04/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμφιλεγόμενη ταινία του Μπόλιγουντ δίνει μήνυμα αυτοδικίας

Ινδές, σκοτώστε τους βιαστές σας

      Pin It

Τον Δεκέμβριο του 2012, ο ομαδικός βιασμός από έξι άντρες μέσα σε λεωφορείο στο Δελχί μιας 23χρονης Ινδής φοιτήτριας, η οποία στη συνέχεια πέθανε από τα τραύματά της, είχε προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων στη χώρα και ανάγκασε το Κοινοβούλιο να πάρει αυστηρότερα νομοθετικά μέτρα για τα σεξουαλικά εγκλήματα. Κι όμως, την περασμένη Κυριακή, ένας από τους βιαστές καταδικάστηκε μόλις σε τριετή φυλάκιση, με το ελαφρυντικό ότι όταν διέπραξε το έγκλημα ήταν 17 ετών και ως εκ τούτου του επιδικάστηκε η μέγιστη ποινή για ανήλικο.

 

Ο ινδικός Τύπος αντέδρασε με οργή στην απόφαση, η αντιπολίτευση αξιώνει αυστηρότερες ποινές και για τους ανήλικους, ενώ η οικογένεια του θύματος ζητάει να κρεμαστεί ο ένοχος και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, που αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή. Προς αυτή την κατεύθυνση συστρατεύεται και ένα νέο μπολιγουντιανό θρίλερ, που διχάζει πριν ακόμα την προβολή του, η οποία θα γίνει σε λίγους μήνες. Η ταινία «Σκότωσε τον βιαστή» έχει στόχο να αποτρέψει τους πιθανούς βιαστές, δείχνοντας με «πολύ βίαιο και βάναυσο» τρόπο πώς ένα θύμα καταφέρνει να συλλάβει τον δράστη και αποφασίζει για τη μοίρα του. Είναι αφιερωμένη στις «γυναίκες σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με την προωθητική της καμπάνια, και θέλει να προκαλέσει «φόβο στην ιδέα και μόνο του βιασμού».

 

Ο παραγωγός του αμφιλεγόμενου φιλμ, ο 39χρονος Σιντάρτα Τζάιν, παραδέχεται πως η επίθεση που δέχτηκε η άτυχη κοπέλα στο Δελχί του έδωσε το έναυσμα. «Το συμβάν άνοιξε τα μάτια του κόσμου», υπογραμμίζει στην «Guardian». «Η ταινία έχει έναν πολύ επιθετικό τίτλο, επειδή η διακριτικότητα στην Ινδία δεν σημαίνει τίποτα. Στόχος είναι να ασκήσει πίεση σε δικαστές, νομοθέτες, μίντια, προκειμένου να υπάρξει πραγματική αλλαγή».

 

Στο πρώτο μέρος δείχνει μια «ανεξάρτητη, ανύπαντρη γυναίκα καριέρας» (παίζει η Αντζάλι Πατίλ) που ζει και εργάζεται στο Δελχί, να καταδιώκεται και να απειλείται. Η αστυνομία δεν είναι σε θέση να τη βοηθήσει ακόμα και έπειτα από μια απόπειρα βιασμού. Οταν ο επίδοξος βιαστής κάνει και μια δεύτερη προσπάθεια, εκείνη καταφέρνει να τον συλλάβει. Η υπόλοιπη ταινία διερευνά το ερώτημα τι πρέπει να κάνει με τον άντρα παρέα με τις δύο γυναίκες συγκατοίκους της.

 

«Κανονικά θα έπρεπε να πάει στην αστυνομία και ο νόμος να αναλάβει τα υπόλοιπα», συνεχίζει ο παραγωγός. «Ομως αυτό δεν συμβαίνει εδώ. Τι θα γινόταν αν τον άφηναν ελεύθερο και την κυνηγούσε πάλι; Ετσι προχωράει σε κάτι που εκείνη θεωρεί νόμιμο. Πιστεύω πως ώς έναν βαθμό, εάν ο νόμος δεν μπορεί να σε προστατεύσει, πρέπει εσύ να προστατεύσεις τον εαυτό σου».

 

Ενα ηχηρό μήνυμα αυτοδικίας; Ο σκηνοθέτης Σαντζάι Τσελ δεν αποκαλύπτει το τέλος, πιστεύει όμως «ότι είναι θέμα δικαίου και της ινδικής κοινωνίας, αλλά το δίκαιο και η κοινωνία έχουν αποτύχει».

 

Επιμ.: Παρή Σπίνου

 

Scroll to top