Obama-Putin

05/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ρωσία: Μαζί στο G20, χώρια στην κόντρα για Συρία

Μπορεί οι Ομπάμα και Πούτιν να δείπνησαν μαζί, στο κλείσιμο της πρώτης ημέρας των εργασιών του G20, ωστόσο ο διπλωματικός πόλεμος στο παρασκήνιο για τη Συρία καλά κρατεί. Νέες αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς δήλωσε πως έχει η Βρετανία .
      Pin It

Μπορεί οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας (Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα) να δείπνησαν μαζί, στο κλείσιμο της πρώτης ημέρας των εργασιών της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αγία Πετρούπολη, ωστόσο ο διπλωματικός πόλεμος στο παρασκήνιο για τη Συρία καλά κρατεί.

Από τη μια ο Αμερικανός ηγέτης προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο να αποφασίσει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και από την άλλη η Ρωσία να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη.

Θα τους τηλεφωνήσει για να τους πείσει

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη για να συμμετάσχει στις εργασίες της G20, θα μιλήσει τηλεφωνικά με μέλη του Κογκρέσου σε μια προσπάθεια να πείσει για την αναγκαιότητα να στηρίξουν μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, όπως ανέφερε σήμερα ένας συνεργάτης του.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας Μπεν Ρόουντς, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου, είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «θα τηλεφωνήσει στο Καπιτώλιο».

Η επικοινωνία αυτή θα γίνει σε μια περίοδο που όλη η ομάδα των συνεργατών του Ομπάμα, από τους υπουργούς μέχρι τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προσπαθεί να πείσει τους γερουσιαστές και τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της χρήσης βίας εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Παρά την στήριξη την οποία έχουν προσφέρει στον πρόεδρο οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τίποτα δεν θεωρείται οριστικό: πολλοί Ρεπουμπλικάνοι αιρετοί εμφανίζονται διστακτικοί, ενώ και από την πλευρά των Δημοκρατικών αρκετοί είναι εκείνοι που διαφωνούν με την πρόταση του προέδρου.

Ο Ρόουντς πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος σήμερα. «Δεν έχω στη διάθεσή μου τον αριθμό των ψήφων, όμως στην αρχή υπήρχαν πολλοί αναποφάσιστοι που ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί καθημερινά βουλευτές και από τα δύο κόμματα παίρνουν θέση και στηρίζουν» ένα στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Δαμασκού, διαβεβαίωσε.

Υπευθυνότητα ζητεί η Ρωσία

Η Ρωσία δεν εμποδίζει τη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά τη Συρία, απλώς θέλει τα μέλη του να είναι πιο αντικειμενικά, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ζητάμε από τους εταίρους μας να εξετάσουν την κατάσταση στη Συρία με υπευθυνότητα και όχι να βιαστούν να προχωρήσουν σε μια επίθεση για κάποιο λόγο», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο νόμιμο όργανο που μπορεί να εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση εναντίον μιας χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου πρόσθεσε εξάλλου ότι, αν και η Μόσχα δεν έχει πειστεί από τα στοιχεία που έχουν παρουσιάσει οι ΗΠΑ σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου στη Συρία, αυτό δεν σημαίνει ότι κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι κατασκευάζει στοιχεία. «Απλώς είπα ότι χρειαζόμαστε πιο πειστικές αποδείξεις», κατέληξε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ σημείωσε επίσης ότι οι σχέσεις του Πούτιν με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα είναι «εποικοδομητικές», παρά τις πρόσφατες διαφωνίες τους.

«Η Ρωσία κρατά όμηρο τον ΟΗΕ»

Η Ρωσία συνεχίζει να κρατά όμηρο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εμποδίζοντας τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για τη Συρία με αποτέλεσμα να μην διακρίνεται κάποια βιώσιμη λύση στο θέμα μέσω του Οργανισμού, υποστήριξε σήμερα η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ.

Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψει στο συριακό καθεστώς να «χλευάζει τη διεθνή νομοθεσία» κάνοντας χρήση χημικών όπλων επειδή η «προστάτιδά» της, η Ρωσία, μπλοκάρει το Συμβούλιο Ασφαλείας, τόνισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Η Πάουερ ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον ενημέρωσε ορισμένες χώρες-μέλη του ΟΗΕ για τις πληροφορίες που διαθέτει για την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στη Δαμασκό, την οποία οι ΗΠΑ αποδίδουν στις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Σύμφωνα πάντα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την επίθεση.

«Στη σημερινή ενημέρωση παρουσιάστηκαν οι εκτιμήσεις μας όσον αφορά τα γεγονότα της 21ης Αυγούστου, οι οποίες καταλήγουν σε ένα σαφές συμπέρασμα: το καθεστώς του Άσαντ διέπραξε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του λαού του, χρησιμοποιώντας χημικά όπλα» είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Ομπάμα ακύρωσε το ταξίδι του για το Κογκρέσο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε το ταξίδι που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα στην Καλιφόρνια για να παραμείνει στην Ουάσινγκτον και να εργαστεί πάνω στο σχέδιο απόφασης για τη Συρία που πρόκειται να παρουσιαστεί στο Κογκρέσο, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Το ταξίδι του προέδρου στην Καλιφόρνια ακυρώθηκε. Θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον» για να προωθήσει το σχέδιό του στο Κογκρέσο, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Αγία Πετρούπολη όπου βρίσκεται ο Ομπάμα για να παρακολουθήσει τις εργασίες της συνόδου της G20.

Νωρίτερα σήμερα, ένας συνεργάτης του προέδρου είπε ότι ο Ομπάμα επρόκειτο να μιλήσει τηλεφωνικά με Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές για να τους πείσει να ψηφίσουν υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Στη Μόσχα ο Σύρος ΥΠΕΞ

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ θα μεταβεί στη Μόσχα τη Δευτέρα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι συνομιλίες των δύο υπουργών θα επικεντρωθούν στην τρέχουσα κατάσταση στην Συρία», όπου οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός στρατιωτικού πλήγματος μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον ότι διαθέτει αποδείξεις πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων κατά των Σύρων πολιτών.

Η Ρωσία «εξακολουθεί να είναι πεπεισμένη ότι είναι απαραίτητο να τερματιστεί η βία και τα βάσανα του άμαχου πληθυσμού στη Συρία το ταχύτερο δυνατό χωρίς απόπειρες για μια ξένη στρατιωτική επέμβαση παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Γερμανία: Να γίνει έρευνα για τα χημικά

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε σήμερα ότι επιδιώκει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) η επίθεση με χημικά αέρια στη Συρία.

«Άσκησα εκ νέου πίεση κατά την διάρκεια συζητήσεων προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να δώσει εντολή στο ΔΠΔ να αρχίσει μια έρευνα για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία», είπε ο Βεστερβέλε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

«Είχαμε ήδη αρχίσει μια τέτοια πρωτοβουλία τον Ιανουάριο. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να γίνει μια τέτοια προσπάθεια», επισήμανε ο Βεστερβέλε και πρόσθεσε: «Φυσικά η χρήση χημικών όπλων είναι εντελώς απαράδεκτη».

«Θα συζητήσουμε (για το θέμα αυτό) με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου στο Βίλνιους», στη Λιθουανία, κατά την διάρκεια μιας συνόδου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ αύριο (Παρασκευή) και το Σάββατο, πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να επωφεληθούν της ευκαιρίας που τους προσφέρει η σύνοδος της G20, καθώς βρίσκονται υπό πίεση για να επιτύχουν την σύγκλιση των απόψεών τους όσον αφορά τη Συρία. Ως τώρα, η Γαλλία είναι απομονωμένη, καθώς είναι η μόνη η οποία έχει εκφράσει τη βούλησή της να επέμβει στρατιωτική εναντίον της συριακής κυβέρνησης στο πλευρό των ΗΠΑ.

Το Λονδίνο έχει νέες αποδείξεις

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει στην κατοχή του νέες αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, ενώ βρετανική πηγή διευκρίνισε ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση της 21ης Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού ήταν αέριο σαρίν.

«Εξετάσαμε στο εργαστήριο του Πόρτον Ντάουν της Αγγλίας τα δείγματα που είχαν ληφθεί από τη Δαμασκό και τα οποία δείχνουν και πάλι ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στα προάστια» της συριακής πρωτεύουσας, είπε ο Κάμερον στο BBC, από την Αγία Πετρούπολη όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη σύνοδο της G20. «Βρετανοί ειδικοί του Πόρτον Ντάουν ανέλυσαν τα δείγματα που βρέθηκαν θετικά στο αέριο σαρίν», είπε από την πλευρά της μια βρετανική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Πόρτον Ντάουν είναι ένα στρατιωτικό, κρατικό εργαστήριο επιστημονικών μελετών που βρίσκεται κοντά στο Πόρτον του Γουίλτσιρ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον έλαβε και ανέλυσε δείγματα που αποδεικνύουν ότι έγινε χρήση του νευροτοξικού αερίου σαρίν κατά την επίθεση με χημικά στα προάστια της Δαμασκού, για την οποία η Δύση θεωρεί υπεύθυνο το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Scroll to top