11/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ερντογάν άνοιξε ξανά μέτωπο με τους Κούρδους

Δριμύ «κατηγορώ» από το Εργατικό Κόμμα για μη τήρηση των συμφωνηθέντων από την Αγκυρα.
      Pin It

Δριμύ «κατηγορώ» από το Εργατικό Κόμμα για μη τήρηση των συμφωνηθέντων από την Αγκυρα

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Παίζοντας ένα παιχνίδι υψηλού πολιτικού ρίσκου, εν όψει και των τριών εκλογικών αναμετρήσεων που έχει μπροστά του τους επόμενους 18 μήνες, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοίξει πάλι το μέτωπο με τους Κούρδους αντάρτες, θέτοντας σε κίνδυνο την πορεία του ειρηνευτικού σχεδίου που έχει συμφωνηθεί με τον φυλακισμένο ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

 

Εξαπολύοντας ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, επειδή δεν εφαρμόζει τα μέτρα της ειρηνευτικής διαδικασίας που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι «πάγωσε» την αποχώρηση των μαχητών του από το τουρκικό έδαφος, αν και δεσμεύτηκε να τηρήσει, προς το παρόν, την κατάπαυση του πυρός.

 

Σύμφωνα με το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat News, το ένοπλο κίνημα υποστηρίζει ότι η Αγκυρα με την πολιτική της δείχνει να μην επιδιώκει πρόοδο στο κουρδικό ζήτημα, επιρρίπτει στην κυβέρνηση την ευθύνη για τις εξελίξεις και την κατηγορεί ότι δεν προωθεί στο Κοινοβούλιο το πακέτο των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας της Τουρκίας, που έχει συμφωνηθεί.

 

Ως αντάλλαγμα για την αποχώρηση των περίπου 2.500 μαχητών του από την Τουρκία, το PKK ζητάει να τροποποιηθούν ο ποινικός κώδικας και ο εκλογικός νόμος, καθώς και να αναγνωριστεί το δικαίωμα των Κούρδων να εκπαιδεύονται στην κουρδική γλώσσα και να έχουν μια μορφή περιφερειακής αυτονομίας. Τον περασμένο Μάρτιο, ο αρχηγός του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από τη φυλακή του στο νησί Ιμραλί κοντά στην Κωνσταντινούπολη, κήρυξε επίσημα εκεχειρία, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Επειτα από μερικές εβδομάδες οι αντάρτες του PKK άρχισαν να κινούνται προς το Ιράκ βάσει της συμφωνίας.

 

Η κυβέρνηση ωστόσο, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία έχει αποχωρήσει μόνο το 20% των Κούρδων και οι περισσότεροι εξ αυτών είναι παιδιά, ηλικιωμένοι και γυναίκες, καθυστερεί την επόμενη φάση, με τον Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει ότι «εφόσον ο κουρδικός λαός θέλει την ειρήνη, η διαδικασία συνεχίζεται» και να κατηγορεί τόσο το PKK όσο και το φιλικό προς την οργάνωση Κόμμα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας για πολιτικά παιχνίδια. «Η τρομοκρατική οργάνωση έχει την ευθύνη των αποφάσεών της», δήλωσε χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν βλέπει μεγάλα εμπόδια στην εφαρμογή της συμφωνίας». Ωστόσο προφανώς η κατάσταση δεν είναι τόσο ρόδινη όσο την παρουσιάζει η Αγκυρα, λόγω και της συγκυρίας της Συρίας, και το Κουρδικό ήταν ένα από τα δύο θέματα συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός έπρεπε ήδη να φέρει από τον περασμένο μήνα προς συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή το μεταρρυθμιστικό πακέτο, αλλά οι σκληρές πιέσεις που δέχεται από τους εθνικιστές -οι οποίοι τον κατηγορούν ότι υποκύπτει στα αιτήματα των «τρομοκρατών»- τον έκαναν να απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δοθεί γενική αμνηστία στους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

 

Scroll to top