02/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Το Κοινοβούλιο μίλησε

      Pin It

Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

«Το Κοινοβούλιο μίλησε». Αυτή ήταν η απάντηση δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Κάμερον, όταν ρωτήθηκαν χθες αν υπάρχει περίπτωση στο άμεσο μέλλον να ξανασυζητηθεί το θέμα της Συρίας στη βρετανική Βουλή.

 

Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο BBC, και τον υπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, o οποίος μίλησε τόσο στο κρατικό ραδιόφωνο τηλεόρασης όσο και στο ειδησιογραφικό δίκτυο Sky News. Και οι δύο τόνισαν ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκαλεί το Κοινοβούλιο κάθε τόσο ή κάθε εβδομάδα με την ίδια πρόταση».

 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι άφησαν, ακόμη μια φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανασυζητηθεί το θέμα αν παρουσιαστούν νέα «αδιάστατα στοιχεία», τα οποία «θα αποδεικνύουν ότι το καθεστώς Ασαντ έχει κάνει χρήση χημικών όπλων».

 

Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχουν προκαλέσει δύο νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο βρετανικός λαός δεν επιθυμεί τη συμμετοχή της χώρας του σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας. Η πρώτη για λογαριασμό της εφημερίδας «Observer». Σε αυτήν, το 60% των Βρετανών λέει «όχι» σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Η δεύτερη για την εφημερίδα «Mail on Sunday», όπου το εν λόγω ποσοστό ανεβαίνει στο 65%.

 

Τόσο αυτές οι δημοσκοπήσεις όσο και άλλες που έχουν προηγηθεί δικαιώνουν τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θεωρείται πρωτοφανής για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Παράλληλα, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στον Βρετανό πρωθυπουργό, καθώς ο Ντέιβιντ Κάμερον εξακολουθεί να δηλώνει ότι, πάρα το αποτέλεσμα της βρετανικής Βουλής, πιστεύει πως είναι απαραίτητη η στρατιωτική επιχείρηση.

 

Η αντιπολεμική στάση των Βρετανών δεν είναι τυχαία. Οπως υποστηρίζουν αναλυτές, δεν οφείλεται μόνο στο ότι οι Βρετανοί δεν έχουν πειστεί για τον ρόλο του Ασαντ, αλλά κυρίως γιατί δεν θέλουν να επαναληφθεί το «φιάσκο του Ιράκ». Ως γνωστόν, ποτέ δεν ανακαλύφθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής, παρά τη διαβεβαίωση για το αντίθετο από τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και μάλιστα μέσα στη βουλή.

 

Αλλωστε, σχεδόν κανείς στη Βρετανία δεν έχει πειστεί ότι η εμπλοκή της χώρας του σε κάποιον από τους πρόσφατους πολέμους είχε θετικά αποτελέσματα. Για τους περισσότερους Βρετανούς οι πόλεμοι σε Αφγανιστάν και Ιράκ, αλλά ακόμη και στη Λιβύη, όχι απλά δεν έφεραν ειρήνη στις περιοχές αυτές, αλλά αντιθέτως χειροτέρεψαν τη ζωή των κατοίκων τους.

 

Παρ' όλα αυτά, είναι αξιοσημείωτο πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, οι μυστικές βρετανικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων κρατών, το τελευταίο διάστημα έχουν εντείνει τις έρευνές τους με σκοπό μέσα στον μήνα να παρουσιάσουν νέα στοιχεία. Μάλιστα, κρίσιμο ρόλο φαίνεται να παίζει κλιμάκιο των υπηρεσιών αυτών που εδρεύει στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, όπως υποστηρίζει δημοσίευμα της «Daily Telegraph».

 

[email protected]

 

Scroll to top