01/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δηλώστε το και πληρώστε το

Από τη Δευτέρα ενεργοποιείται ο νόμος για τα αυθαίρετα - Στις 6 Φεβρουαρίου 2015 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, από την οποία θα εξαρτηθούν οι δόσεις και οι εκπτώσεις.
      Pin It

Από τη Δευτέρα ενεργοποιείται ο νόμος για τα αυθαίρετα – Στις 6 Φεβρουαρίου 2015 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, από την οποία θα εξαρτηθούν οι δόσεις και οι εκπτώσεις

 

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Προσβάσιμα στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στους δήμους, θα είναι όλα τα στοιχεία που θα υποβάλουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος τακτοποίησης που θα αρχίσει να λειτουργεί από τη Δευτέρα. Είναι το νέο στοιχείο που περιλαμβάνει η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σταύρου Καλαφάτη, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και με την οποία ενεργοποιείται ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα 41/78/2013. Διευκρινίζεται ότι έχουν δικαίωμα άμεσης θέασης και συνάγεται ότι με αυτό τον τρόπο θα υπολογίζουν τη… λυπητερή για τους ιδιοκτήτες (φόρος ακίνητης περιουσίας, δημοτικά τέλη κ.λπ.).

 

Με την υπουργική απόφαση καθορίζονται οι διαδικασίες υποβολής των νέων δηλώσεων, που ενδιαφέρουν κυρίως τους μηχανικούς στους οποίους θα απευθυνθούν οι ιδιοκτήτες για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους. Οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν έως 6 Φεβρουαρίου 2015 και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

 

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

 

Οι βασικές πληροφορίες που αφορούν τους πολίτες είναι οι εξής:

 

Οι διευκολύνσεις στην εξόφληση του προστίμου εξαρτώνται από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης και κυμαίνεται από 60 έως 102 δόσεις. Για παράδειγμα, περιθώριο 8,5 χρόνων θα έχουν ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν δήλωση ώς τις 7 Φεβρουαρίου 2014.

Οι δόσεις καταβάλλονται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, αλλά το ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50 ευρώ τον μήνα.

Προβλέπεται έκπτωση 20% για όσους εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό μέσα στο εξάμηνο που υπέβαλαν τη δήλωση. Οσοι, στο ίδιο χρονικό περιθώριο, καταβάλουν το 30% του προστίμου, δικαιούνται έκπτωση στο σύνολο της οφειλής.

Δίνεται περιθώριο 10 ημερών για την εξόφληση της δόσης, στη συνέχεια όμως προβλέπεται πρόστιμο καθυστέρησης 1% για κάθε μήνα.

 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε δηλώσεις που έχουν υποβληθεί με βάση τον νόμο του 2011, οι οποίοι έχουν περιθώριο ώς τις 6 Φεβρουαρίου 2015 να υποβάλουν μέσω του μηχανικού τους νέα δήλωση, ώστε να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετά τους διά παντός και όχι για 30 χρόνια, όπως προβλέπει ο 4014/2011. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν περίπου 350.000 ιδιοκτήτες που έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και οι 170.000 που ήταν σε προκαταρκτικό στάδιο.

 

Οι ειδικές κατηγορίες

 

Ετσι, θα ενταχθούν στον νέο τρόπο υπολογισμού και πληρωμής των προστίμων, αλλά και θα επωφεληθούν από τις εκπτώσεις και τις μειώσεις για ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, αυθαίρετα προ του 1975 κ.λπ.). Απαιτείται η έκδοση νέας απόφασης, με την υπογραφή και του υπουργού Οικονομικών, για επιστροφή των επιπλέον ποσών που έχουν ήδη καταβάλει ιδιοκτήτες, οι οποίοι εξόφλησαν το σύνολο της οφειλής τους.

 

Το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των δηλώσεων, όπως και αυτό που ίσχυσε για τον νόμο 4014/2011, θα λειτουργεί με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Το παλιό λογισμικό έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας και οι παλιές δηλώσεις υπολογίζεται ότι θα έχουν μεταφερθεί στο νέο μέσα σε ένα μήνα.

 

Scroll to top