05/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το 42o Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως από αύριο μέχρι 22 Σεπτεμβρίου

Ενημέρωση, συζητήσεις και… ξεφύλλισμα

Πάνω από 100 εκδότες θα εκθέσουν στα περίπτερά τους χιλιάδες τίτλους από τη σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή, ενώ πολλές εκδηλώσεις πλαισιώνουν την έκθεση.
      Pin It

Πάνω από 100 εκδότες θα εκθέσουν στα περίπτερά τους χιλιάδες τίτλους από τη σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή, ενώ πολλές εκδηλώσεις πλαισιώνουν την έκθεση

 

Στα παλιά του λημέρια, στο Πεδίον του Αρεως, επιστρέφει το 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου, ένας μακρόχρονος, καταξιωμένος θεσμός, που διοργανώνει για πάνω από 30 χρόνια ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ). Βλέπετε, το υπουργείο Εξωτερικών δεν δίνει το Ζάππειο για εκθέσεις ενόψει της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. Οχι πως και το Πεδίον του Αρεως δεν έχει τα δικά του προβλήματα, παρουσιάζοντας εικόνα εγκατάλειψης παρ’ όλες τις αναπλάσεις: σκουπίδια και ακαθαρσίες, απουσία φύλαξης, έλλειψη υδροδότησης…

 

Ωστόσο, το βιβλίο είναι πολιτισμός και το φθινοπωρινό φεστιβάλ του μια μικρή γιορτή στην πόλη. Ετσι, από αύριο μέχρι 22 Σεπτεμβρίου πάνω από 100 εκδότες και χιλιάδες τίτλοι από τη σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή περιμένουν στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα τους καθιερωμένους αναγνώστες, που αντέχουν και αισιοδοξούν, αλλά και όσους επιθυμούν να βρουν διέξοδο σε νέα ενδιαφέροντα.

 

«Ξαναγυρνάμε στο Πεδίον του Αρεως για λόγους πρακτικούς», μας λέει ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ, Γιάννης Σολδάτος. «Σήμερα η διαστρωμάτωση στην περιοχή είναι διαφορετική. Παλαιότερα ήταν επίκεντρο πολιτισμού, υπήρχαν καλλιτεχνικά στέκια, θέατρα κ.λπ. Ωστόσο οι παλαιότεροι έχουν ταυτίσει το Φεστιβάλ Βιβλίου με τον συγκεκριμένο χώρο».

 

Ομως και η αγορά του βιβλίου έχει αλλάξει λόγω οικονομικής κρίσης. «Εκδίδονται και αγοράζονται λιγότερα βιβλία. Ο χώρος μας αντιμετωπίζει την επέλαση του ηλεκτρονικού βιβλίου, τις προσφορές στις εφημερίδες και τα περιοδικά, τα παζάρια με τις προσφορές. Ωστόσο η επισκεψιμότητα στο φεστιβάλ παραμένει μεγάλη. Το κοινό έρχεται κυρίως για να ενημερωθεί για τις νέες εκδόσεις -παρότι πολλοί χρησιμοποιούν και το διαδίκτυο γι’ αυτόν τον σκοπό-, να συζητήσει μαζί μας και να έρθει σε επαφή με το βιβλίο με τον παραδοσιακό τρόπο, να το ξεφυλλίσει, να το περιεργαστεί με την ησυχία του. Να μπει δηλαδή στην τελετουργία του βιβλίου…».

 

Την εικαστική φροντίδα της διοργάνωσης ανέλαβε ο ζωγράφος Δημήτρης Γέρος, που επιμελήθηκε την αφίσα: έναν άνδρα με φτερά. Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης θα γίνουν εκδηλώσεις. Μερικές από αυτές:

 

Το Σάββατο 14/9 (20.30) θα παρουσιαστεί το βιβλίο του γνωστού σκιτσογράφου, συνεργάτη της «Εφ.Συν.» Μιχάλη Κουντούρη «UTOPIA», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις CartoonArk. O M. Koυντούρης είναι ο Mεγάλος Nικητής (Grand Prix) του διεθνούς διαγωνισμού γελοιογραφίας World Press Cartoon, όπου το έργο του «Διάσωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης» επιλέχτηκε επίσης ως η καλύτερη γελοιογραφία της χρονιάς που μας πέρασε.

 

Το Σάββατο 21/9 (20.30) θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Θανάση Πέτρου «Actors» (εκδ. CartoonArk), με πορτρέτα 59 διάσημων ηθοποιών. Από τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις, την Τζούντι Ντεντς και τον Τζέρεμι Αϊρονς μέχρι τον Κλιντ Ιστγουντ, τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και την Ιζαμπέλ Ιπέρ.

 

Την ίδια μέρα οργανώνεται θεατρικό αναλόγιο με τίτλο «Στο άσπρο μαύρο» (21.30). Πρόκειται για αποσπάσματα από τα «Μονόπρακτα» του Χάρολντ Πίντερ των εκδόσεων Ηριδανός, που έχει μεταφράσει ο Ερρίκος Μπελιές. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Αρμάος και συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ντίνα Μιχαηλίδη, Φρόσω Ζαγοραίου, Λάμπρος Τσάγκας, Γιάννης Στεφόπουλος, Θέμης Καρποδίνης, κ.ά.

 

Την Κυριακή 22/9 (12.00) θα παρουσιαστεί το παιδικό βιβλίο της Ελένης Κόντη «ένα ΣΠΛΑΤΣ στα παραμύθια» (εκδ. Ι. Σιδέρης).

 

Π.Σπίνου

 

Info: 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου, Πεδίον του Αρεως, 6-22/9. Δευτέρα-Πέμπτη: 18.00-22.30. Παρασκευή-Σάββατο 18.00-23.00. Κυριακή: 11.00-22.30. Διοργάνωση: Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου-Περιφέρεια Αττικής. Συνεργασία: Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

 

 

Scroll to top