27/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ταξίδι με κέρδη και κριτική

      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Στην τελική του φάση βρίσκεται το πολυήμερο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Λατινική Αμερική, προκαλώντας εύλογα πολιτικό ενδιαφέρον, αλλά και σκληρή κριτική που δεν προέρχεται μόνο από την κυβερνητική πλευρά. Γι' αυτό, άλλωστε, αμέσως μετά την επιστροφή του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παρουσιαστούν τα συμπεράσματα από την επίσκεψη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

 

Η αντιπροσωπεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρίσκεται στην Αργεντινή μέχρι την Πέμπτη και είχε συναντήσεις με υπουργούς αλλά και με προοδευτικούς καλλιτέχνες και επιστήμονες.

 

Εκτός από τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Alberto Sileon, το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα περιελάμβανε ομιλία στο προοδευτικό think tank της Αργεντινής «Carta Abierta», στην οποία σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν ήξερα ότι έχουμε τόσο θερμούς φίλους στην Αργεντινή, θα ξεκινούσα την προεκλογική εκστρατεία από το Μπουένος Αϊρες».

 

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με την εκτίμηση ότι «στο τέλος ο Διαφωτισμός θα νικήσει τον Μεσαίωνα και η ελπίδα τον φόβο». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η συνάντηση με τον σκηνοθέτη και πολιτικό ακτιβιστή Φερνάντο Πίνο Σολάνας, ο οποίος έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό.

 

Χτες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πέρασαν και την πόρτα της αντιπροεδρίας της Αργεντινής, όπου συζήτησε με τον αντιπρόεδρο και τέως υπουργό Οικονομικών, Amado Boudou, για την οικονομική κατάσταση στη χώρα από το 2003 μέχρι σήμερα και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την τοπική κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, οι Αργεντίνοι συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ενώ εμφανίζονταν ενοχλημένοι για το ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής ως «παράδειγμα προς αποφυγή» για την αντιμετώπιση της κρίσης.

 

Σκληρή κριτική από Περισσό

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ [...] ψάχνει ιμπεριαλιστικούς συμμάχους για να εμφανιστεί ως αξιόπιστη για το κεφάλαιο διαχειριστική λύση» υποστήριζε πάντως από την πλευρά του ο Περισσός διά του «Ριζοσπάστη». Οσο το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισκέπτεται τη Λατινική Αμερική, η κομματική εφημερίδα σε άρθρα της χαρακτηρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση «“πλασιέ” συμφερόντων της ντόπιας αστικής τάξης» και της καταλογίζει ότι από τη Βραζιλία «απηύθυνε προσκλητήριο για “μπίζνες” στην Ελλάδα».

 

Παράλληλα, ο «Ριζοσπάστης» τόνιζε πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «εγκωμιάζει το ότι ο λαός της Αργεντινής δεν κατάφερε να μετουσιώσει την οργή και τη δυσαρέσκειά του σε οργανωμένη ταξική πάλη ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, αλλά χειραγωγήθηκε απ' την αυταπάτη της εναλλαγής στην αστική διαχείριση και ενσωματώθηκε».

 

Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Μπίστης, με άρθρο του στο protagon.gr χρησιμοποίησε τα επιχειρήματα του Περισσού, αλλά με διαφορετική στόχευση. «Ο Τσίπρας δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ο Πρόεδρος Λούλα ήταν Πρόεδρος της Βραζιλίας επί δύο θητείες [...]. Αλλιώς δεν θα μιλούσε για βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές» σημείωσε ο Νίκος Μπίστης, υποστηρίζοντας ότι «ο Λούλα έκανε φιλελεύθερη πολιτική» προσθέτοντας χαρακτηριστικά «άλλο η αφορολόγητη ρητορεία και άλλο η πραγματική ζωή».

 

Τέλος, ειρωνευόμενος τον Α. Τσίπρα, το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ τον συμβούλευσε να παρακολουθήσει μαθήματα τάνγκο, για «να γυρίσει και με κάτι χρήσιμο μετά ένα τόσο κοπιαστικό ταξίδι».

 

[email protected]

Scroll to top