27/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

KKE: επανάσταση ή τίποτα

      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

Οι συζητήσεις που διεξάγονται στο εσωτερικό του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος φαίνεται να αποκτούν νέα διάσταση, αφού οι απόψεις που καταγράφηκαν στη Μόσχα κατά τη διάρκεια του διήμερου σεμιναρίου με θέμα «Το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα σήμερα και αύριο» κατέγραψαν διαφορετικές προσεγγίσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως εκείνα των συμμαχιών, της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, των «εθνικών ιδιαιτεροτήτων και της επαναστατικής τακτικής».

 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκπροσώπησε το μέλος της Κ.Ε. και υπεύθυνος του τμήματος διεθνών σχέσεων, Ελ. Βαγενάς, ο οποίος με δισέλιδο άρθρο του στον «Ριζοσπάστη» περιέγραψε συνοπτικά τη συζήτηση.

 

Ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται από τις πρώτες γραμμές την τακτική που ακολούθησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αφού αμέσως δίνει το στίγμα του. Στη διαπίστωση του προέδρου του Κ.Κ. Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκ. Ζιουγκάνοφ ότι «η παγκόσμια αριστερή στροφή είναι σχεδόν αναπόφευκτη», ο Ελ. Βαγενάς είχε έτοιμη την απάντηση: «Η επίθεση του κεφαλαίου είναι ισχυρή και ενιαία… στο έδαφος του καπιταλισμού δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, αυτόν τον στόχο της επίθεσης στα δικαιώματα της εργατικής τάξης τον υλοποιούν με συνέπεια οι δυνάμεις που διαχειρίζονται τον καπιταλισμό και την κρίση του, ανεξάρτητα από τη μορφή διαχείρισης».

 

Το πεδίο ήταν πλέον ελεύθερο για τον Ελ. Βαγενά, ο οποίος κυριολεκτικά δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω, επισημαίνοντας προς τους συνομιλητές του: «Χρειάζεται προσοχή, πρόκειται για μεθοδευμένη, σχεδιασμένη προσπάθεια παραπλάνησης των λαών… ευθύνεται το σύστημα που στηρίζεται στην εξουσία των μονοπωλίων και στην καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής».

 

Τι και αν ο Γκ. Ζιουγκάνοφ προσπάθησε να μιλήσει για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας και του Βιετνάμ, για την ανερχόμενη οικονομία της ομάδας των BRICS, τι και αν τόλμησε να πει ότι «ψάχνουν να βρουν λύση μέσα από αριστερές λύσεις ακόμα και ο Ομπάμα και η ενωμένη Ευρώπη», η κριτική που του ασκήθηκε από τον Ελληνα κομμουνιστή αντιπρόσωπο ήταν καταλυτική.

 

«Η ζωή δείχνει πως είναι αδύνατο να ακολουθηθεί πολιτική προς όφελος των εργαζομένων, πρόκειται για καλοστημένη παγίδα που έχουμε υποχρέωση να αποκαλύψουμε, να αντιπαλέψουμε και να θέσουμε ανοιχτά και αποφασιστικά την αλήθεια στους λαούς».

 

Το σημείο στο οποίο ο Ελ. Βαγενάς ήταν αποκαλυπτικός για τα «άλλα Κ.Κ.», υπεραμυνόμενος της γραμμής του ΚΚΕ, ήταν όταν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το ζήτημα των «εθνικών ιδιαιτεροτήτων» και όταν ο Κινέζος εκπρόσωπος μίλησε για «κινεζοποίηση του μαρξισμού» θέλοντας να υποστηρίξει το κινεζικό οικονομικό θαύμα.

 

«Το κόμμα μας απορρίπτει τη λογική των εθνικών μοντέλων, δεν μπορούμε να επικαλούμαστε τις εθνικές ιδιαιτερότητες για να παραιτηθούμε από τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής επανάστασης» είπε και ανέφερε παραδείγματα στη διάρκεια της Ιστορίας, όπως εκείνο του ευρωκομμουνισμού, «που παραιτήθηκε από τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής επανάστασης, από τη δικτατορία του προλεταριάτου και γενικά από την επαναστατική πάλη».

 

Κατέστησε δε σαφές πως «ως κόμμα αποκλείουμε το ενδεχόμενο της συμμετοχής μας σε αστικές κυβερνήσεις, ακόμη και αν αυτές λέγονται “αριστερές” ή “πατριωτικές”, γιατί μετά από επισταμένη μελέτη έχουμε καταλήξει πως δεν υπάρχουν ενδιάμεσα στάδια μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού».

 

Αρα, με λίγα λόγια, ή επανάσταση ή τίποτα και αφού οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων τάσσονται υπέρ των «σταδίων», ο Ελ. Βαγενάς θα πρέπει να αισθάνθηκε ως ο τελευταίος των μοϊκανών της κομμουνιστικής ορθοδοξίας.

 

Οταν δε η συζήτηση έφτασε στο ζήτημα του «πολυπολικού κόσμου», η αντίδραση του εκπροσώπου του ΚΚΕ ήταν σαφής: «Δεν μπορεί να βάζουμε ζήτημα εκδημοκρατισμού του διεθνούς δικαίου, όπως καλεί η Σοσιαλιστική Διεθνής και το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σπέρνοντας αυταπάτες πως μπορεί να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι χωρίς να θιχτούν ο καπιταλισμός και η εξουσία του κεφαλαίου».

 

Και το καλύτερο ήρθε στο τέλος: «Η κατάκτηση επαναστατικής στρατηγικής και τακτικής είναι μονόδρομος… είναι υπόθεση εκείνων των Κ.Κ. που αντιτάσσονται στην οπορτουνιστική διάβρωση και υπερασπίζονται την ταξική πάλη μέχρι το τέλος, που παλεύουν για τη σοσιαλιστική προοπτική».

 

Για την Ιστορία, στο σεμινάριο πήραν μέρος εκπρόσωποι των Κ.Κ. Βιετνάμ, Κ.Κ. Βραζιλίας, Κ.Κ. Ινδίας, Κ.Κ. Κίνας, Κ.Κ. Κούβας, λιβανικού Κ.Κ., Κ.Κ. Ουκρανίας, πορτογαλικού Κ.Κ., Κ.Κ. Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κ.Κ. Τσεχίας – Μοραβίας, με τους οποίους, όπως προκύπτει, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ μάλλον διαφώνησε σε όλα…

 

[email protected]

Scroll to top