11/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανακοινώθηκε η βραxεία λίστα του βραβείου Booker

Φαβορί, διασημότητες και γυναικοκρατία

      Pin It

Τουλάχιστον το φαβορί των μπούκερς για το Μπούκερ είναι μέσα στη βραχεία λίστα του βραβείου, που ανακοινώθηκε χθες το μεσημέρι. Πρόκειται για τον 67χρονο Αγγλο Τζιμ Κρέις, δύο φορές ήδη υποψήφιο στο παρελθόν και τώρα για ακόμη μια φορά, χάρη στο μυθιστόρημά του «The Harvest» (Η συγκομιδή), που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορικό. Τοποθετείται σε ένα χωριό της Αγγλίας, κάμποσους αιώνες πριν, την εποχή που οι αγρότες αναγκάζονταν να απομακρυνθούν από τα χωράφια τους για να κάνουν χώρο στα… πρόβατα.

 

Από τα δεκατρία βιβλία της μακριάς λίστας, έξι τυχερά βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το περίφημο βραβείο, που θα απονεμηθεί στις 15 Οκτωβρίου (μαζί με 50 χιλιάδες λίρες). Και ισχύει, τουλάχιστον σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής Ρόμπερτ ΜάκΦαρλαν, η ίδια ακριβώς συνθήκη: μια ποικιλία ειδών, ηλικιών, γεωγραφίας, μεγέθους. Απλώς κυριαρχούν οι γυναίκες: τέσσερις στους έξι!

 

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι:

 

• Ο διάσημος, πολυγραφότατος Ιρλανδός Κολμ Τόιμπιν, επίσης πολύ ψηλά στη λίστα των στοιχημάτων με το μόλις 104 σελίδων «The Testament of Mary», μια αφήγηση της Παναγίας, αιρετική και καθόλου κολακευτική για τους μαθητές του γιου της, χρόνια μετά τη σταύρωσή του. Αφήστε, που για την ίδια δεν είναι καν θεός.

 

• Η γνωστή Ινδή Τζούμπα Λαχίρι, που βραβεύτηκε με Πούλιτζερ και PΕΝ/Χέμινγουεϊ για το πρώτο της μυθιστόρημα («The Interpreter of Maladies»), διεκδικεί το Booker με το δεύτερο βιβλίο της. Στο πολιτικό μυθιστόρημα «The Lowland» θυμίζει μια άγνωστη πτυχή της ινδικής ιστορίας, την άνοδο του κομμουνιστικού κινήματος τη δεκαετία του ’60, με την πίστη του στην επανάσταση και τη βία, μέσα από την ιστορία δύο αδελφών, που ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους: ο ένας δολοφονείται από την αστυνομία, ο άλλος φτιάχνει τη ζωή του στις ΗΠΑ, εκεί όπου ζει η συγγραφέας.

 

• Η Αμερικανο-γιαπωνέζα κινηματογραφίστρια, μυθιστοριογράφος και βουδίστρια ιερέας Ρουθ Οζέκι καταβροχθίζει τους αναγνώστες με το πληθωρικό και βαθύ «A Tale for the Time Being», ένα μυθιστόρημα για τη μετά τσουνάμι εποχή, στο οποίο συνυπάρχουν μια 105χρονη αναρχική μοναχή με μια μαθήτρια και τα θέματά του αρχίζουν από την πολυπολιτισμικότητα, τον θάνατο και τη μνήμη και φτάνουν στη συνείδηση, τον χρόνο και την οικολογική καταστροφή.

 

• Η νεότερη συγγραφέας της short list αλλά και όλης της ιστορίας του Booker, είναι η 28χρονη Ελινορ Κάτoν από τη Νέα Ζηλανδία. Το δεύτερο, πολύ φιλόδοξο βιβλίο της, «The luminaries», ογκωδέστερο όλων (832 σελίδες), μας γυρνάει πίσω στην πατρίδα της, στα μέσα του 19ου αιώνα, και είναι επηρεασμένο από τους «Αδελφούς Καραμαζόφ» και το «Μόμπι-Ντικ».

 

• Τη λίστα συμπληρώνει η Nόουβαϊολετ Μπουλαουάγιο από τη Ζιμπάμπουε με το πρώτο της βιβλίο, αναφορά στη χώρα της, «We Need New Names», που έχει κερδίσει ενθουσιώδεις κριτικές.

 

Επιμ. Β.Γεωργ.

 

Scroll to top