Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί αργά το βράδυ για την Αθήνα, έχοντας πετύχει δύο σημαντικές συναντήσεις, σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, που δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στην Λατινική Αμερική.

 

 

Μετά την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πέρασε το κατώφλι της Γερουσίας στο Μπουένος Αϊρες για να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Αργεντινής, Αμάντο Μπουντού, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με υπουργούς, συνδικαλιστές και κοινωνικούς φορείς της χώρας.

 

«Η Αργεντινή είναι παράδειγμα χώρας που αρνείται να γονατίσει και που λέει «όχι» στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε την Αργεντινή «μοντέλο για την ευρύτερη περιοχή και τον υπόλοιπο κόσμο».

 

Στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Αργεντινό αντιπρόεδρο εξέφρασε την ανησυχία του ότι η διαχείριση της κρίσης από τους «μερκελιστές» θα διαλύσει την Ελλάδα, ενώ πιθανότατα θα επηρεάσει αρνητικά ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της Λατινικής Αμερικής.

 

«Κρατάμε τις πολύ σημαντικές και αναξιοποίητες, μέχρι τώρα, δυνατότητες διακρατικών συμφωνιών και συνεργασιών της χώρας μας με τις δύο ισχυρές οικονομίες της Βραζιλίας και της Αργεντινής», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ευχόμενος ότι «αυτές οι δυνατότητες θα αξιοποιηθούν στο μέλλον» και πως το ταξίδι «θα είναι μια καλή αφορμή ώστε αυτό να γίνει πράξη».

 

Η συζήτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Αμάντο Μπουντού μπήκε στα βαθιά, καθώς ο Αργεντινός αντιπρόεδρος -και επίδοξος διάδοχος στον προεδρικό θώκο- ανέφερε αναλυτικά στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ τις κινήσεις των «κιρχνερικών» από το 2003 μέχρι σήμερα.

 

«Επαναφέραμε το κράτος στην οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Μπουντού προσθέτοντας ότι «στην Αργεντινή οι οίκοι αξιολόγησης εκδιώχθηκαν από την κυβέρνησή μας» καθώς και ότι το οικονομικό επιτελείο της χώρας «μέχρι τώρα χτύπησε τη φτώχεια και την οπισθοδρόμηση. Τώρα πρέπει να πάμε ακόμη πιο μπροστά και να κάνουμε ριζικές μεταρρυθμίσεις».

 

Πριν διαβεί την πόρτα του προεδρικού μεγάρου στο Μπουένος Αϊρες, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων της χώρας, το προοδευτικό συνδικάτο χριστιανοσοσιαλιστών και κομμουνιστών.

 

«Εκφράζουμε την ενθουσιώδη αλληλεγγύη μας σε εσάς και τον ελληνικό λαό», δήλωσαν οι συνδικαλιστές, ενώ μεταξύ άλλων η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ανάκτηση επιχειρήσεων από τους εργαζομένους και τη στήριξη της κυβέρνησης σε αυτές, καθώς και για τις κινήσεις ανανέωσης του συνδικαλιστικού κινήματος και υποστήριξης στους άνεργους και τους επισφαλώς εργαζόμενους.

 

Ο Αλμπέρτο Σιλεόνι, υπουργός Παιδείας της Αργεντινής και ακαδημαϊκός, περιέγραψε στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τη μετανεοφιλελεύθερη στρατηγική της χώρας με το τρίπτυχο «ελευθερία και λαϊκή κυριαρχία, ανάκτηση δημόσιου χώρου και συρρίκνωση της αγοράς», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «σε όλο τον Νότο της Ευρώπης επιχειρείται η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, που χαρακτήριζε την ευρωπαϊκή ήπειρο, θέτοντας σε κίνδυνο τη συνοχή των κοινωνιών».

 

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ολοκλήρωσε το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής στην Αργεντινή με τις συναντήσεις (τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) με την υπουργό Κοινωνικής Ανάπτυξης και αδελφή του Νέστορ Κίρχνερ, Αλίσια, όπως και με τις «Γιαγιάδες/Μητέρες της Πλατείας του Μάη», το κοινωνικό ίδρυμα, που θέσπισαν συγγενείς των 30.000 εξαφανισθέντων από τη χούντα την περίοδο 1976-1983.

 

[email protected]

 

Scroll to top