Pin It

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

 

Χρονιά με μεγάλες αλλαγές στη Γαλλία, το 2012 κλείνει με αμφιλεγόμενες εντυπώσεις για τους εφτά μήνες διακυβέρνησης της σοσιαλιστικής αριστεράς, που ανέλαβε την εξουσία στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης. Η «εναλλαγή» πολιτικής μετά την πενταετία διακυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, δημιούργησε ελπίδες για προώθηση της ανάπτυξης και σημαδεύτηκε από την εφαρμογή συμβολικών και κοινωνικών μέτρων της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

 

Αλλά η «περίοδος χάριτος» για τον Φρανσουά Ολάντ ήταν σύντομη και η χρονιά τελειώνει μέσα σε κλίμα προβληματισμού και αμφισβήτησης της αριστεράς.

 

Η οικονομική κρίση και οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για δημοσιονομική εξισορρόπηση καθορίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης και επιβάλλουν τη λήψη σκληρών μέτρων αυστηρής λιτότητας. Στη γαλλική επικαιρότητα κυριαρχούν οι ειδήσεις για κλείσιμο εργοστασίων και επιχειρήσεων, απολύσεις, αύξηση της ανεργίας, ανακοινώσεις για επιβολή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο αέριο και στα είδη πρώτης ανάγκης.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται στο στόχαστρο, αντιμετωπίζει κλίμα δυσαρέσκειας και αναγκάζεται να δίνει σκληρές μάχες σε πολλά μέτωπα. Στην Ε.Ε. εκφράζεται με δυσπιστία για το αν η Γαλλία θα καταφέρει να μειώσει τα δημόσια ελλείμματα. Γερμανικά και βρετανικά ΜΜΕ τροφοδοτούν μια αρνητική εικόνα, εκτιμώντας ότι «η Γαλλία είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης».

 

Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις βολές της μαχητικής δεξιάς αλλά και της ριζοσπαστικής αριστεράς. Οι κομμουνιστές καταψηφίζουν ορισμένους νόμους, ενώ οι Πράσινοι -που μετέχουν στην κυβέρνηση- απέχουν κατά την ψηφοφορία ορισμένων μέτρων.

 

Στην κυβέρνηση εκδηλώνονται συχνά διαφωνίες για φλέγοντα θέματα, ενώ 15 Σοσιαλιστές βουλευτές έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Ολάντ, ζητώντας του να «αλλάξει προσανατολισμό» για να αντιστρέψει το κλίμα δυσαρέσκειας. Τον καλούν να δώσει προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική, προκειμένου να ανταποκριθεί στο αίτημα των λαϊκών τάξεων και των ψηφοφόρων του για περιφρούρηση του βιοτικού τους επιπέδου.

 

Γαλλικά ΜΜΕ, ακόμα και της αριστεράς, δημοσιεύουν άρθρα με βιτριολικά σχόλια και χαρακτηρισμούς όπως «μαθητευόμενοι», «ερασιτέχνες», «προεδρική στρατηγική φλου», «κακοφωνία στην κυβέρνηση».

 

Μέτωπο αντιπαράθεσης έχει ανοίξει στο Κοινοβούλιο και στη Γερουσία από την κομμουνιστική αριστερά, που καταψήφισε μαζί με τη δεξιά επίμαχα νομοσχέδια. Η κυβερνητική παράταξη [Groupe Socialiste Républicain et Citoyen (SRC)] διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή αλλά όχι στη Γερουσία.

 

Η καταψήφιση νόμων από τη ριζοσπαστική αριστερά και η αποχή των πράσινων, αποδυναμώνει την κυβέρνηση ακόμα κι αν οι νόμοι υιοθετούνται με τελική ψηφοφορία στη Βουλή. Σε συνεντεύξεις τύπου στην Εθνοσυνέλευση οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της σοσιαλιστικής και κομμουνιστικής αριστεράς προσδιόρισαν τις εκατέρωθεν θέσεις τους.

 

Ο Μπρινό Λε Ρου, πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας SRC δήλωσε: «Η δεξιά επιδιώκει να μας αποσταθεροποιήσει με σκληρή αντιπολίτευση. Αυτό που αποτελεί καινοτομία είναι ότι το Κ.Κ. πήρε τη συνήθεια να ψηφίζει ενάντια σε νόμους. Αναρωτιόμαστε αν θέλουν να επιτύχει η αριστερά. Υπάρχουν διαφορές εκτιμήσεων, αλλά όταν βλέπω να ενώνονται πολύ συχνά οι ψήφοι της δεξιάς με τις ψήφους της κομμουνιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας και στη Βουλή να χειροκροτούνται οι ομιλητές της αριστεράς από ολόκληρη τη δεξιά, αυτό μου δημιουργεί πρόβλημα.

 

Ζητώ λοιπόν από τους κομμουνιστές να σκεφθούν πώς μπορούν να βελτιωθούν νομοσχέδια και είμαστε πρόθυμοι για σχετική συζήτηση, αλλά το να μπλοκάρουν νομοσχέδια είναι αρνητικό. Στη Γερουσία είμαστε πλειοψηφία μόνο αν παραμείνουμε ενωμένοι. Οταν η αριστερά διχάζεται, γίνεται εύθραυστη. Εύχομαι να μπορέσουμε να ενεργήσουμε από κοινού για την επιτυχία της αριστεράς. Στο Κοινοβούλιο έχουμε αυτόνομη σοσιαλιστική πλειοψηφία, αλλά δεν θα ήθελα ένα μέρος της αριστεράς να εγκατασταθεί χωρίς λόγο στην αντιπολίτευση».

 

Ο Αντρέ Σασέν, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς Gauche démocrate et républicaine και της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, δήλωσε: «Δεν έχουμε την πρόθεση να ασκήσουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Επιδιώκουμε τη βελτίωση των νόμων με κοινοβουλευτική συνεργασία για κάθε νομοσχέδιο και αν δεν λαμβάνονται υπόψη οι τροπολογίες μας, δεν ψηφίζουμε. Δεν υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση.

 

Το “Μέτωπο της Αριστεράς”, αντιπροσωπεύοντας 4 εκατομμύρια ψήφους υπέρ του Φρανσουά Ολάντ, επέτρεψε την εκλογή του στην προεδρία. Σήμερα είμαστε διαθέσιμοι να εργαστούμε από κοινού, να κάνουμε προτάσεις. Θα έπρεπε όμως να υπάρχει σεβασμός και συνεργασία, να εισακούονται οι προτάσεις μας. Προς το παρόν δεν λαμβάνονται υπόψη. Θεωρούμε ότι έτσι δεν προχωράει η Αριστερά».

 

Στην κριτική ότι «οι κομμουνιστές ενώνονται με τη δεξιά για την καταψήφιση μέτρων» ο κ. Σασέν απαντά. «Δεν πρόκειται να μπούμε σε αντιπαράθεση, το μόνο ερώτημα είναι αν ένας νόμος επιτρέπει πρόοδο και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Γάλλων. Αλλωστε η κυβέρνηση δεν αντέδρασε όταν η δεξιά ψήφισε υπέρ της επικύρωσης της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής συνθήκης. Σήμερα οι νόμοι περνούν στο Κοινοβούλιο χωρίς να ληφθούν υπόψη οι τροπολογίες μας. Εμείς επιδιώκουμε να εισακουστούν οι προτάσεις μας και ζητάμε την αναγνώρισή τους προς όφελος των Γάλλων.

 

Οσο για την κριτική ότι αποσταθεροποιούμε την κυβέρνηση, εκτιμούμε ότι από μόνη της αποσταθεροποιείται. Γιατί σήμερα υπάρχει ένας ιδεολογικός αγώνας, μια μάχη ιδεών. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση υποκύπτει στους εργοδότες, δεν έχει το κουράγιο να επιτεθεί στο οικονομικό σύστημα κι εμείς ζητάμε σημαντικά μέτρα για την κοινωνική πρόοδο. Δεν θέλουμε να μείνουμε άπρακτοι και να παρασυρθούμε σε μια ασαφή κατάσταση.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις μας για την «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικά με την ιδεολογική και ταξική αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα εφόσον οι μικρομεσαίοι σηκώνουν κυρίως το βάρος της κρίσης, ο κ. Σασέν απάντησε:

 

«Προσωπικά υποστηρίζω τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχει σημαντικές προτάσεις. Δεν προτείνει, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, την έξοδο από το ευρώ, αλλά μια διαφορετική Ευρώπη. Αυτό υποστηρίζουμε και εμείς, μια άλλη προοπτική για την Ε.Ε. Δεν είναι η αναδίπλωση στον εαυτό μας, είναι μέτρα που επιτίθενται κυρίως στην οικονομική γάγγραινα.

 

»Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια πολιτική που θα μπορέσει να ανορθώσει την Ελλάδα. Γιατί, για να ανακάμψει η Ελλάδα, πρέπει να βγει από τις παγίδες των χρηματαγορών που την περιχαρακώνουν, τη στραγγαλίζουν, την οδηγούν σε ασφυξία. Σήμερα η τρόικα, όχι μόνο δεν αντιπαρατίθεται σε μέτρα που αντιβαίνουν στην κοινωνική δικαιοσύνη και επιβάλλουν θυσίες στις οικονομικά ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών, αλλά εξαρτά την ευρωπαϊκή βοήθεια από την επιβολή της λιτότητας.

 

Το πρόβλημα είναι ότι τα μέτρα λιτότητας δεν φέρνουν λύση, αλλά, αντίθετα, επιδεινώνουν την κρίση. Αυτή είναι η δική μας διαπίστωση. Οπότε πρέπει να βγούμε από αυτό τον προσανατολισμό που δημιουργεί φαύλο κύκλο».

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top