Pin It

Νόμιζαν οι αρχαίοι ότι τα συμβαίνοντα στην ατμόσφαιρα καθορίζονται απ' τους θεούς. Ορισμένοι φιλόσοφοι υποστήριξαν ότι διέπονται, αντιθέτως, από φυσικούς νόμους, κάτι που θεωρήθηκε ιεροσυλία. Ο Στρεψιάδης, που απηχεί τις λαϊκές δοξασίες, διατείνεται στις «Νεφέλες» ότι τη βροχή τη στέλνει ο Δίας. Κι ο Σωκράτης τον κατακεραυνώνει λέγοντας: «Είδες ποτέ βροχή χωρίς σύννεφα;»

 

Εικάζεται μάλιστα ότι ο συντηρητικός Αριστοφάνης έγραψε τις «Νεφέλες» για να σατιρίσει τους ενασχολούμενους με τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Τις προάλλες λέγαμε ότι ο Αναξαγόρας εξοστρακίστηκε ως ιερόσυλος επειδή ανήκε σ' αυτούς. Εμεινε κι αυτός μετέωρος, καλή ώρα.

 

Φαίνεται ότι από σήμερα «τα μετέωρα» προξενούν επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη. Στην Αττική, συννεφιά που βαθμιαία θα πυκνώσει και θα δώσει βροχές το απόγευμα και τη νύχτα καταιγίδες, πιθανότατα ισχυρές. Στη Σαλονίκη θα εκδηλωθούν νεφώσεις και βροχές την εσπέρα, που από το βράδυ θα δυναμώσουν.

 

Επρόκειτο ασφαλώς -η πλεκτάνη κατά τον Αναξαγόρα- για μεθοδευμένη επίθεση του ισχυρότατου τον Χρυσό Αιώνα ιερατείου εναντίον του Περικλή. Επειδή δεν μπορούσε να χτυπήσει τον ίδιο, τα 'βαζε με τον στενό του κύκλο. Μαζί με τον Αναξαγόρα κατηγορήθηκε η Ασπασία και αργότερα ο Φειδίας ότι τάχα ιδιοποιήθηκε μέρος του χρυσού για τα έργα στην Ακρόπολη. Ο Φειδίας όμως, που γνώριζε τι παλιοχαρακτήρες είναι οι Αθηναίοι, είχε φροντίσει ώστε τα χρυσά μέλη των αγαλμάτων να βγαίνουν.

 

Λεβέντης ο Φειδίας, τους λέει και ζυγίζουν το χρυσάφι μπροστά στην Ηλιαία, σε 5.000 δικαστές όχι αστεία, και δεν λείπει δράμι. Αν σήμερα έκανε κανείς το ίδιο, θα τον κογιονάραμε ως μ@λ@κ@ντρέ@. Αργότερα βέβαια εξορίστηκε κι αυτός ως ιερόσυλος, επειδή, λέει, κάποιες μορφές στις μετόπες του Παρθενώνα έφερναν στο τούτο τους με την αφεντιά του και κάποιους κολλητούς.

 

Εκδικήθηκε όμως γιατί πήγε στην Ολυμπία κι έφτιαξε τον Δία, που συγκαταλέγεται στα επτά θαύματα της αρχαιότητας. Αύριο θα κυριαρχήσουν νεφέλες με βροχές και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας με ύφεση από το βράδυ. Ανεμοι ώς και 9 Μποφόρ στο Αιγαίο και θερμοκρασία σε πτώση.

 

Σε δεινή θέση η ιταλική κυβέρνηση. «Μετέωρος ο Μόντι», διάβασα κάπου. Εχουμε και τον Αναξαγόρα. Το κλαμπ αυξάνεται και πληθύνεται.

 

Μετέωρος meteoros@efsyn

 

Scroll to top