→ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για αυξήσεις μεταξύ της εργοδοσίας και του ιστορικού συνδικάτου NUM, στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι θα απέχουν από την εξόρυξη του χρυσού
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Συνεχίζουν δυναμικά την απεργία τους οι 80.000 από τους 120.000 εργαζομένους στα νοτιοαφρικανικά χρυσωρυχεία, ένα 24ωρο μετά το ναυάγιο στο οποίο κατέληξαν οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία.
«Η απεργία συνεχίζεται, δεν έχουμε προσκληθεί σε νέες διαπραγματεύσεις προκειμένου να συζητήσουμε για τα αιτήματά μας», δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λεσίμπα Σεσόκα, εκπρόσωπος του ιστορικού εργατικού σωματείου NUM, που εκπροσωπεί 120.000 εργαζομένους του τομέα των χρυσωρυχείων. Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει το ακριβές ποσοστό της αύξησης που ζητούν οι εργαζόμενοι για να σταματήσουν την απεργία, καθώς, σύμφωνα με το AFP, ζητούν αυξήσεις 60%, με την εργοδοσία να αντιπροτείνει 6,5%, που ισοδυναμεί με ύψος αμοιβών μόλις 0,5% πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού. Μάλιστα, ο Σεσόκα διέψευσε τις πληροφορίες στον Τύπο οι οποίες ανέφεραν ότι το NUM μείωσε κατά τι το ποσοστό των διεκδικούμενων αυξήσεων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα νοτιοαφρικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σεσόκα φαίνεται να έχει δηλώσει πως θα αποδεχόταν «μια πρόταση με διψήφιο ποσοστό», χωρίς όμως να προσδιορίζει το ύψος αυτού του ποσοστού.
«Οι εργάτες είναι αποφασισμένοι, διότι αυτή τη φορά πρόκειται για μια νόμιμη απεργία, αντίθετα με ό,τι συνέβη την περασμένη χρονιά, όταν φοβούνταν ότι θα χάσουν τις δουλειές τους», δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειακός γραμματέας NUM.
Ωστόσο, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι το NUM διαβεβαίωσε ότι θα σταματήσει την απεργία αρκεί η αύξηση να είναι διψήφια (δηλαδή σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη του 10%). Εμφανώς εξοργισμένος, πάντως, ο Σεσόκα αναρωτήθηκε: «Εάν υπάρχουν ακόμη αφεντικά που κάθονται στα πολυτελή κλιματιζόμενα γραφεία τους και κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, γιατί οι μεταλλωρύχοι δεν μπορούν να κερδίζουν 700 δολάρια τον μήνα;»
Ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα, πάντως, απηύθυνε έκκληση και στις δυο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς η απεργία κατά τη γνώμη του είναι «επιζήμια για όλους», ενώ, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στο Γιοχάνεσμπουργκ, η κυβέρνηση, εν όψει των εκλογών του 2014, θέλει να κλείσει γρήγορα όσο και αναίμακτα το ζήτημα. Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων για τη νοτιοαφρικανική οικονομία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει πέσει στην πέμπτη θέση, εξορύσσοντας μόλις το 6% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ κάθε ημέρα απεργίας στοιχίζει στην οικονομία της χώρας περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.