιστης ιδέας γι’ αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε startup ή νεοφυή εταιρεία. Κι αυτό γιατί η ιδέα σχετίζεται με τον χώρο των διαμεταφορών και των Logistics .

 

Ολα ξεκίνησαν όταν οι δύο αρχικοί εμπνευστές της παρουσίασαν την ιδέα τους και αυτή ξεχώρισε στο Athens Startup Weekend, μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις της startup κοινότητας διεθνώς, που διεξάγεται ετησίως σε πάνω από 100 πόλεις ανά τον κόσμο και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο.

 

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν ιδέες για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και να δημιουργηθούν ομάδες για την προώθησή τους –το περίγραμμα νέων startups– μέσα σε 54 ώρες. Οι εμπνευστές της, δύο 23χρονοι μηχανολόγοι μηχανικοί του ΕΜΠ, οι Ανδρέας Μαστοράκος και ο Γιάννης Παπαγεωργίου, γρήγορα έγιναν μια ενδεκαμελής ομάδα.

 

Η ιδέα του FR8 βασίζεται στη λογική της μείωσης του κόστους μεταφοράς τόσο για τους μεταφορείς όσο και για τους αποστολείς. Πρόκειται για μία υπηρεσία που θα εξελίξει τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας (supplychain) με βασικό εργαλείο μια online πλατφόρμα, συνδετικό κρίκο μεταξύ των αποστολέων αγαθών και των μεταφορέων, μειώνοντας σημαντικά το παραδοσιακά υψηλό κόστος των ενδιαμέσων.

 

Η διαδικτυακή εφαρμογή επιτρέπει την έγκαιρη πληροφόρηση των μεταφορέων για φορτία που βρίσκονται στο δρομολόγιό τους, αλλά δίνει ταυτόχρονα την ευκαιρία της αξιολόγησής τους από τους φορτωτές.

 

Η λογική του εγχειρήματος, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, ήταν να καλύψει μια ανάγκη που ήδη υπήρχε μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και όχι να δημιουργήσει νέες ανάγκες. Ηδη, οι αρχικοί της εμπνευστές είχαν διαπιστώσει ότι υπήρχε πρόβλημα στον χώρο των μεταφορών, εξαιτίας της χαμηλής αξιοποίησης των φορτηγών, καθώς στη χώρα μας κυκλοφορούν σχεδόν 40% άδεια (το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 12%).

 

Στη διάρκεια αυτών των μηνών, οι εμπνευστές του σχεδίου είχαν την ευκαιρία μετά το Startup Weekend να φιλοξενηθούν στο Found.ation, να γίνουν δεκτοί από το Daily Secret για ένα τρίμηνο στο πλαίσιο του «Good Karma Project» που προσφέρει σε νεοφυείς επιχειρήσεις δωρεάν διαφήμιση και δημοσιότητα, συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις και φιλοξενία στα γραφεία της εταιρείας (πληροφορίες σχετικά στη σελίδα http://company.dailysecret.com/good-karma/#.Uhx-BaYaCQ). Εκτός από τα παραπάνω, η ομάδα του «FR8» επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο ετήσιο εντατικό πρόγραμμα ολιστικής επιχειρηματικότητας της Eurobank και του Corallia Clusters.

 

Εξι μήνες μετά την εκκίνηση της ιδέας στο Startup Weekend Athens, το FR8, αφού διευρύνθηκε ως ομάδα, μετονομάστηκε Truckbird και εγκαταστάθηκε στα νέα της γραφεία. Η εταιρεία αρχίζει να αναπτύσσεται λίγο πριν ολοκληρωθεί το σχέδιο της παρακολούθησης και υποστήριξής της. Παράλληλα, λαμβάνει τα πρώτα θετικά μηνύματα από τον κλάδο των μεταφορών.

 

Τελικά, αντίθετα με το αρχικό της όνομα, η εταιρεία αναπτύσσεται, φιλοδοξώντας να αλλάξει σημαντικά τον κλάδο των μεταφορών.

 

Scroll to top