24/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ιερόσυλη μετεωρολογία

      Pin It

Μετέωρα ονόμαζαν οι αρχαίοι ημών τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα και πίστευαν ότι ανήκουν στην απόλυτη δικαιοδοσία των θεών. Τα αποκαλούσαν αλλιώς διοσημείες, δηλαδή σημεία του Δία, ο οποίος εξακόντιζε τους κεραυνούς, προκαλούσε τη βροχή και πάει λέγοντας.

 

Εθεωρούντο ιερόσυλοι οι ασχολούμενοι με αυτά. Στην Αθήνα του Περικλή, μάλιστα, υπήρχε σχετικός νόμος βάσει του οποίου ο αρχιερέας Διοπείθης εξανάγκασε τον Αναξαγόρα να εγκαταλείψει κακήν κακώς το κλεινόν άστυ.

 

Το φωτεινότερο πνεύμα του καιρού του -ο Αναξαγόρας ντε- διατεινόταν ότι τα μετέωρα είναι φυσικά και όχι θεϊκά φαινόμενα. Θεωρούσε την ύλη αδιάσπαστη. «Τίποτα δεν δημιουργείται ούτε χάνεται, αλλά συντίθεται και διαχωρίζεται από προϋπάρχοντα όντα», έλεγε. Σημείο-κλειδί της φιλοσοφίας του ήταν ο νους. Χαρακτήριζε τον ήλιο διάπυρο λίθο και, σε αντίθεση με τη γνωστή ατάκα του Αυλωνίτη, τον προσδιόριζε μεγαλύτερο και από την Πελοπόννησο.

 

Εξαιτίας κάτι τύπων σαν τον Αναξαγόρα μπορούμε σήμερα να προβλέπουμε για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας νέφη και τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο, με σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι, ενώ στα ηπειρωτικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες και βόρειους ανέμους 4 έως 6 Μποφόρ στο Αιγαίο.

 

Ως Μετέωρος, άρα ιερόσυλος, θα κινδύνευα κι εγώ με εξοστρακισμό και θα γλιτώνατε κι εσείς από την ενοχλητική φλυαρία μου. Ευτυχώς όμως δεν ζούμε στον Χρυσό Αιώνα αλλά στο Αιώνιο Μνημόνιο και δεν μας κυβερνούν αβροδίαιτοι και μαλθακοί, όπως ο Περικλής, αλλά στιβαροί άνδρες σαν τον Αντ. Σαμαρά, τον Λ. Παπαδήμο, τον Γ. Παπανδρέου, τον Κ. Καραμανλή, τον Γ. Σημίτη. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και καιρό είμαστε πρωτοσέλιδο σε όλον τον πλανήτη.

 

Ραντεβού με αυξημένες νεφώσεις θα έχουμε και αύριο. Στα ανατολικά ηπειρωτικά και τη βόρεια Κρήτη είναι πιθανόν να δώσουν πρόσκαιρες ασθενείς βροχές, ιδίως τις πρωινές ώρες. Στα ηπειρωτικά θα έχουμε περιορισμένη ορατότητα κατά τόπους. Το θερμόμετρο θα κινηθεί στα ίδια. Στα δυτικά θα πνέουν μεταβλητοί άνεμοι 3 έως 4 και στα ανατολικά βοριάδες 3 έως 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως 6 Μποφόρ.

 

Απολύσεις υπαλλήλων δεν θα υπογράψει, διαβεβαιώνει ο Αντ. Μανιτάκης, ο οποίος προσυπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο που ρυθμίζει τα σχετικά. Ούτως ή άλλως δεν θα χρειαστεί. Είπαμε. Οι ενδιαφερόμενοι θα το μάθουν τελευταίοι από το ΑΤιμο Μηχάνημα (ΑΤΜ).

 

Μετέωρος [email protected]

Scroll to top