04/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλαλούμ με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας

Οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες τρέχουν, ο υπουργός καλεί να μην ακυρώθουν και οι δήμοι με τους προμηθευτές ανησυχούν για τις μεγάλες οικονομικές ζημιές που θα υποστούν.
      Pin It

Οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες τρέχουν, ο υπουργός καλεί να μην ακυρώθουν και οι δήμοι με τους προμηθευτές ανησυχούν για τις μεγάλες οικονομικές ζημιές που θα υποστούν

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Συνεχίζεται ο κυβερνητικός τραγέλαφος με τις παρενέργειες από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Ο υπουργός Εσωτερικών καλεί τώρα τους δήμους να μην ακυρώσουν τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες της καταργηθείσης πλέον δημοτικής αστυνομίας, γιατί θα πρέπει να δώσουν και… αποζημιώσεις στους προμηθευτές των υλικών!

 

Στη γραπτή απάντησή του στη Βουλή προς τον ερωτώντα βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ., Λευτέρη Αυγενάκη, ο Γ. Μιχελάκης παραδέχεται το πρόβλημα και σημειώνει ότι μελετάται σχετική νομοθετική ρύθμιση, «ώστε να μην προκληθεί οικονομική ζημία σε βάρος αφενός των δήμων, αφετέρου των επιχειρήσεων των αναδόχων συντελεσθέντων διαγωνισμών».

 

Ο βουλευτής Ηρακλείου στην ερώτησή του κάνει λόγο για «αιφνίδιο και απρόβλεπτο πρόβλημα που προέκυψε σε βάρος αυτών των επιχειρήσεων», οι οποίες αποτελούν «παράπλευρη απώλεια της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας και βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής».

 

Η πρόταση του Αυγενάκη

 

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, το συνολικό ύψος των σχετικών συμβάσεων για όλους τους ΟΤΑ δεν υπερβαίνει το 1.000.000 € και για τον λόγο αυτό προτείνει να χρησιμοποιηθούν από το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας είτε αυτό μετακινηθεί σε σωφρονιστικά καταστήματα είτε στην ΕΛ.ΑΣ.

 

Η απάντηση του υπουργού όμως αφοπλίζει: «Εφόσον έχει ανακοινωθεί στους αναδόχους η κατακύρωση ανάθεσης προμήθειας ειδών που προορίζονται για τη δημοτική αστυνομία, οι σχετικές συμβάσεις θεωρούνται συναφθείσες και η μη υπογραφή αυτών από τους δήμους πιθανότατα θα εγείρει εκ μέρους των αναδόχων αξιώσεις αποζημίωσης».

 

……………………………………………………………………………………………………………………….

 

«Το φέσι ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ»

 

Χωρίς δημοτική αστυνομία αλλά με μεγάλο απόθεμα σε αρβύλες και είδη ένδυσης των αστυνομικών ενδέχεται να βρεθούν οι δήμοι της χώρας μετά το αδιέξοδο που προκύπτει σε σχέση με τις συμβάσεις προμήθειας των σχετικών υλικών. Για οικονομική καταστροφή των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο μιλά στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Νηστικάκης, έμπορος από το Ηράκλειο της Κρήτης που προμηθεύει εδώ και χρόνια με υποδήματα συγκεκριμένων προδιαγραφών τις δημοτικές αστυνομίες πολλών ΟΤΑ της χώρας.

 

«Τη στιγμή που ανακοινώθηκε η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, η δική μας εταιρεία είχε ήδη κάνει αγορές 392.000 ευρώ για να ανταποκριθεί στις συμβάσεις που είχε συνάψει με δήμους κυρίως της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας. Για τις περισσότερες από τις συμβάσεις αυτές απέμενε μόνο η τελική υπογραφή, ενώ σε άλλες, μετά τις ενστάσεις, η εταιρεία μας είχε μείνει ως μοναδική υποψήφια για τον διαγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως τα είδη έπρεπε να αγοραστούν εφόσον έρχονται από το εξωτερικό και ιδίως οι Γερμανοί ζητούν να είναι προπληρωμένα».

 

Οπως εξηγεί ο κ. Νηστικάκης, αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα περίπου 6 με 7 εταιρείες και περίπου 2.000 άμεσα ή έμμεσα εργαζόμενοι. «Το φέσι ξεπερνά το 1 εκατομμύριο και δεν έχει αναρωτηθεί κανείς τι θα απογίνουμε εμείς. Ηδη ακυρώθηκαν έτοιμες συμβάσεις με τους Δήμους Χαλανδρίου, Μεταμόρφωσης, Καλλιθέας, Κοζάνης και Ζωγράφου, αφού οι δήμαρχοι λένε πως δεν θέλουν τα υλικά εφόσον πια δεν έχουν δημοτική αστυνομία. Ναι, αλλά κι εμείς τι να τα κάνουμε; Ούτε να επιστραφούν μπορούν ούτε να πουληθούν στην αγορά».

 

«Οι αρβύλες μπορούν να φορεθούν από το προσωπικό ακόμα και αν πάνε στην ΕΛ.ΑΣ. ή στα σωφρονιστικά καταστήματα. Οσο για τα υπόλοιπα ενδύματα (μπουφάν, φουλάρια, τζόκεϊ κτλ), έχουν βασικά χακί χρώμα και μπορούν με μια μικρή μετατροπή να χρησιμοποιηθούν από όλες τις υπηρεσίες του κράτους…» λέει ο κ. Νηστικάκης.

 

Μάριος Διονέλλης

 

 

Scroll to top