09/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τριάντα έξι χρόνια από τον θάνατο της ντίβας (16 Σεπτεμβρίου 1977)

Αριες της Κάλλας στους δρόμους της Αθήνας

Mερικές θαυμάσιες πρωταγωνίστριες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ένα πιάνο, αλλά και η ορχήστρα της με μαέστρο τον Μύρωνα Μιχαηλίδη, μας υπόσχονται για την επόμενη Κυριακή έναν ιδιαίτερα φορτισμένο μουσικό περίπατο στην πόλη. Σε πέντε διαφορετικά μέρη θα ακουστούν αποσπάσματα από όπερες που έχουν σημαδευτεί από την απαράμιλλη φωνή της.
      Pin It

Mερικές θαυμάσιες πρωταγωνίστριες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ένα πιάνο, αλλά και η ορχήστρα της με μαέστρο τον Μύρωνα Μιχαηλίδη, μας υπόσχονται για την επόμενη Κυριακή έναν ιδιαίτερα φορτισμένο μουσικό περίπατο στην πόλη. Σε πέντε διαφορετικά μέρη θα ακουστούν αποσπάσματα από όπερες που έχουν σημαδευτεί από την απαράμιλλη φωνή της

 

Της Μαρίνας Κουβέλη

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εθνική Λυρική Σκηνή μάς εκπλήσσει ευχάριστα με την εξωστρέφεια, τη διάθεση για πειραματισμό, αλλά και το άπλωμα του χεριού σε ένα κοινό που δεν είναι παραδοσιακά εκείνο που συναντάμε στις κλειστές αίθουσές της. Είναι, όμως, μια στιγμή που περιμέναμε καιρό: η δράση με την οποία η Λυρική θα τιμήσει τη Μαρία Κάλλας.

 

Κι απ' ό,τι φαίνεται θα συμβεί με έναν αρκετά πρωτότυπο τρόπο: την επόμενη Κυριακή (15 Σεπτεμβρίου) μας καλούν σε έναν απογευματινό μουσικό περίπατο σε πέντε πράξεις στο κέντρο της Αθήνας. Για την ακρίβεια, με αφορμή τη συμπλήρωση των 36 ετών από την επέτειο του θανάτου της Μαρίας Κάλλας (16 Σεπτεμβρίου 1977), η Λυρική μάς ξεναγεί από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ στους δρόμους της πόλης όπου μεγάλωσε η Μαρία Κάλλας.

 

Η σειρά μουσικών δρώμενων περιλαμβάνει στάσεις στο Μουσείο της Ακρόπολης, στις σκάλες του Ηρώδειου, στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων, στην πλατεία Κοτζιά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Σε κάθε ένα από τα σημεία αυτά θα ακουστούν από τους καλλιτέχνες του Λυρικού θεάτρου, στο οποίο η Κάλλας έκανε τα πρώτα βήματα της καριέρας της, οι άριες που έχουν σημαδευτεί από τις μοναδικές ερμηνείες της.

 

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Νίκος Α. Δοντάς στο σχετικό σημείωμα της Λυρικής: «Τι να πει κανείς σήμερα πια για τη Μαρία Κάλλας που να μην είναι κοινότοπο; Πως ήταν η σημαντικότερη λυρική τραγουδίστρια του 20ού αιώνα επειδή κατόρθωσε να κοιτάξει πίσω από τις νότες και να πλάσει χαρακτήρες; Τη Βιολέτα, τη Νόρμα, την Τόσκα, τη Μήδεια; Πως μπόρεσε να το κάνει αυτό επειδή είχε τρομακτική θέληση και κατόρθωσε να δαμάσει μία μεγάλη, όχι ιδιαίτερα ωραία, φωνή και να τη μετατρέψει σε εκφραστικό όργανο μεγάλης ακρίβειας; Η δασκάλα της στην Αθήνα, η διάσημη στον καιρό της Ελβίρα ντε Ιντάλγκο, έλεγε ότι η Κάλλας παρακολουθούσε όλους της τους μαθητές, όχι μόνον τις υψιφώνους αλλά επίσης τους τενόρους και τους βαρύτονους. Οτι ήθελε να καταφέρει όλα όσα μπορούσαν οι άλλες φωνές. Ετσι, παρότι στην ουσία διέθετε φωνή σκούρα, δραματικής υψιφώνου, μπόρεσε να τραγουδήσει δεξιοτεχνικούς ρόλους, από την Ελβίρα στους “Πουριτανούς” ώς την Κονστάντσε στην “Απαγωγή από το σεράι”. Την ίδια εποχή, στην αρχή της σταδιοδρομίας της, πρωταγωνιστούσε στο πιο βαρύ δραματικό ρεπερτόριο, ερμηνεύοντας την Τουραντότ, αλλά και ηρωίδες του Βάγκνερ, όπως η Κούντρι στον “Πάρσιφαλ” και η Βρουνχίλδη στη “Βαλκυρία”. Αδιανόητα πράγματα σήμερα, σε εποχές μέγιστης εξειδίκευσης».

 

Ο μουσικός περίπατος σε πέντε πράξεις έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει και τις πέντε συναυλίες μετακινούμενο με τα πόδια από τη μια μεριά της πόλης στην άλλη. Η Εθνική Λυρική Σκηνή προσκαλεί τους θαυμαστές της απόλυτης ντίβας της όπερας να περιδιαβούν τους δρόμους της πόλης, να σταθούν σε περισσότερο ή λιγότερο δημοφιλή σημεία της, για να δουν με μια νέα ματιά τόσο την πόλη όσο και την τέχνη της όπερας.

 

Συνοδοιπόρους σ' αυτήν τη μουσική βόλτα θα έχετε τους σολίστ: Δήμητρα Θεοδοσίου, Αντωνία Καλογήρου, Βασιλική Καραγιάννη, Ειρήνη Καράγιαννη, Ελενα Κελεσίδη, Τσέλια Κοστέα, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μαρία Μητσοπούλου, Τζούλια Σουγλάκου. Τους πιανίστες και την Ορχήστρα της Λυρικής θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μύρωνας Μιχαηλίδης. Θα ακουστούν αποσπάσματα από τις όπερες «Τραβιάτα», «Μποέμ», «Τόσκα», «Μαντάμα Μπατερφλάι», «Μάκμπεθ», «Ριγκολέτο», «Κουρέας της Σεβίλης», «Τροβατόρε», «Σικελικός εσπερινός» κ.ά.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

■ 18.00 – Προαύλιος χώρος Μουσείου Ακρόπολης – Διονυσίου Αρεοπαγίτου (σολίστ συνοδεία πιάνου, διάρκεια 20 λεπτά)

 

■ 18.45 – Σκάλες Ωδείου Ηρώδου Αττικού – Διονυσίου Αρεοπαγίτου (σολίστ συνοδεία πιάνου, διάρκεια 20 λεπτά)

 

■ 19.35 – Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων – Πεζόδρομος Ερμού 134-136, Πλατεία Αγίων Ασωμάτων Θησείο (σολίστ συνοδεία πιάνου, διάρκεια 20 λεπτά)

 

■ 20.30 – Πλατεία Κοτζιά (σολίστ συνοδεία πιάνου, διάρκεια 20 λεπτά)

 

■ 21.30 – Προαύλιος χώρος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου – Πατησίων (Ορχήστρα Εθνικής Λυρικής Σκηνής -σολίστ, διάρκεια 40 λεπτά)

 

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και την Ομάδα Κάθε Σάββατο στην Αθήνα. Η είσοδος σε όλες είναι ελεύθερη.

 

Scroll to top