Pin It

Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοίνωσε δωρεές 1,5 εκατ. ευρώ

 

Νέες δωρεές ύψους 1.592.000€ ενέκρινε το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Το ποσό αυτό αφορά υποστήριξη προγραμμάτων και πρωτοβουλιών σε τέσσερις χώρες, συμπεριλαμβανομένης πάντα και της Ελλάδας.

 

 

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται να υποστηρικτούν:

 

* Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για την υποβρύχια έρευνά της στο ναυάγιο «Μέντωρ» το 2012. Το «Μἐντωρ» είναι ένα από τα πλοία που χρησιμοποίησε ο λόρδος Ελγιν για τη μεταφορά ελληνικών αρχαιοτήτων στο Λονδίνο. Το ναυάγιο βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή των Κυθήρων. Το μεγαλύτερο μέρος της δωρεάς ολοκληρώθηκε με το πέρας της υποβρύχιας έρευνας το καλοκαίρι, ενώ ένα μικρό μέρος της χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση των ευρημάτων.

 

* Το Ιδρυμα Τεχνολογίας & Ερευνας για τη στήριξη του Προγράμματος Αστικής Αρχαιολογίας στο Αμόριο, το οποίο θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια τριών συνεχόμενων καλοκαιριών, από το 2013 έως το 2015, από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών. Η εντατική έρευνα στην επιφάνεια του δυτικού τμήματος του Αμορίου και η καταγραφή όλων των ευρημάτων είναι ο σκοπός του προγράμματος.

 

Το Αμόριο ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις του Βυζαντίου από τον 8ο έως τον 10ο αιώνα. Το γεγονός ότι παρέμεινε ακατοίκητο από τον 12ο αιώνα και μετά εγγυάται ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο διατήρησης των μνημείων, επιτρέπει την απρόσκοπτη διεξαγωγή ανασκαφών, καθώς και την εκτέλεση επιφανειακών και γεωφυσικών ερευνών μεγάλης κλίμακας.

 

* Αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πρόκειται να λάβει δωρεά για τη δημιουργία Βιβλιοθήκης/Αρχείου Κινηματογράφου, η οποία θα στεγάζεται στον χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η Βιβλιοθήκη θα προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ερευνήσουν το αρχείο και να παρακολουθήσουν προβολές ταινιών.

 

Οι δωρεές του Ιδρύματος όσον αφορά τις τέχνες και τον πολιτισμό επεκτείνονται ακόμη στις ΗΠΑ (τέσσερα προγράμματα), στη Γαλλία (δύο) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (δύο).

Πιο συγκεκριμένα, χρηματοδότηση θα λάβουν:

-Το Art Beyond Sight της Νέας Υόρκης

-Η Brooklyn Academy of Music για διευρυμένες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και παρουσιάσεις έργων όπερας στην Κεντρική Σκηνή

-Το Make Music New York για την ανάπτυξη των υποδομών του, αλλά και το Museum of Modern Art της Νέας Υόρκης.

 

Στη Γαλλία θα χρηματοδοτηθούν η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Νίκαιας για τη μελέτη ανακαίνισής της καθώς και το Musee Matisse, επίσης στη Νίκαια.

 

Στην Αγγλία το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα ενισχύσει το University College του Λονδίνου (για την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του) και το University of Kent για τη δημιουργία υποτροφίας.

 

Το Ιδρυμα ανακοίνωσε ακόμη προσφορές που αφορούν την παιδεία (6.680.000€), την υγεία (4.124.000€) και την κοινωνική πρόνοια (3.266.000€).

 

info: www.snf.gr

 

Ελ.Γ.

 

Scroll to top