09/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεγάλη επιτυχία οι Imam Baildi στον κήπο του Μεγάρου

Kλοιός στο Μέγαρο από μπουζούκια, κλαρίνα και hip hop

      Pin It

Η μαγική μουσική συνταγή, που βρήκαν ο Ορέστης και ο Λύσανδρος Φαληρέας, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά σε έναν χώρο που αναδεικνύεται συναυλιακό hot spot της σεζόν

 

Toυ Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Να είναι 200 άνθρωποι απ’ έξω αναζητώντας, εις μάτην, εισιτήριο και άλλοι 4 χιλιάδες μέσα να έχουν γεμίσει ασφυκτικά κάθε χώρο του κήπου του Μεγάρου Μουσικής. Την Παρασκευή το βράδυ για τους Imam Baildi! Για δείτε που στο τέλος ο κήπος θα αποδειχθεί πιο δημοφιλής από τις «βαριές» και «σοβαρές» κλειστές αίθουσες του Μεγάρου, τις πολυτελείς με την τέλεια ακουστική. Λίγο καιρό μόλις σε πλήρη λειτουργία και αποτελεί, δίχως άλλο, το συναυλιακό hot spot της σεζόν.

 

Βέβαια στους Imam Baildi οφείλεται η απίστευτη κοσμοσυρροή. Σύμφωνοι, μην υποτιμάτε ωστόσο διόλου την προοπτική ενός χώρου. Δημιουργεί τη δική του δυναμική, αποκτά γρήγορα το κοινό του, ένα κοινό που ξεκινάει πολλές φορές να πάει εκεί μη γνωρίζοντας πολύ καλά το όνομα, τον καλλιτέχνη ή το γκρουπ που θα παίξει. Εχει εμπιστοσύνη στον χώρο όμως, ναι, μη σας φαίνεται παράδοξο, στον χώρο και στο γούστο φυσικά των ανθρώπων του.

 

Imam Baildi, λοιπόν. Ανερχόμενα αστέρια. Ο Ορέστης και ο Λύσανδρος Φαληρέας, που βρήκαν τη μαγική συνταγή κι επικεντρώνονται στην ουσία. Παίρνουν παλιά λαϊκά κομμάτια και τα παρουσιάζουν σε νέα μορφή. Το «Ακρογιαλιές δειλινά» του Βασίλη Τσιτσάνη ή το «Δεν θέλω πια να ξαναρθείς» με τη Μαίρη Λίντα σε κάπως mambo και big band ενορχήστρωση. Εντάξει, δεν ανακάλυψαν και την Αμερική. Το συνηθίζουν άλλωστε, χρόνια τώρα, πολλά συγκροτήματα στο εξωτερικό, να πατούν πάνω στη μουσική παράδοση της χώρας τους. Κι αν έχεις ταλέντο, όπως οι Imam, κάνεις θαύματα. Να ο δρόμος για τα δικά μας παιδιά. Με στιλ και τσαχπινιά. Τόσα πράγματα έχουμε εδώ για να… διασκευάσουν. Είναι ο μοναδικός ίσως τρόπος για διεθνή καριέρα. Οι Imam Baildi πάντως το καλοκαίρι το πέρασαν κυρίως στην Ευρώπη δίνοντας διαρκώς συναυλίες.

 

Και είναι πολύ καλοί στα live τους, κάθε φορά καλύτεροι και πιο εμπνευσμένοι. Ολο και προσθέτοντας πράγματα ή ιδέες. Πολυοργανίστες, με μια εξαιρετική μπάντα και την κεφάτη Ρένα Μόρφη στα φωνητικά. Να χορεύει, να μιλάει με τον κόσμο, να τραγουδάει παιχνιδιάρικα. Και φυσικά ο αεικίνητος MC Yinka για τα hip hop μέρη των τραγουδιών τους -έχουν και μπόλικο hip hop δίπλα στα μπουζούκια και τα κλαρίνα οι Imam. Ο μαυρούλης MC Yinka, η τέλεια απάντηση σε όλους τους άθλιους, που μας κατακλύζουν με την καθαρότητα της φυλής και του… χρώματος. Μακριά από εμάς και τη μουσική μας. Εμείς θέλουμε μαζί με το μπουζούκι του Μανώλη Χιώτη να ακούμε και hip hop ρίμες.

 

Γεμάτος με νεαρόκοσμο ήταν ο κήπος του Μεγάρου. Είχαν οργανωθεί καταλλήλως, άλλοι με ψάθες για το γκαζόν, άλλοι με μπίρες, κορίτσια και αγόρια αγκαλιά, κορίτσια και κορίτσια αγκαλιά, σε συναισθηματική ισορροπία και πλήρη αρμονία με το σώμα τους. Να χορεύουν και να τραγουδούν τα παλιά λαϊκά του ’60 λες και αποτελούν κομμάτι(α) της γενιάς τους. Κι ήταν ένα ευγενικό κοινό, όπως ευγενικοί και σεμνοί είναι ο Λύσανδρος και ο Ορέστης.

 

Είχα αρκετό καιρό να τους δω live τους Imam Baildi. Η βελτίωσή τους, όπως σας είπα και πιο πριν, είναι εκπληκτική. Το επόμενο διάστημα τούς ανήκει, (θα) είναι δικό τους. Θα είναι από τα ονόματα που θα κάνουν (ή μήπως κάνουν ήδη;) την έκρηξη. Και τότε ακριβώς, από τώρα δηλαδή, πρέπει να σκεφτούν το επόμενο βήμα τους. Το οποίο θα πρέπει να είναι ολόδικό τους. Δεν είναι εύκολο…

 

[email protected]

 

 

 

Scroll to top