02/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πολεμικές» κόντρες κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Ενημέρωση στη Βουλή ζητά η αντιπολίτευση για τη Συρία.
      Pin It

Ενημέρωση στη Βουλή ζητά η αντιπολίτευση για τη Συρία

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Η κρίσιμη κατάσταση στη Συρία, η επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή αποτελούν το νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει ζητήσει έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής και διαφανή ενημέρωση, ενώ η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Σίμου Κεδίκογλου, χαρακτήρισε την πρόταση «λαϊκίστικη».

 

Χθες και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε για βιασύνη την αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι οι επαφές και οι κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση «δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης στη βουλή, στο μέσον μιας κρίσης που εξελίσσεται ανά ώρα μέσα σε συνθήκες παγκόσμιας πολιτικοδιπλωματικής κινητικότητας».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε στην αντεπίθεση και από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται και ότι παίζει «τον θλιβερό ρόλο του πρόθυμου και υπάκουου μαθητή προς πάσα κατεύθυνση».

 

Πυρά Τσίπρα κατά Βενιζέλου

 

Ο πρόεδρος του κόμματος εξαπέλυσε πυρά και κατά του κυβερνητικού εταίρου, Ευάγγελου Βενιζέλου, λέγοντας πως «τη στιγμή που η πολεμική επέμβαση δεν βρίσκει υποστηρικτές στο εσωτερικό των ΗΠΑ και της Βρετανίας, βρίσκει υποστηρικτές στην Ελλάδα» και, αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών, σημείωσε: «Ο κ. Βενιζέλος έσπευσε για λογαριασμό της κυβέρνησης να παράσχει διευκολύνσεις πριν καν του τις ζητήσουν». Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «η χώρα μας στερείται κυριαρχίας», ότι «κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην των εκπροσώπων του λαού» και υπογράμμισε ότι «η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο αυτό». Τέλος έθεσε και την κρίσιμη παράμετρο του κινδύνου ενός τεράστιου κύματος προσφύγων και θύμισε την αντίστοιχη περίπτωση του Αφγανιστάν. «Τότε ήρθαν 70.000 Αφγανοί πρόσφυγες και εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας, η συντριπτική τους πλειοψηφία χωρίς να κατορθώσει να αποκτήσει χαρτιά και να πάρει άσυλο. Και ύστερα θα μας εγκαλούν οι ίδιες δυνάμεις που θα ευθύνονται για την αιτία της προσφυγιάς αυτών των ανθρώπων [...] ότι δεν έχουμε λύση για το μεταναστευτικό πρόβλημα και ότι δεν επικροτούμε τις επιχειρήσεις-σκούπα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη σχετικά με το Συριακό.

 

Αμεση ενημέρωση της Βουλής ζήτησε και η ΔΗΜΑΡ, η οποία εξαπέλυσε βολές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου ως «επισπεύδοντος για στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία και την παροχή διευκολύνσεων από την Ελλάδα». Εκανε μάλιστα και την αντίστιξη με την απόφαση του Μπ. Ομπάμα να ζητήσει έγκριση του Κογκρέσου, αλλά και την απόρριψη της βρετανικής εμπλοκής από το Κοινοβούλιο. «Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίζει την πολιτική λύση και την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας και να αποκλείσει οποιαδήποτε εμπλοκή της».

 

Προβλήματα με τις αμυντικές βιομηχανίες

 

Οι εξελίξεις στο θέμα θα απασχολήσουν μέρος και της συνάντησης Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μαξίμου, στην οποία θα τεθεί εκ νέου η αποκρατικοποίηση των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ). Οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Αμυνας να έχει αντιταχθεί στη διαδικασία αυτή, αφού τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν συμβόλαια προμήθειας του Ελληνικού Στρατού και διακοπή τους θα προκαλούσε προβλήματα.

 

Οι εργαζόμενοι στις δύο επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν συσσωρευμένα χρέη εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται απλήρωτοι επί οκτώ και τέσσερις μήνες αντιστοίχως και έχουν κάνει επίσχεση εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα ΕΑΣ προκρίνεται σχέδιο διάσπασης του πολιτικού από το αμυντικό σκέλος και η ένταξη της επιχείρησης στο άρθρο 14Β του Ν. 3429, στο οποίο εντάχθηκε και η ΕΡΤ.

 

Scroll to top