06/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εναποθέτουν ψυχές, αβαντάρουν τους ναζιστές

Η πολιτεία δεν μπορεί ή δεν θέλει να συνεργαστεί για να δοθούν οριστικές και ανθρώπινες λύσεις στο πρόβλημα των μεταναστών.
      Pin It

Η πολιτεία δεν μπορεί ή δεν θέλει να συνεργαστεί για να δοθούν οριστικές και ανθρώπινες λύσεις στο πρόβλημα των μεταναστών

 

ΛΕΣΒΟΣ Της Ανθής Παζιάνου

 

Ανεύθυνη και απάνθρωπη χαρακτηρίζει ο Σύλλογος «Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο» τη διαχείριση από πλευράς των δύο εμπλεκόμενων υπουργείων Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη του προβλήματος των μεταναστών στη Λέσβο, εκπέμποντας «SOS» για βοήθεια από την τοπική κοινωνία. Παράλληλα επισημαίνει τον κίνδυνο εκφασισμού της προσέγγισης του προβλήματος, καθώς, με δεδομένη την έλλειψη της πολιτείας, στελέχη της Χρυσής Αυγής «αλωνίζουν» και διασπείρουν μίσος μπροστά στην εξαγγελλόμενη δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής μεταναστών.

 

Πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας στη Μυτιλήνη, «μετέφεραν πάλι μετανάστες στο ΠΙΚΠΑ (σ.σ. δημοτική κατασκήνωση που λειτουργούν οι εθελοντές ως άτυπο κέντρο υποδοχής προσφύγων), προφανώς για να «δείξουν πρόσωπο» οι τοπικές αρχές, και από τότε, λόγω των συνεχών αφίξεων, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις κατασκηνώσεις, ουσιαστικά για «εναπόθεση» ανθρώπων, χωρίς καμία μέριμνα για τη διαβίωσή τους». Κι όλα αυτά ενώ ο κ. Βαρβιτσιώτης δεσμεύτηκε στους εθελοντές ότι θα υπάρχει μέριμνα για τη σίτισή τους.

 

Την Τετάρτη, για παράδειγμα, «άφησαν» στο ΠΙΚΠΑ περίπου 40 μετανάστες -στην πλειονότητά τους Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι δικαιούνται ειδική μεταχείριση ως πρόσφυγες πολέμου, και λίγοι Σομαλοί- μεταξύ των οποίων και 11 μικρά παιδιά. Ας σημειωθεί ότι δεν είχε κινηθεί καμία διαδικασία «σύλληψης», δηλαδή: καταγραφή, λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, ιατρική εξέταση κ.ά. που προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις.

 

Στο πλαίσιο αυτό, επειδή ακριβώς οι μετανάστες στη φάση αυτή της άτυπης σύλληψης δεν θεωρούνται «κρατούμενοι», δεν φυλάσσονται κι έτσι δεν δικαιούνται και τροφεία (5,5 ευρώ ημερησίως κατ’ άτομο). Παρά τις διαβεβαιώσεις Βαρβιτσιώτη ότι «θα καταβάλλονται τροφεία αμέσως με τη σύλληψη», χθες οι μετανάστες στο ΠΙΚΠΑ παρέμεναν και «ζητιάνευαν στη γειτονιά. Δίνεται η εντύπωση πως οι αρχές, από τον εισαγγελέα, μέχρι την Αστυνομία, το Λιμενικό αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συνεργαστούν για να δοθούν οριστικές και ανθρώπινες λύσεις στο πρόβλημα. Ετσι όμως δίνουν βήμα και νομιμοποιούν τους χρυσαυγίτες να περιέρχονται τη Μόρια, να κινδυνολογούν και να απειλούν για το υπό ίδρυση ακόμη κέντρο υποδοχής που, υποτίθεται, ετοιμάζεται εκεί», τονίζουν οι εθελοντές.

 

Scroll to top