10/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμπαράσταση στους κτηνοτρόφους

Οι φορείς της Ηπείρου δεν επιλέγουν δυναμικές κινητοποιήσεις για τις καθυστερήσεις πληρωμών της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη».
      Pin It

Οι φορείς της Ηπείρου δεν επιλέγουν δυναμικές κινητοποιήσεις για τις καθυστερήσεις πληρωμών της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη»

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ Του Φιλήμονα Καραμήτσου

 

Αν κάτι έχουν πετύχει οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου στον πολύμηνο αγώνα τους να πληρώνονται σε κανονικά, μηνιαία διαστήματα από τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», όπως στο παρελθόν, είναι η συμπαράσταση από το σύνολο σχεδόν των φορέων της Ηπείρου. Αυτό φάνηκε και στη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα το πρωί στο παλιό δημαρχείο Ανατολής με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Ηπείρου.

 

Με την παρουσία του περιφερειάρχη Ηπείρου, του δημάρχου Ιωαννίνων, το σύνολο σχεδόν των δημάρχων του νομού αλλά και πολλούς από την Ηπειρο, καθώς και τους επικεφαλής της ΑΔΕΔΥ ή του Εργατικού Κέντρου, η στήριξη προς τους κτηνοτρόφους ήταν προφανής. Τα βήματα που αποφασίστηκαν όμως μοιάζουν πολύ μετρημένα για να έχουν και άμεσα αποτελέσματα. Με ψήφισμα που θα εκδώσει σήμερα η ΠΕΔ θα γίνεται σαφές ότι οι φορείς απαιτούν να πληρωθούν άμεσα από τη «Δωδώνη» οι παραγωγοί για όλο το εισκομιζόμενο γάλα.

 

Από εκεί και πέρα αποφασίστηκε να γίνει διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ώστε η πάλαι ποτέ συνεταιριστική επιχείρηση να περάσει στους φυσικούς φορείς της, τους παραγωγούς. Παράλληλα τρέχει και η υλοποίηση της απόφασης που είχε λάβει το περιφερειακό συμβούλιο, να γίνει συνάντηση επιτροπής από την Ηπειρο με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών – έχουν γίνει επαφές, αλλά στην αρχή προσέκρουσαν στις υποχρεώσεις του πρωθυπουργού με το ταξίδι στις ΗΠΑ.

 

Οπως είναι λογικό όμως, αυτό το πλαίσιο δεν ικανοποιεί όλους τους παραγωγούς, πολλοί εκ των οποίων πρότειναν στη σύσκεψη δυναμικές κινητοποιήσεις και κατάληψη του εργοστασίου. Από την άλλη, από πολλές πλευρές τίθεται πια ανοιχτά και το θέμα της σύμβασης παραχώρησης των μετοχών που κατείχε μέχρι πέρσι η Αγροτική Τράπεζα στους νέους ιδιοκτήτες.

 

Ο Κώστας Μπάρκας, βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι «άμεση δημοσιοποίηση και καταγγελία της σύμβασης μεταβίβασης των μετοχών της Δωδώνη Α.Ε. στους νέους ιδιοκτήτες και ακύρωση της ιδιωτικοποίησης με εκκίνηση των διαδικασιών απόδοσης του πυλώνα ανάπτυξης της Ηπείρου στους φυσικούς ιδιοκτήτες της».

 

Οι επόμενες μέρες και η αποτελεσματικότητα των βημάτων που αποφασίστηκαν θα δείξουν και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν τελικά τα πράγματα.

 

Scroll to top