10/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κέρδισαν τις εκλογές, έχασαν την εξουσία

ΝΟΡΒΗΓΙΑ Οι Εργατικοί με 30,7% ήρθαν πρώτο κόμμα, αλλά μετά από 8 χρόνια θα τους διαδεχθεί στην κυβέρνηση ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Ερνα Σόλμπεργκ, ο οποίος απέσπασε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
      Pin It

→ΝΟΡΒΗΓΙΑ Οι Εργατικοί με 30,7% ήρθαν πρώτο κόμμα, αλλά μετά από 8 χρόνια θα τους διαδεχθεί στην κυβέρνηση ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Ερνα Σόλμπεργκ, ο οποίος απέσπασε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία

 

Ανθρακες ο εκλογικός θησαυρός για τους Εργατικούς στη Νορβηγία, που ναι μεν -με καταμετρημένο το 52% των ψήφων- αναδεικνύονται ξανά πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 30,7%, αλλά φαίνεται να χάνουν την εξουσία μετά από οχτώ χρόνια συγκυβέρνησης με τους Πράσινους. Ο συνασπισμός των τεσσάρων δεξιών κομμάτων, με επικεφαλής την ηγέτιδα των Συντηρητικών και φαβορί για την πρωθυπουργία Ερνα Σόλμπεργκ, φέρεται να συγκεντρώνει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 99 εδρών, δηλαδή 14 έδρες περισσότερες απ' όσες απαιτούνται για να σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ η συμμαχία των Εργατικών και άλλων κεντροαριστερών κομμάτων αθροίζει από κοινού 69 έδρες. Η παράταξη της Σόλμπεργκ έρχεται δεύτερη με ποσοστό περίπου 27,5%, ρίχνοντας στην τρίτη θέση -για πρώτη φορά εδώ και αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις- το ξενοφοβικό Κόμμα της Προόδου, το οποίο συγκέντρωνε αργά χθες βράδυ ποσοστό 16%. Η προοπτική εισόδου του κόμματος στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού προκαλεί ρίγη ανατριχίλας εντός και εκτός συνόρων: μέλος του υπήρξε παλιότερα ο αιμοσταγής ακροδεξιός δολοφόνος Αντερς Μπρέιβικ, που είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ εκτελώντας εν ψυχρώ 77 ανθρώπους το 2011, με στόχο κυρίως νεαρούς υποστηρικτές των κυβερνώντων τότε Εργατικών. Αρκετοί επιζώντες του μακελειού αναμένεται να εκλεγούν βουλευτές στο νέο Κοινοβούλιο.

 

Τα δύσκολα, όμως, έπονται για την αποκαλούμενη Σιδηρά Ερνα, η οποία αναμένεται να αρχίσει άμεσα συνομιλίες με το Κόμμα της Προόδου, που τάσσεται ανοιχτά κατά των μεταναστών αλλά τα τελευταία χρόνια έχει «στρογγυλέψει» τη μισαλλόδοξη ρητορική του. Παρ' ότι οι άλλοι δύο υποψήφιοι κυβερνητικοί της εταίροι, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι, στηρίζουν σε γενικές γραμμές τις εξαγγελίες της για ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις στη φορολογία και μικρό κυβερνητικό σχήμα, δείχνουν απρόθυμοι να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με το ακραίο, λαϊκιστικό Κόμμα της Προόδου και ρίχνουν τώρα στο τραπέζι το σενάριο κυβέρνησης μειοψηφίας, όπως έχει συμβεί επανειλημμένως στο παρελθόν στην ευημερούσα σκανδιναβική χώρα.

 

Η πύρρειος νίκη του απερχόμενου -όπως όλα δείχνουν- πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ δεν οφείλεται φυσικά στο στημένο προεκλογικό εφεύρημα των συμβούλων του, που τον μετέτρεψαν για μισή μέρα σε οδηγό ταξί, προκειμένου να μάθει από πρώτο χέρι τα παράπονα των… πληρωμένων επιβατών του. Μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων θέλησαν να τον τιμωρήσουν, κατηγορώντας τον ότι έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει στο έπακρο τον εθνικό πλούτο, την άνθηση της οικονομίας και τα εξαιρετικά εύρωστα κρατικά ταμεία (που αντλούν έσοδα κυρίως από την προσοδοφόρα άντληση πετρελαίου) για περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών, όπως η παιδεία, η υγεία και η περίθαλψη των ηλικιωμένων. Πώς λέμε Ελλάδα; Ε, καμία σχέση!

 

Βίκυ Καπετανοπούλου

 

Scroll to top