01/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πονηρές σκέψεις για τη βάση του 10

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος θεωρεί ότι η μεγάλη πτώση των βάσεων τον απελευθερώνει να προχωρήσει στην επαναφορά του μέτρου που κατήργησε η Αννα Διαμαντοπούλου.
      Pin It

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος θεωρεί ότι η μεγάλη πτώση των βάσεων τον απελευθερώνει να προχωρήσει στην επαναφορά του μέτρου που κατήργησε η Αννα Διαμαντοπούλου

 

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τόσο αρνητικό όσο πριν από μερικούς μήνες, αφού ικανοποιήθηκε η προτεραιότητα της κατάθεσης του σχεδίου νόμου για το Λύκειο

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Εναν ακόμη λόγο για να επαναφέρει τη βάση του 10 έχει να προσθέσει στην ατζέντα, που κρατάει από τον χειμώνα ανοιχτή, ο υπουργός Παιδείας. Η μεγάλη πτώση των βάσεων στις φετινές πανελλαδικές έρχεται να ενισχύσει την εκφρασμένη βούληση του Κ. Αρβανιτοπούλου, η οποία εμποδίστηκε στο παραπέντε τον περασμένο χειμώνα από τους κυβερνητικούς εταίρους, και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ.

 

Δεν παραιτήθηκε από την ιδέα, δεσμεύτηκε να επανέλθει και τώρα έχει σκοπό να ζητήσει και τα ρέστα, καθώς το σχέδιο συρρίκνωσης της παιδείας πλέον δεν σηκώνει ούτε διαλόγους ούτε επικοινωνιακές καθυστερήσεις.

 

Η επόμενη φάση συγχωνεύσεων-καταργήσεων στα ΑΕΙ –που θεωρείται αναπόφευκτη– απαιτεί προσχήματα, τα οποία, ειδικά μετά την ανακοίνωση των βάσεων, είναι έτοιμα για χρήση.

 

«Καιρός να τακτοποιηθεί»

 

Στα 119 έφθασαν τα τμήματα στα οποία η βάση εισαγωγής έπεσε κάτω από το 10 (από 81 πέρυσι). Τι καλύτερο από την επιστράτευση της επαναφοράς της βάσης του 10, προκειμένου να απαλλαγεί από ένα μέρος του βάρους της περαιτέρω μείωσης θέσεων στα ΑΕΙ; Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ δεν επιμένει όσο πριν από μερικούς μήνες, αφού ικανοποιήθηκε η προτεραιότητα της κατάθεσης του σχεδίου νόμου για το Λύκειο. Τότε είχε κρίνει σκόπιμο πρώτα να αξιοποιηθεί το θέμα του Λυκείου, που αποτελεί σε μεγάλο βαθμό δημιούργημα δικό του, και μετά η επαναφορά της βάσης του 10, την οποία είχε καταργήσει η Αννα Διαμαντοπούλου. Σε καμία περίπτωση αντίστροφα.

 

Ηταν και η διαφωνία του τρίτου εταίρου, της ΔΗΜΑΡ, για την εφαρμογή της βάσης του 10, κι έτσι έμεινε το θέμα στην αναμονή. Ανοιχτό, όπως επέμενε επί μήνες ο κ. Αρβανιτόπουλος. Θα δούμε μετά το «Αθηνά», επαναλάμβανε μονότονα. Να που ήρθε ο καιρός. Και ώριμος επικοινωνιακά και επιτακτικός από τα σκοτεινά σχέδια για την τύχη της ανώτατης εκπαίδευσης, που σπρώχνεται να κατέβει βίαια τα σκαλιά της απαξίωσης. Ηδη άρχισαν οι διαρροές για επίσπευση των διαδικασιών, μετά και τη θλιβερή διαπίστωση της παταγώδους πτώσης των βάσεων, που πάντως έκπληξη δεν προκάλεσε. Μετά τις πανελλαδικές θεωρούνταν βέβαιη.

 

Scroll to top