12/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Αναλύσεις…

 

Σε μια ενδιαφέρουσα μετασοβιετική γεωπολιτική ανάλυση με αφορμή τη Συρία προέβη ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) στη Βουλή. Οπως είπε, «είναι οργανωμένη εδώ και 2 χρόνια η κατάσταση που θέλει να ανατρέψει το καθεστώς Ασαντ και να ελέγξει τη Συρία σαν προγεφύρωμα για επίθεση στο Ιράν. Αν ελεγχθούν η Συρία και το Ιράν, πρώτον ικανοποιούνται πολλά ενεργειακά σχέδια. Δεύτερον, η Ρωσία μένει εκτός Μεσογείου και, αν φύγουν οι βάσεις από το Ταρτούς, η Κίνα -που παίρνει το 17% της ενέργειας από το Ιράν- θα εξαρτάται από τους Αμερικάνους ή από κάποιους άλλους που θα έχουν καταλάβει την εξουσία στο Ιράν».

 

Χ.ΙΩ.

 

„«902» και «λάιφ στάιλ»

 

Θλίψη ήταν το συναίσθημα όταν στο «ζάπινγκ» που έκανα η εικόνα σταμάτησε στον πρώην «902». Το κανάλι με το αυστηρό κομματικό πρόγραμμα και την αισθητική τού πάλαι ποτέ σοσιαλιστικού ρεαλισμού, ιδιοκτησίας ΚΚΕ, το οποίο πουλήθηκε σε αγνώστου ταυτότητας επιχειρηματία, ο οποίος το «αναβάθμισε» σε ακόμα ένα πομπό ξεφτισμένου «λάιφ στάιλ». Η εκπομπή, με τίτλο «gossip news», ενημέρωνε για τις διακοπές των τηλεοπτικών αστέρων, τις εγκυμοσύνες των σταρ και άλλα τέτοια. Η κατρακύλα δεν έχει τέλος, αλλά ίσως πρέπει να ανοίξει δημόσια συζήτηση για την τύχη των τηλεοπτικών συχνοτήτων, οι οποίες, με τις γνωστές αδιαφανείς διαδικασίες, συνεχίζουν να καταλήγουν στα χέρια κάθε απίθανου πειρατή!

 

Τ.Τ.

 

„Για την εθνική κυριαρχία

 

Σε μια δήλωση για την εθνική κυριαρχία, παρόμοια με εκείνη που είχε κάνει προ ετών η πρώην πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα – Μπενάκη, προχώρησε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η εθνική κυριαρχία ούτως ή άλλως έχει συρρικνωθεί και το κρατικό φαινόμενο υφίσταται πολύ μεγάλες πιέσεις, διότι το εθνικό κράτος διεθνοποιείται, ιδιωτικοποιείται και αποπολιτικοποιείται, αλλά αυτό που στην πραγματικότητα χάνεται από την εθνική κυριαρχία παγκοσμίως, δεν μετατίθεται σε μία οργανωμένη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο αντιπρόεδρος στη Βουλή, με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία.

 

Χ.ΙΩ.

 

„Ο απαραίτητος συμβιβασμός!

 

Απαισιόδοξη για την προοπτική επίλυσης του θέματος με το όνομα της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη. Σε τοποθέτησή της στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής σημείωσε ότι «όσο υπάρχει ο Γκρούεφσκι στα Σκόπια, ουσιαστική λύση στις προσπάθειες του κ. Νίμιτς δεν θα υπάρξει». Η πρώην ΥΠΕΞ «κάρφωσε» τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, λέγοντας: «Εχει αποτύχει σε όλους τους τομείς -οικονομικά, κοινωνικά, πολυπολιτισμικά-, στη χώρα του όμως, δυστυχώς, κρατιέται στην εξουσία πάνω σε μια εθνικιστική ατζέντα, η οποία δεν θα του επιτρέψει ούτε τώρα να προχωρήσει σε έναν σοβαρό και απαραίτητο συμβιβασμό».

 

Χ.ΙΩ.

 

„«Αμαλία Φλέμιγκ»

 

Αρχισαν να ανεβαίνουν στη Διαύγεια τα πρώτα ονόματα των τριακοσίων του «Αμαλία Φλέμιγκ» που αναμένεται να πέσουν στο πεδίο της διαθεσιμότητας. Σήμερα θα τους έρθουν και τα πρώτα «διαθεσιμόχαρτα», τα οποία δεν θα αναγράφουν πότε και πού θα επαναπροσληφθούν. Οι εργαζόμενοι του «Αμαλία Φλέμιγκ» αρνούνται να παραλάβουν τα χαρτιά της απόλυσής τους, αν και ξέρουν ότι θα ισχύσουν από τη στιγμή της κοινοποίησής τους και όχι υποχρεωτικά της παραλαβής. Ο συμβολισμός όμως της πράξης τους είναι αρκετός… Οι εργαζόμενοι του «Αμαλία Φλέμιγκ» συνεχίζουν πάντως τις καθημερινές κινητοποιήσεις, κηρύσσοντας σήμερα 24ωρη απεργία.

 

Γ.ΜΠΑΣΚ.

 

„«Μαύρο» και στα ραδιόφωνα

 

«Με νέες απολύσεις και λουκέτα σφραγίζει τη ραδιοφωνία η κυβέρνηση, αυτή τη φορά “χτυπώντας” τα δημοτικά ραδιόφωνα, τόσο για να προσεγγίσει τους στόχους της τρόικας όσο και γιατί τελικά φαίνεται να ενοχλείται από την ύπαρξή τους. Πώς αλλιώς να κατανοήσει κανείς την τόση επίθεση στη ζωντανή φωνή στην ενημέρωση και στον πολιτισμό;». Με τις φράσεις αυτές η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Βάσω Νάκου, εκφράζει τη διαφωνία τους με τις κυβερνητικές επιλογές για «μαύρο» στην ενημέρωση. Βέβαια, ως αντιστάθμισμα, υπάρχει και το «μαύρο» στις κάλπες!

 

Τ.Τ.

 

„Αργά για δάκρυα

 

Να αποσυνδεθεί η κινητικότητα στο Δημόσιο από τις απολύσεις ζητά το ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει ότι για να αποφευχθούν νέες οριζόντιες παρεμβάσεις στη δεύτερη φάση εφαρμογής του μέτρου θα πρέπει να προηγηθεί πλήρης αξιολόγηση του συνόλου των δημόσιων δομών. Αντιπροσωπεία του συναντήθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ενημέρωσε διεξοδικά για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, καταγράφοντας τις προτάσεις του. Εύλογη η αγωνία του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου να περιορίσει το πολιτικό κόστος μιας ακόμη σκληρής μνημονιακής επιλογής του, δύσκολα όμως η προσπάθεια θα έχει αποτέλεσμα, αφού οι πάντες γνωρίζουν, και ιδίως οι δημόσιοι υπάλληλοι, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ανάψει το πράσινο φως για χιλιάδες απολύσεις. Δ.Κ.

 

„Υπερπλούσιοι… και στην Ελλάδα

 

Οχι μόνο υπάρχουν, αλλά φαίνεται ότι πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς. Η έκθεση της Wealth-X και της UBS για το 2013 δείχνει ότι ο πληθυσμός τους έχει χτυπήσει ρεκόρ και σε περίοδο κρίσης οι υπερπλούσιοι έχουν αυξηθεί πιο πολύ στις ΗΠΑ και… στην Ευρώπη.

 

Στην Ιταλία, 2.075 άτομα ελέγχουν περιουσιακά στοιχεία 235 δισ. ευρώ. Σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι 199.235 άτομα κατέχουν πάνω από 21 τρισ. ευρώ. Το ευρωπαϊκό ρεκόρ αύξησης κατέχει η Ελβετία, με ποσοστό 13,1%. Την πραγματική έκπληξη κάνουν οι χτυπημένες από την κρίση Πορτογαλία, όπου οι πολυεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 10,8%, και… η Ελλάδα, όπου η αύξηση είναι 11%! Οι υπερπλούσιοι εδώ πλέον είναι 505 από 455 που ήταν πέρσι και συνολικά έχουν περιουσία 60 δισ. δολάρια. Θαύμα, θαύμα…

 

Ε.Π.

 

„Οι άγαμες θυγατέρες

 

Για την αιφνιδιαστική διακοπή των συντάξεων των άγαμων θυγατέρων διαμαρτύρεται ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας. Με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών κάνει λόγο για «αντισυνταγματική, απάνθρωπη και παράνομη» απόφαση, η οποία επιβάλλεται με τρόπο «άκριτο έως παράλογο και πάντως τιμωρητικό». Επικαλείται μάλιστα και σχετικό υπόμνημα που έλαβε από τη «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των άγαμων θυγατέρων».

 

Χ.ΙΩ.

 

„Ελληνορωσικές σχέσεις

 

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, το τρίτο πρόσωπο στην ιεραρχία της Μόσχας, μετά το δίδυμο Πούτιν – Μεντβιέντεφ, επισκέπτεται τη χώρα μας στις 16-17 Σεπτεμβρίου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 185 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται ελληνορωσικό φόρουμ στο Ζάππειο, στο οποίο θα εκπροσωπήσει την ελληνική πλευρά ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Από τις συναντήσεις που θα έχει η Ρωσίδα πολιτικός θα φανεί αν θα παραμείνουν «παγωμένες» οι σχέσεις των δύο χωρών. Πάντως η Βαλεντίνα Ματβιένκο γνωρίζει πολύ καλά τα… ελληνικά κατατόπια, αφού στο παρελθόν ήταν επικεφαλής της ρωσικής πρεσβείας στη χώρα μας.

 

Δ.Κ.

 

„Υπέρ πολιτικής λύσης

 

Την ανάγκη επίτευξης πολιτικής λύσης, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τους παραλληλισμούς που γίνονται στην περίπτωση της Συρίας με την επέμβαση στο Κόσοβο, εξέφρασε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μαριέττα Γιαννάκου σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Υπογράμμισε ότι «πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού προβλήματος». Το τελευταίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε, αφού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι πρόσφυγες από τη χώρα έχουν πλέον ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια.

 

Τ.Τ.

 

Η… KGB επέστρεψε

 

Εάν ο σκοπός του Βερολίνου ήταν να πετάξει στη θάλασσα τους Ρώσους ολιγάρχες και να καθαρίσει την Κύπρο από τις «μαύρες» μπίζνες, με ένα Μνημόνιο, η επιχείρηση μάλλον έχει στεφθεί με απόλυτη… αποτυχία. Εξι Ρώσοι έχουν εγκατασταθεί στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου. Ενας εξ αυτών, ο Βλαντίμιρ Στραλκόβσκι, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας, είναι πρώην της KGB, που διατηρεί στενές επαφές με τον Πούτιν, και πρώην διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κολοσσού Norilsk Nickel, που είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής νικελίου και παλλαδίου στον κόσμο. Ο πόλεμος μεταξύ των ολιγαρχών τον οδήγησε στην έξοδο από το αξίωμα μετά από 4 χρόνια θητείας και αφού συμφώνησε και πήρε ένα «χρυσό αλεξίπτωτο» αντάξιο των καπιταλιστών μεγαλοκαρχαριών της Γουόλ Στριτ, 100 εκατομμυρίων δολαρίων!

 

Ε.Π.

 

Scroll to top