Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

Μειώσεις στο μισό σκέλος του λογαριασμού της ΔΕΗ (τέλη χρήσης δικτύων) ώστε να φανούν μικρότερες οι αυξήσεις που έρχονται στο άλλο μισό (τιμή κιλοβατώρας) αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εν αναμονή της έγκρισης των νέων τιμολογίων ρεύματος για το 2013 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Με τον τρόπο αυτό κυβέρνηση και ΡΑΕ επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι για τους πολίτες που εν μέσω γενικευμένης μείωσης των εισοδημάτων τους θα κληθούν να πληρώσουν μεσοσταθμικά 11-13% ακριβότερα το ρεύμα τη χρονιά που έρχεται, με την πρώτη δόση να έρχεται τον Ιανουάριο γύρω στο 5,5%.

 

Τα ποσοστά της αναμενόμενης αύξησης μεταφέρονται με κάθε επιφύλαξη καθώς τα τελευταία 24ωρα η ΡΑΕ, η ΔΕΗ και το ΥΠΕΚΑ έχουν επιδοθεί σε μπαράζ διαρροών και αντικρουόμενων πληροφοριών για το τελικό ύψος των αυξήσεων στα οικιακά τιμολόγια («παίζουν» από 11% μέχρι 18% για όλο το 2013), που δείχνει εύγλωττα το παιχνίδι των εντυπώσεων το οποίο επιχειρείται να στηθεί στις πλάτες των καταναλωτών.

 

Το ψαλίδι που επιβάλλει η ΡΑΕ στο ύψος των χρεώσεων τις οποίες πληρώνουν οι πελάτες της ΔΕΗ για τη χρήση των δικτύων μεταφοράς και διανομής διευκολύνει ουσιαστικά τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου να δείξει ότι οι τελικές αυξήσεις (τιμή κιλοβατώρας και τέλος ΑΠΕ) θα είναι τελικά λιγότερο… επώδυνες.

 

Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένες «ρυθμιζόμενες» χρεώσεις φτάνουν να αντιστοιχούν στο 20% έως και 55% της συνολικής αξίας ενός λογαριασμού ρεύματος, κάτι που σημαίνει πως μια μείωση της τάξης του 7% στις χρεώσεις του συστήματος μεταφοράς και συστήματος διανομής (σ.σ. εμφανίζονται στην πίσω σελίδα του νέου μονόφυλλου λογαριασμού της ΔΕΗ) συνεπάγεται μείωση 3,5% στο συνολικό κόστος που πληρώνει ο καταναλωτής.

 

Ενδεικτικά, σε ένα λογαριασμό για 1.000 κιλοβατώρες με συνολικό ύψος 100 ευρώ, οι χρεώσεις αυτές αντιστοιχούν σε 22 ευρώ ή στο 22% του κόστους ρεύματος.

 

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, οι μειώσεις στις χρεώσεις δικτύου αναλύονται ως εξής ανάλογα με την κατηγορία καταναλωτή:

 

- Για τους οικιακούς καταναλωτές η συνολική μείωση στις χρεώσεις χρήσης του συστήματος μεταφοράς και διανομής φτάνει το 7% σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις. Για τις μικρές επιχειρήσεις και τα καταστήματα, οι μειώσεις κυμαίνονται από 7% έως 15% σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις.

 

- Στη μέση τάση (μεσαίες και μικρότερες βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία, μεγάλα κτίρια γραφείων κ.λπ.) οι μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης συστήματος μειώνονται κατά 11% και οι χρεώσεις χρήσης δικτύου διανομής μειώνονται κατά 2% στο σκέλος ενέργειας και 1,5% στο σκέλος ισχύος.

 

- Στην υψηλή τάση, δηλαδή στις μεγάλες βιομηχανίες, η μείωση στις μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης συστήματος (δίκτυο μεταφοράς) φτάνει το 2,2% σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις.

Scroll to top