12/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στις 29 Οκτωβρίου βγάζουν τον τέταρτο δίσκο τους

Arcade Fire, εκτόξευση με ευρηματικό προμόσιον

      Pin It

Ο πλανήτης της μουσικής κινείται στον ρυθμό των Arcade Fire. Και όχι μόνο για το Reflektor, το νέο τους τραγούδι που κυκλοφόρησε στις 9/9/9, δηλαδή 9 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ ακριβώς. Αλλά και όλα όσα κάνουν για το άλμπουμ τους, το 4ο, με ημερομηνία κυκλοφορίας την 29η Οκτωβρίου. Οι πιο τυχεροί βέβαια ήταν 100 άτομα στο Μόντρεαλ του Καναδά, τη γενέτειρα πόλη του γκρουπ. Τη Δευτέρα το βράδυ (στις 9 φυσικά) είδαν live στο μικρό κλαμπ Salsateque μία συναυλία ενός πανάγνωστου συγκροτήματος με το όνομα The Reflektors. Είχαν τοιχοκολληθεί και αφίσες. Οι Reflektors δεν ήταν κάποιο πρωτοεμφανιζόμενο γκρουπ της περιοχής από πιτσιρικάδες, ήταν οι ίδιοι οι Arcade Fire! Τα νέα διαδόθηκαν σε χρόνο dt, ανέβηκε κι ένα βιντεάκι με τους Arcade Fire να φτάνουν χαμογελαστοί στο Salsateque, αλλά πλέον ήταν πολύ αργά. Οποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε.

 

Το ευρηματικό promotion του συγκροτήματος πάντως ξεκίνησε πολύ πριν. Αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο τίτλος του single τους. Refleκtor. Ενα γκράφιτι με το χαρακτηριστικό σήμα του τραγουδιού είδαμε στη Νέα Υόρκη (το πλάγιο μέρος μιας πολυκατοικίας 20 μέτρων), την επόμενη στο Τόκιο και στο Λονδίνο παρακολουθήσαμε τις προετοιμασίες των δισκοπωλείων κ.ο.κ. Αρχισε να δημιουργείται ένα τεράστιο buzz, ελευθέρωνε στο internet και κάτι ηχητικά αποσπάσματα 20 δευτερολέπτων το ίδιο το καναδέζικο συγκρότημα, η αγωνία χτυπούσε κόκκινο.

 

Για τη Δευτέρα ήταν προγραμματισμένη η on line κυκλοφορία. Το τραγούδι… διέρρευσε ξαφνικά όμως και για λίγες μόλις ώρες την Κυριακή το πρωί και βάρεσαν peak τα σχόλια στα social media. Ενας ηλεκτρονικός επτάλεπτος ύμνος σε παραγωγή Τζέιμς Μέρφι των LCD Soundsystem με τη συμμετοχή του Ντέιβιντ Μπάουι (το επιβεβαίωσε λίγες ώρες μόλις πριν με ένα post στην προσωπική του σελίδα στο facebook). Το ασπρόμαυρο βίντεο με τις μυστικιστικές αναφορές είναι σε σκηνοθεσία Αντον Κόρμπιν και δεν είναι ένα συνηθισμένο βίντεο. Αν το δεις σε Goοggle Chrome και συνδέσεις με το laptop σου το κινητό σου τηλέφωνο, τότε συμμετέχεις αυτοπροσώπως. Δοκιμάστε το, είναι διαδραστικό, εμφανίζεσαι κι εσύ σε έναν σπασμένο καθρέφτη, αντικρίζεις το είδωλό σου.

 

Να κάνω και τις συστάσεις. Οι Arcade Fire είναι ένα συγκρότημα από τον Καναδά που, μαζί με αυτόν που βγαίνει στις 29 Οκτωβρίου, με τον Ορφέα και την Ευρυδίκη στο εξώφυλλο, έχει κυκλοφορήσει τέσσερις δίσκους. Θεωρείται από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα των τελευταίων 10 ετών. Μπάουι, Μικ Τζάγκερ, Ντέιβιντ Μπερν κι άλλοι έχουν δώσει την ευλογία τους. Επαιξαν και για τον Ομπάμα προεκλογικά, αν αυτό σας ενδιαφέρει. Τους έχει σκηνοθετήσει και ο Τέρι Γκίλιαμ. Εγραψαν και το επιβλητικό τραγούδι του Hunger Games. Υπογράφουν και το σάουντρακ του Her του Spike Jonze με τον Χοακίμ Φοίνιξ και τη Σκάρλετ Γιόχανσον. Και στις 28 Σεπτεμβρίου ανοίγουν (τι τιμή!) το φετινό Saturday Night Live. Τι άλλο να σας πω;

 

Δημήτρης Κανελλόπουλος

 

Scroll to top