12/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάχωμα για τον ρατσισμό

Νέα «Αμυγδαλέζα» στήνεται στη Λέσβο - Το «Χωριό τού Ολοι μαζί» αποδεικνύει εμπράκτως ότι μπορεί να λειτουργήσει χώρος ανοιχτής φιλοξενίας με κοινωνικό έλεγχο, χώρος υποστήριξης, αλλά και ενσωμάτωσης μεταναστών και προσφύγων από την ίδια την τοπική κοινότητα.
      Pin It

Νέα «Αμυγδαλέζα» στήνεται στη Λέσβο – Το «Χωριό τού Ολοι μαζί» αποδεικνύει εμπράκτως ότι μπορεί να λειτουργήσει χώρος ανοιχτής φιλοξενίας με κοινωνικό έλεγχο, χώρος υποστήριξης, αλλά και ενσωμάτωσης μεταναστών και προσφύγων από την ίδια την τοπική κοινότητα

 

ΛΕΣΒΟΣ Της Ανθής Παζιάνου

 

Για «νέα Αμυγδαλέζα» και όχι για κέντρο πρώτης υποδοχής μεταναστών –όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση διά στόματος Δένδια και Βαρβιτσιώτη- προλειαίνεται ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Μόριας, που «στήνεται» τους τελευταίους μήνες για την αντιμετώπιση της εκθετικής αύξησης προσφύγων στη Λέσβο. Αυτό υποστήριξαν σε όλους τους τόνους η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Μάνια Μπαρσέφσκι, μετά την επιτόπια επίσκεψή τους στο στρατόπεδο, όπου μεταξύ του συρματοπλέγματος και του ελάχιστου χώρου προαυλισμού εντόπισαν και στελέχη της Frontex να δίνουν οδηγίες για τον σχεδιασμό του κέντρου.

 

Το μόνο «success story» που διαπίστωσαν τα μέλη του Τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το φωτεινό παράδειγμα των εθελοντικών οργανώσεων του «Χωριό τού Ολοι μαζί», που λειτουργούν τον χώρο των δημοτικών κατασκηνώσεων για τη φιλοξενία προσφύγων και «σε καμία περίπτωση της κυβέρνησης, η οποία δεν ακολουθεί καμία πολιτική ασύλου και μετανάστευσης». «Ο χώρος του “Χωριού”, πέρα από αντιπαράδειγμα της Αμυγδαλέζας και της Κορίνθου, όπου οι συνθήκες είναι αισχρές, μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για όλους. Αποδεικνύει εμπράκτως ότι μπορεί να λειτουργήσει χώρος ανοιχτής φιλοξενίας με κοινωνικό έλεγχο, μέσω της δράσης εθελοντικών οργανώσεων, χώρος υποστήριξης, αλλά και ενσωμάτωσης μεταναστών και προσφύγων από την ίδια την τοπική κοινότητα, αποτελώντας ανάχωμα για τον ρατσισμό», επισήμαναν. Ας σημειωθεί ότι η επίσκεψη μελών του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στο πλαίσιο διεθνούς καμπάνιας στην οποία συμμετέχει για το κλείσιμο των κέντρων κράτησης και τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας, όπου «οι άνθρωποι δεν θα είναι εξοβελιστέοι, δεν θα θεωρούνται σκουπίδια και η εξαθλίωση δεν θα νομιμοποιείται».

 

Σε ό,τι αφορά το Κέντρο στη Μόρια, «η εμπειρία και ο χώρος δείχνουν ότι θα μετατραπεί σε κέντρο κράτησης. Εξάλλου η σκοπιμότητα της κυβέρνησης, η οποία αφήνει αδιάθετα 12 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας, είναι να στείλει μήνυμα στις χώρες προέλευσης προσφύγων ότι οι συνθήκες είναι άθλιες και να πετύχει τη μη εισροή ανθρώπων. Οι απάνθρωπες συνθήκες όμως, πέραν του ότι παραβιάζουν το Σύνταγμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκθέτουν τη χώρα μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εγγυηθούν και να αποφέρουν τέλος στη μετανάστευση», επισήμανε η Β. Κατριβάνου.

 

Scroll to top