06/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Τα παιδιά μυούνται στην τέχνη σαν παιχνίδι

Ορχήστρες, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εικαστική δημιουργία, ακόμα και σύνθεση μουσικής. Κανένα μυστικό της καλλιτεχνικής δημιουργίας δεν άφησαν φέτος οι άνθρωποι της Στέγης που να μην το αποκαλύψουν σε μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές.
      Pin It

Ορχήστρες, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εικαστική δημιουργία, ακόμα και σύνθεση μουσικής. Κανένα μυστικό της καλλιτεχνικής δημιουργίας δεν άφησαν φέτος οι άνθρωποι της Στέγης που να μην το αποκαλύψουν σε μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές

 

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ανακοίνωσε το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα και δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο. Βρέφη, παιδιά, έφηβοι, σχολεία, οικογένειες και ηλικιωμένοι θα βρουν μια δελεαστική, δημιουργική δραστηριότητα στα δεκάδες προγράμματα που ετοιμάζονται. Ας επικεντρωθούμε σήμερα στα παιδικά:

 

* Ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου και οι μουσικοί της Καμεράτα ξεναγούν μαθητές (Δ΄ Δημοτικού μέχρι Β΄ Γυμνασίου) σε μια πραγματική πρόβα ορχήστρας. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τα μουσικά όργανα, θα μιλήσουν με τον μαέστρο και τους μουσικούς, θα μάθουν τα έργα. Θα μπορούν να παρακολουθήσουν πρόβες από τις συναυλίες «Οι εποχές» (4/10): με αφορμή τις «4 Εποχές» του Βιβάλντι η Καμεράτα παρουσιάζει έργα του ίδιου και άλλων, όπως των Φίλιπ Γκλας, Αστορ Πιατσόλα, Μαξ Ρίχτερ. «Rock goes Baroque» (14/11): η ορχήστρα με όργανα εποχής προσκαλεί σε ένα ταξίδι όπου το μπαρόκ εναλλάσσεται με μελωδίες των Μπιτλς και του Ελβις Πρίσλεϊ. Τιμή συμμετοχής 5 € ανά μαθητή.

 

* Περιήγηση μαθητών από Ε' Δημοτικού μέχρι Γ' Γυμνασίου στην έκθεση «Εικαστικοί Διάλογοι» στον Εθνικό Κήπο με έργα συγχρόνων εικαστικών εμπνευσμένα από τον Καβάφη (μέσα Οκτωβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου). Το πρόγραμμα «Ο Καβάφης στα σχολεία» περιλαμβάνει εργαστήρια με εικονογράφηση ποιημάτων του, δημιουργία αντικειμένων εμπνευσμένων από το έργο του, εικαστικές παρεμβάσεις σε σχολεία.

 

* Ούτε η εγκατάσταση του Κριστιάν Μπολτάνσκι θα μείνει ανεκμετάλλευτη. Περιδιαβαίνοντας ανάμεσα στις φωτογραφίες των Αθηναίων, που περιλαμβάνονται στο έργο του Γάλλου εικαστικού, οι μαθητές αντιλαμβάνονται το ντοκουμέντο, τη μνήμη, τη συλλογική ιστορία. Τραβάνε φωτογραφίες των πορτρέτων και τις συνδυάζουν με προσωπικές φωτογραφίες που έχουν φέρει από το σπίτι για να φτιάξουν ένα συλλογικό πορτρέτο. Κατόπιν, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ηχογραφούν σε πραγματικό χρόνο τούς χτύπους της καρδιάς τους (από 21/10 -17/12, 3 € ανά μαθητή).

 

* Ευκαιρία να γνωριστεί κανείς με όλους τους συντελεστές μιας παράστασης δίνει το πρόγραμμα «Βήμα βήμα στη σκηνή» (μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, από 17/10, κόστος: 3 ευρώ). Οι μαθητές θα εξερευνήσουν τα στάδια προετοιμασίας και θα γνωρίσουν τις διάφορες ειδικότητες (μηχανικός σκηνής, flyman, ηχολήπτης, τεχνικός φωτισμού, διευθυντής σκηνής).

 

* Την 1η Νοεμβρίου οι συντελεστές της περφόρμανς «Ground and Floor» του Ιάπωνα Τοσίκι Οκάντα (αφορά την τραγωδία της Φουκουσίμα) ανοίγουν στο τέλος της παράστασης διάλογο με μαθητές Λυκείου για τα βασικά κοινωνικά, οικολογικά και πολιτισμικά προβλήματα της Ιαπωνίας, που πλήττουν τον σύγχρονο κόσμο (5 € ανά μαθητή).

 

* Η ανάθεση θεατρικών έργων για το εφηβικό κοινό σε Ελληνες συγγραφείς θα συνεχιστεί και φέτος, αλλά με μια καινοτομία: μια παράσταση από το 3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου θα επιλεγεί και θα παρουσιαστεί ως κύρια παράσταση της Εφηβικής Σκηνής σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου (7/11/2013 – 11/4/2014, 5 € ανά μαθητή).

 

* «Δώσε μου τις λέξεις να τις κάνω μουσική»: με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Ιταλού συνθέτη Λουτσιάνο Μπέριο οργανώνεται ένα πρωτότυπο εργαστήριο, όπου οι μαθητές (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού) δημιουργούν τη δική τους σύνθεση με τον πλέον παιχνιδιάρικο και βιωματικό τρόπο (18,19,20,25,26,27/11, κόστος: 4 € ανά μαθητή).

 

* «Τέλος»: Παραφράζοντας τον Νίτσε και την περίφημη φράση του «ο Θεός είναι νεκρός», η ομάδα του Σίμου Κακάλα, στην πρώτη της συνεργασία με τη Στέγη, παρουσιάζει ένα υπερεαλιστικό σκηνικό θέαμα επιστημονικής φαντασίας για μαθητές Λυκείου (19/11, 5 € ανά μαθητή).

 

* Μετά την περσινή τους επιτυχία οι «Μύθοι του Αισώπου» (σπονδυλωτό ορχηστρικό έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου) επαναλαμβάνονται. Οι μαθητές (Α’, Β' και Γ' Δημοτικού) συνομιλούν με τους Δημήτρη Παπαδημητρίου- Ηλία Καρελλά για την παραμυθένια τους εμπειρία (4, 5, 6/12, 5 € ανά μαθητή).

 

* «Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο»: με πυξίδα τη μουσική, μαθητές (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού) ακολουθούν τις θρυλικές διαδρομές του ανάμεσα στην Απω Ανατολή και τη Δύση (10/12, 5 € ανά μαθητή).

 

Αυτά είναι κάποια από τα εργαστήρια μέχρι το τέλος της χρονιάς. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα υπόλοιπα, ημερομηνίες και αναλυτικά στοιχεία στο www.sgt.gr

 

Scroll to top