Του Νικόλα Ζηργάνου
Την ώρα που τα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης είναι στραμμένα στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, μια άλλη ένοπλη αντιπαράθεση εκκολάπτεται κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή της, στον γειτονικό Λίβανο. Η σύγκρουση μεταξύ της σουνιτικής αντιπολίτευσης και των Αλαουιτών-σιιτών που αποτελούν τον πυλώνα του καθεστώτος Ασαντ, κινδυνεύει να μεταφερθεί στη Λεβαντίνικη ακτή. Η αρχή έγινε πριν από έναν μήνα, όταν δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό ο Ουισάμ αλ Χασάν, υπεύθυνος ασφαλείας του ηγέτη των σουνιτών, Σαάντ Χαρίρι.
Σχεδόν αμέσως, ο Χαρίρι κατηγόρησε το μακρύ χέρι της Δαμασκού και τους σιίτες Λιβανέζους συμμάχους της, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένα στοιχείο που να το υποστηρίζει. Ακολούθησαν περιορισμένες, ωστόσο φονικές ανταλλαγές πυρών, μεταξύ σουνιτών πολιτοφυλάκων και σιιτών στην πρωτεύουσα αλλά και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου, την Τρίπολη.
Την περασμένη Κυριακή, οι σουνίτες προκάλεσαν και πάλι τους οπαδούς της Χεζμπολά, όταν σε μια επίδειξη πυγμής, ίσως και προβοκάτσιας, απαγόρευσαν στη σιιτική οργάνωση να κρεμάσει τις σημαίες της στο λιμάνι της Σιδώνας, όπως κάνουν κάθε χρόνο τις παραμονές της θρησκευτικής τους γιορτής, της «Ασούρα».
Η διαμάχη κατέληξε σε αιματηρή συμπλοκή με τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Δύο απο τους νεκρούς ήταν οι σωματοφύλακες του σαλαφιστή κληρικού Αχμάντ αλ Ασίρ, ο οποίος έχει εξελιχθεί τον τελευταίο χρόνο στον πιο σφοδρό αντίπαλο των σιιτών.
Ο Ασίρ έχει εγκαταστήσει το στρατηγείο του στους λόφους της Σιδώνας, ιδιαίτερης πατρίδας της οικογένειας Χαρίρι, μιας πόλης-προπύργιο των σουνιτών, που αποτελούν σχεδόν το 80% των 200.000 κατοίκων της. Η κηδεία των θυμάτων έγινε ύστερα από κήρυγμα μίσους και εκδίκησης από τον ίδιο τον Ασίρ, ο οποίος προανήγγειλε την ίδρυση ένοπλης πολιτοφυλακής «ενάντια στην επιρροή του Ιράν στην περιοχή».
Η απάντηση της Χεζμπολά ήταν άμεση, με δηλώσεις του πνευματικού της ηγέτη, Χασάν Νασράλα, ο οποίος ζήτησε αυτοσυγκράτηση και κατήγγειλε ότι η ηγεσία του κινήματος της 14ης Μαρτίου -στο οποίο ηγείται ο Χαρίρι- επιδιώκει να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ σουνιτών και σιιτών.
Η Χεζμπολά προσπαθεί να μη συρθεί σε μια ένοπλη σύγκρουση με τους σουνίτες, εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης συνεργασίας στην οποία συμμετέχει, να υπονομεύσει την εξουσία της στον Νότιο Λίβανο, ακόμη και να βυθίσει τη χώρα σε έναν νέο εμφύλιο.
Ο Νασράλα κατάφερε τα τελευταία χρόνια να μετατρέψει τη Χεζμπολά από ένα ένοπλο κίνημα αντίστασης σε κεντρικό θεσμικό παίκτη στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου, όμως η σύγκρουση στη Συρία έχει δημιουργήσει νέες ισορροπίες και δυναμική στην περιοχή. Οι σουνίτες θέλουν να ξαναμοιράσουν την τράπουλα, αλλά οι σιίτες είναι πολύ έμπειροι -και ώριμοι πλέον- για να μην παίξουν με σημαδεμένα χαρτιά.