09/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Μόσχα το ’χει σίγουρο

ΡΩΣΙΑ Η κυβέρνηση Πούτιν απομακρύνει τους πολίτες της από τη Συρία και υπολογίζει τις απώλειες των Αμερικανών με βάση τα δικά της οπλικά συστήματα που διαθέτει η Δαμασκός.
      Pin It

→ΡΩΣΙΑ Η κυβέρνηση Πούτιν απομακρύνει τους πολίτες της από τη Συρία και υπολογίζει τις απώλειες των Αμερικανών με βάση τα δικά της οπλικά συστήματα που διαθέτει η Δαμασκός

 

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

 

Το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών απομάκρυνε αεροπορικώς από τη Λατάκια άλλους 70 πολίτες της Ρωσίας και πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών, ενώ ο ρωσικός Τύπος, αλλά και η ηγεσία της χώρας, αρχίζουν να συζητούν και να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μιας σύντομης στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Συρίας.

 

«Σκοπός είναι να αυξηθεί στο μέγιστο το κόστος για την Ουάσινγκτον και να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή η πιθανότητα να βρεθεί ένας ή περισσότεροι Ρώσοι πολίτες νεκροί από μια τέτοια επίθεση, που θα περιέπλεκε σοβαρά τα πράγματα», σχολιάζουν καλά ενημερωμένες πηγές, αναγνωρίζοντας ότι Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι, χειριστές αντιαεροπορικών και εκπαιδευτές βρίσκονται στη Συρία στη βάση σχετικών διακρατικών συμφωνιών. Ο συνολικός αριθμός τους είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, καθώς δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί το γεγονός ότι πρώην στρατιωτικοί, που έχουν υπογράψει ιδιωτικά συμβόλαια με τον συριακό στρατό, μάχονται στο πλευρό του Ασαντ, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαια ότι και κάποιοι πρώην αντάρτες από την Τσετσενία πολεμούν ενταγμένοι σε ομάδες τζιχαντιστών-ισλαμιστών.

 

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η συριακή αεράμυνα αριθμεί κατά ποικίλες εκτιμήσεις περί τις 6.000 μονάδες κυρίως πεπαλαιωμένων σοβιετικών και ρωσικών συστημάτων και κατά τους ειδικούς ο στρατηγικός στόχος της είναι να αντέξει τις 3-4 μέρες του σφοδρού σφυροκοπήματος με τις λιγότερες απώλειες και να πετύχει, έστω, να δυσχεράνει την επίθεση και να συμβάλει στην επίτευξη, έστω, κάποιων συμβολικών απωλειών του αντιπάλου. Κατά τους αναλυτές, μέρος των συστημάτων θα κρυφτεί, άλλο θα θυσιαστεί και η έμφαση θα δοθεί στον συντονισμό των εν ενεργεία συστημάτων, που μοιάζει να είναι το πιο αδύναμο σημείο του συριακού στρατού, ο οποίος σχεδιάστηκε για να μπορεί να πολεμήσει κυρίως το Ισραήλ και την Τουρκία.

 

Οπως γράφει ο Γεβγκένι Κρούτικοφ στη «Vzglyad», τουλάχιστον ένα από τα δύο πιο σύγχρονα ραντάρ της Συρίας στο όρος Τζεμπέλ Αλ-Χάρα κοντά στη Δαμασκό χειρίζονταν έως πρόσφατα Ρώσοι αξιωματικοί και τεχνικοί με αποστολή τους να συντονίζουν αντιαεροπορικά συστήματα S-200 και S-300 –όσα τέλος πάντων τμήματά τους έχουν ενδεχομένως τεθεί σε λειτουργία, καθώς η αποστολή τους, όπως επιβεβαίωσε και ο Β. Πούτιν, έχει διακοπεί. Μυστήριο στο υπό διαμόρφωση σκηνικό αποτελεί το πλοίο κατασκοπίας-ηλεκτρονικού πολέμου «Πριαζόβιε», ο 11ος συνολικά εκπρόσωπος του ρωσικού Ναυτικού, που θα βρίσκεται εν πλήρει δράσει στην περιοχή, αν και κατά τον αρθρογράφο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «θα διαβάζει την ενδιαφέρουσα αλληλογραφία μεταξύ των πυραύλων Τόμαχοκ, των επιτελικών κέντρων και των δορυφόρων υπόδειξης στόχων», μετατρέποντάς τους σε πολύ ευάλωτους στόχους, που θα μπορούν να καταρρίπτονται ακόμη και από απλά αντιαεροπορικά καταλλήλως καθοδηγημένα. Ολα αυτά στην περίπτωση που το ρωσικό πλοίο δεν παρακολουθεί απλώς προς ενημέρωση της ρωσικής ηγεσίας, αλλά με κάποιο τρόπο «διοχετεύει» τις πληροφορίες του προς τη συριακή πλευρά, ενδεχόμενο αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής, καθώς το Κρεμλίνο ταλαντεύεται μεταξύ των θέσεων «δεν θα εμπλακούμε σε πόλεμο για τη Συρία», αλλά και «θα βοηθήσουμε τη Δαμασκό». Κοντός ψαλμός αλληλούια.

 

[email protected]

 

Scroll to top