01/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επιστήμη του πολέμου

      Pin It

Πόλεμος πατήρ πάντων, έλεγε ο Ηράκλειτος και γαμ@ την γκαντεμιά μου γαμ@ στην περίπτωσή μας η ρήση ταιριάζει γάντι. Γιατί μετά τον Αναξαγόρα, για τον οποίο μιλήσαμε τις προάλλες, τον Μέτωνα που τον 5ο αιώνα π.Χ. εντρύφησε σε συστηματικές παρατηρήσεις και τον Αριστοτέλη που έγραψε το πρώτο παγκοσμίως εγχειρίδιο, η Μετεωρολογία βρισκόταν επί αιώνες εν υπνώσει και αναπτύχθηκε χάρη στις ανάγκες στρατιωτικών αναμετρήσεων.

 

Οταν το 1503 ανακαλύφθηκε το θερμόμετρο και το 1643 το βαρόμετρο, η επιστήμη πήρε μια μικρή ώθηση. Το 1854 όμως, κατά τη διάρκεια του κριμαϊκού πολέμου, ένα ξαφνικό μπουρίνι προκάλεσε τεράστιες ζημιές στον αγγλικό και τον γαλλικό στόλο. Ανετέθη λοιπόν στον Λα Βεριέ, διευθυντή του Αστεροσκοπίου των Παρισίων, να κάνει προγνώσεις για τον καιρό κι εκείνος έστησε το πρώτο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στην Ευρώπη.

 

Λαιμητόμος για την ανθρωπότητα ήταν ο Α' Παγκόσμιος. Τα ασφυξιογόνα αέρια που εξόντωσαν εκατομμύρια απελευθερώνονταν από αεροπλάνα. Απαιτούνταν λοιπόν ασφαλείς προβλέψεις για τους ανέμους. Η Μετεωρολογία απογειώθηκε και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις επιχειρήσεις κατά τον Β' Παγκόσμιο. Φανταστείτε μόνο ότι η χρονική στιγμή της απόβασης στη Νορμανδία επελέγη από την αγγλική μετεωρολογική υπηρεσία.

 

Ετσι, μπορούμε να λέμε σήμερα ότι στο Ιόνιο, τη δυτική και νότια χώρα, τις Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο θα έχουμε βροχές και καταιγίδες, ισχυρές το πρωί που θα εξασθενήσουν σταδιακά. Στην Αττική νεφώσεις με βροχές, ίσως και καταιγίδες με γρήγορη βελτίωση ενώ στη Σαλονίκη παροδική συννεφιά με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής.

 

Με βροχές και καταιγίδες θα μας υποδεχτεί και η Κυριακή. Ισχυρότερες θα είναι στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Στις υπόλοιπες περιοχές θα έχουμε λίγες νεφώσεις που θα δώσουν βροχές και καταιγίδες το απόγευμα, αλλά αργά τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Χιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά σε υψόμετρο πάνω από 1.600 μ. και στα κεντρικά σε πάνω από 1.800 μ. Η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί και οι νοτιάδες θα έχουν ένταση στο Ιόνιο 4 έως 6 και στο Αιγαίο τοπικά έως 7 Μποφόρ.

 

Ομολογώ ότι με πληγώνει η επισήμανση πως οι μετεωρολογικές υπηρεσίες όπου γης ανήκουν στα υπουργεία Αμυνας. Ακόμα και μετά τον Β' Πόλεμο η αλματώδης ανάπτυξη των καιρικών προγνώσεων βασίστηκε σε ψυχροπολεμικούς πυραύλους και δορυφόρους.

 

Συνεχή πολεμικά ανακοινωθέντα των προέδρων Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού δημιουργούν πολεμική ατμόσφαιρα για το ντέρμπι της επόμενης Κυριακής. Χαράς ευαγγέλια για τη Μετεωρολογία.

 

Μετέωρος [email protected]

Scroll to top