28/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρέχουν για τις δόσεις

      Pin It

Της Αλίκης Μάτση

 

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να φανεί αξιόπιστη έναντι των πιστωτών και να επιτύχει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ καλείται να επιδοθεί η τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

 

 

Αυτό ήταν κατ' ουσίαν και το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τους γραμματείς που μετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση της μίνι διυπουργικής επιτροπής στο μέγαρο Μαξίμου.

 

Συνεδρίαση που, εκτός των άλλων, είχε στόχο να καταδείξει εντός και εκτός συνόρων ότι η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και δεν πτοείται από τη χριστουγεννιάτικη ραστώνη.

 

Κατά τους επιτελείς του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά ότι η χώρα προχωρά και η αξιοπιστία της έναντι των πιστωτών βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

 

Γι' αυτό και οι εντολές Σαμαρά, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα τρία προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί, ώστε να εκταμιευτεί περί το τέλος Ιανουαρίου η επόμενη δόση των 9,2 δισ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, πάντως, τα 7,2 δισ. θα δοθούν –πάλι- για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μόνο δύο θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

 

Τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν εντός του Ιανουαρίου, ει δυνατόν πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 21 του μηνός, είναι η ψήφιση του λεγόμενου «μίνι φορολογικού», που ούτως ή άλλως έχει κατατεθεί στη Βουλή και θα συζητηθεί στην ολομέλεια αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ο ορισμός γενικού γραμματέα εσόδων, αλλά και η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

 

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ζήτησε να δρομολογηθούν άμεσα και όλα τα άλλα προαπαιτούμενα (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις), αλλά και να υλοποιηθούν όλα όσα προβλέπονται στις πρόσφατα εκδοθείσες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ώστε και η εκταμίευση των επόμενων δύο δόσεων να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο.

 

Της προσοχής του δεν διαφεύγει βεβαίως ότι, εκτός της συνόδου του Eurogroup, επίκειται και η συνεδρίαση του ΔΝΤ μέσα στον Ιανουάριο, στην οποία θα αποφασισθεί η καταβολή του δικού του «οβολού» προς την Ελλάδα, ενώ η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας έχει προσδιοριστεί για τον Μάρτιο του 2013.

 

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του γνωρίζουν ότι εκ των ων ουκ άνευ για τη συνέχιση της πορείας της τρικομματικής κυβέρνησης είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η αποφυγή «εκρήξεων», που θα μπορούσαν να κοστίσουν ακόμη και την πτώση της κυβέρνησης.

 

Ως οφείλει, πάντως, καθώς εξακολουθεί να χτίζει το προφίλ του μόνου ικανού να βγάλει τη χώρα από την κρίση, ο κ. Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην κρατική ραδιοφωνία, είπε πως «το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τα βγάλουμε πέρα».

Scroll to top