10/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταργήστε τα σχολεία-γκέτο

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι τονίζει την «ανάγκη ανατροπής μιας χρόνιας, απαράδεκτης και παράνομης κατάστασης που προσβάλλει το κράτος δικαίου και εκθέτει διεθνώς με καταδίκες την Ελλάδα».
      Pin It

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι τονίζει την «ανάγκη ανατροπής μιας χρόνιας, απαράδεκτης και παράνομης κατάστασης που προσβάλλει το κράτος δικαίου και εκθέτει διεθνώς με καταδίκες την Ελλάδα»

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Αίτηση προς την Eισαγγελία του Αρείου Πάγου για έκδοση εισαγγελικών παραγγελιών για άμεση εκτέλεση δύο αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε σχέση με τον εκπαιδευτικό διαχωρισμό των παιδιών Ρομά (στον Ασπρόπυργο και στο Δήμο Σοφάδων) κατέθεσε την προηγούμενη Παρασκευή το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, κάνοντας λόγο για «ανάγκη ανατροπής μιας χρόνιας, απαράδεκτης και παράνομης κατάστασης που προσβάλλει το κράτος δικαίου και εκθέτει διεθνώς με καταδίκες την Ελλάδα».

 

Απαγορεύονται οι διακρίσεις

 

Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι επιδιώκει την ένταξη των παιδιών Ρομά στις κανονικές τάξεις και ότι ο διαχωρισμός τους από τους λοιπούς μαθητές αντίκειται στο ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει τις διακρίσεις, λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, στην εκπαίδευση. O Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος απάντησε σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη ότι η αρμόδια Ειδική Γραμματεία του υπουργείου «έχει ξεκινήσει τη διενέργεια συσκέψεων» και στη συνέχεια απαρίθμησε τους φορείς που μετέχουν στις συσκέψεις. Σύμφωνα με τον υπουργό, η ενσωμάτωση των παιδιών Ρομά του 12ου Δ.Σ. Ασπροπύργου στο 11ο Δ.Σ. Ασπροπύργου και η διασπορά των παιδιών Ρομά του 4ου Δ.Σ. Σοφάδων στα υπόλοιπα σχολεία του δήμου δεν κατέστησαν δυνατές λόγω αντίθεσης των δημάρχων και μη Ρομά γονέων.

 

Οπως ενημέρωσε ο υπουργός, «καταβάλλονται προσπάθειες, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, να εκλείψει το φαινόμενο της ύπαρξης σχολικών μονάδων οι οποίες να δέχονται μαθητές από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες». Τα σχολεία ανοίγουν όμως και τα παιδιά Ρομά των δύο περιοχών πρόκειται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στα δύο «σχολεία-γκέτο» κατά παράβαση των νόμων αλλά και της υποχρέωσης συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ. Τρεις φορές έχει καταδικαστεί η χώρα μας για το θέμα αυτό από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Την τελευταία φορά (30 Μαΐου 2013) το Δικαστήριο ανέφερε πως «η διαιώνιση της φοίτησης των παιδιών Ρομά σε ένα δημόσιο σχολείο στο οποίο φοιτούν αποκλειστικά Ρομά και η μη λήψη αποτελεσματικών μέτρων κατά του διαχωρισμού λόγω ιδίως της αντίθεσης των γονιών των μη Ρομά μαθητών, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αιτιολογούνται αντικειμενικά από έναν θεμιτό σκοπό».

 

Σε δίκη οι υπεύθυνοι

 

Εκτός από την ενσωμάτωση των παιδιών Ρομά του σχολείου του Ασπρόπυργου και τη διασπορά των παιδιών στους Σοφάδες, το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι αιτείται την άμεση παραπομπή σε δίκη των υπευθύνων για τον ρατσιστικό σχολικό διαχωρισμό, δεδομένου ότι, όπως έχει αποφανθεί ο Αρειος Πάγος (Δ’ Πολιτικό Τμήμα, απόφαση 818/2008), οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ αποτελούν δεσμευτικό ουσιαστικό δεδικασμένο. Σύμφωνα επίσης με τον Παναγιώτη Δημητρά, εκπρόσωπο του Παρατηρητηρίου, οι εισαγγελείς Πρωτοδικών αγνόησαν παραγγελία του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου (16-2-2011) για πάταξη του φαινομένου του διαχωρισμού των παιδιών Ρομά και αρχειοθέτησαν τις δικογραφίες, μη ερευνώντας ουσιαστικά ενδεχόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας.

 

[email protected]

 

Scroll to top