07/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φαινόμενα αποσύνθεσης…

      Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

Σε πλήρη… αποσύνθεση φαίνεται να βρίσκεται η ΕΡΤ όπου η απεργία συνεχίζεται και σήμερα (απόφαση ΠΟΕΣΥ και ΠΟΣΠΕΡΤ για νέα 48ωρη έως τις 06.00 αύριο το πρωί) για έβδομη συνεχόμενη μέρα. Οι δύο δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη, που «καρατομήθηκαν» υποτίθεται για σχόλιο εναντίον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, παραμένουν ξεκρέμαστοι. Κι αυτό γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία κίνηση από την πλευρά της διοίκησης.

 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, σε μια κίνηση… εκτόνωσης, αποφάσισε να αναθέσει την πρωτοβουλία στον γενικό διευθυντή ενημέρωσης Αιμίλιο Λιάτσο, ο οποίος άλλωστε είχε προχωρήσει και στην καρατόμηση «μέχρι νεωτέρας» των δύο δημοσιογράφων της «Πρωινής Ενημέρωσης» (ΝΕΤ, 06.00-08.00).

 

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, Νίκος Τέλλης, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, η οποία όμως αντί να εκτονώσει την κατάσταση τη δυναμίτισε, καθώς αμέσως μετά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Νίκος Σίμος, αλλά και ο Τζώνυ Καλημέρης (εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.) διαφώνησαν τραβώντας του ουσιαστικά το χαλί.

 

Ο κ. Σίμος σημείωσε ότι «οι μαριονέτες είναι χαρακτηριστικά στοιχεία άλλων εποχών» και τόνισε ότι η συζήτηση θέσεων δεν σημαίνει και «αποδοχή κάθε απόπειρας χειραγώγησής μου από άλλα μέλη του Δ.Σ., όταν μάλιστα έχει προηγηθεί συνεννόηση για τον τρόπο χειρισμού των προβλημάτων που ανακύπτουν, κρισίμων ή μη».

 

Με τη σειρά του, ο Τζώνυ Καλημέρης, μέσω Twitter, έσπευσε να χαρακτηρίσει τον πρόεδρο του Δ.Σ. «προσβλητικότατο», επισημαίνοντας ότι «εξέθεσε με την ανακοίνωσή του τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. αγνοώντας τη συλλογική μας απόφαση».

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Ν. Σίμος όμως προχώρησε και σε μια εντελώς προσωπική επίθεση εναντίον του Κώστα Αρβανίτη, δηλώνοντας στα «Παραπολιτικά» «Εύχομαι στον Κώστα Αρβανίτη καλή πολιτική σταδιοδρομία στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ», κάτι που θα δημιουργήσει νέο κύκλο εξελίξεων, καθώς πλέον αναμένεται η αντίδραση του δημοσιογράφου.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μια τέτοιου τύπου δήλωση και μάλιστα από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ δείχνει εμφανέστατα ότι το παιχνίδι από την πλευρά του παίζεται ιδεολογικο-κομματικά. Μόνο που ο δημόσιος (;) ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν μπορεί να λειτουργεί με τέτοιου τύπου κριτήρια, εκτός και αν έχουν αποφασίσει στην ΕΡΤ να εργάζονται όσοι αποδέχονται άκριτα ή είναι φίλα προσκείμενοι στην τρικομματική κυβέρνηση και τις μοιρασιές που έχουν διαφανεί.

 

Τα ενδο-διοικητικά αλληλομαχαιρώματα, που αυτή τη φορά είδαν το φως της δημοσιότητας από τα ίδια τα στελέχη του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα υποχρέωσαν πάντως τον δημοσιογράφο Τέλη Σαμαντά (μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ) να διαχωρίσει σαφέστατα τη θέση του και να δημοσιοποιήσει την εισήγησή του.

 

Σε αυτήν χαρακτηρίζει «βεβιασμένη» και «δυσανάλογα αυστηρή» την απόφαση απομάκρυνσης των δημοσιογράφων. Τονίζει ότι τον προβληματίζει και τον ανησυχεί «η αντίδραση της διοίκησης της ΕΡΤ» να «απομακρυνθούν μέχρι νεωτέρας οι παρουσιαστές» και επισημαίνει ότι η τήρηση της δεοντολογίας «δεν επιβάλλεται με τα έσχατα διοικητικά μέτρα διότι τότε τα ίδια τα μέτρα συνιστούν παραβίαση της ελευθεροτυπίας».

 

Με αυτά και με τα άλλα πάντως, κατόρθωσαν η δημόσια ραδιοτηλεόραση σε τέτοιες μέρες, αντί να ενημερώνει τους πολίτες, να έχει κατεβάσει διακόπτες. Εκτός κι αν κάποιοι την οδήγησαν σκοπίμως εκεί ή … βολεύονται με κάτι τέτοιο…

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top