09/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΠΟ ΗΜΙΤΕΛΗ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Γ΄ΚΠΣ

Κίνδυνος για κονδύλια 1,14 δισ.

Αν τα έργα δεν κλείσουν στις προκαθορισμένες ημερομηνίες, η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει στην Ε.Ε. όλα τα λεφτά που έχει λάβει.
      Pin It

Αν τα έργα δεν κλείσουν στις προκαθορισμένες ημερομηνίες, η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει στην Ε.Ε. όλα τα λεφτά που έχει λάβει

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Τον κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα κονδύλια άνω του 1,14 δισ. ευρώ από έργα του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006 που δεν έχουν ολοκληρωθεί, με άμεση συνέπεια να επιβαρυνθούν ο προϋπολογισμός και το έλλειμμα και να απαιτηθούν νέα μέτρα για να κλείσει το κενό, αντιμετωπίζει άμεσα η κυβέρνηση.

 

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σημερινή του συνέντευξη, που δημοσιεύεται στη γερμανική οικονομική επιθεώρηση «Wirtschaftswoche», τονίζοντας ότι καταβάλλεται ήδη προσπάθεια να δοθεί νέα παράταση για την απορρόφηση των κονδυλίων, καθώς οι σχετικές προθεσμίες ολοκλήρωσης και πληρωμής των έργων λήγουν στο τέλος του έτους. Αν τα ημιτελή έργα δεν προλάβουν να κλείσουν στις προκαθορισμένες ημερομηνίες, η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει στην Ε.Ε. όλα τα λεφτά που έχει λάβει για τα συγκεκριμένα έργα.

 

Το πρόβλημα άρχισε να -διαφαίνεται το 2011 όταν αποκαλύφθηκε ότι περισσότερα από 1.000 έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα, που ξεκίνησαν να υλοποιούνται από τους δήμους την περίοδο 2000-2006 με χρήματα του Γ' ΚΠΣ, είτε είχαν εγκαταλειφθεί είτε έχουν ολοκληρωθεί αλλά δεν έχουν παραληφθεί επίσημα ώστε να ολοκληρωθούν οι πληρωμές.

 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Task Force, τον Απρίλιο του 2013 τα ημιτελή έργα που βρίσκονταν στο στάδιο της υποβολής των εγγράφων κλεισίματος των επιχειρησιακών προγραμμάτων έφταναν τα 1.205 με κίνδυνο να απαιτηθεί επιστροφή έως και 3,3 δισ. ευρώ για πληρωμές που αφορούν τα έργα. Η ολοκλήρωση των έργων είχε προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου 2013, ωστόσο στις 8 Μαρτίου 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Οπως αποκάλυψε ωστόσο ο Γιοχάνες Χαν, παρά τη μείωση των ανολοκλήρωτων έργων το πρόβλημα παραμένει και πλέον καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει νέα επιμήκυνση της σχετικής προθεσμίας, ενώ το ποσό που βρίσκεται σε κίνδυνο έχει μειωθεί στο 1,14 δισ. ευρώ.

 

Πρόκειται για πολύ μεγάλο ποσό το οποίο ισοδυναμεί με τα οφέλη που είχε η χώρα από την αναδρομική αύξηση της συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ στο 95%, ενώ εκ των πραγμάτων δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα στον προϋπολογισμό και το έλλειμμα.

 

Ηδη με αποφάσεις των προηγούμενων μηνών πολλά από τα ημιτελή έργα εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να βρουν χρηματοδότηση, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προειδοποιήσει τους δήμους πως αν δεν σπεύσουν να κλείσουν τα έργα, θα κληθούν να επιστρέψουν από τους προϋπολογισμούς τους τα χρήματα στις Βρυξέλλες.

 

Scroll to top