Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Το γνωστό κλίμα τρόμου και πανικού επιχείρησαν να επιβάλουν οι Γερμανοί λίγο πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων Κύπρου -Τρόικας για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, αλλά κόλλησαν σε μια έντιμη κυβέρνηση.

 

 

Η τρόικα φθάνει σήμερα στην Κύπρο και ξεκινά νέες διαβουλεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση. Η τελευταία είχε ζητήσει από τον περασμένο Ιούνιο βοήθεια από τους ξένους πιστωτές χωρίς άμεσο αποτέλεσμα. Ευελπιστεί ότι αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους.

 

Ωστόσο οι ελπίδες αυτές φαίνεται να εμποδίζονται από τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των πιστωτών για το ύψος του δανείου και κυρίως για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.

 

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει σε μια απευθείας ανακεφαλαιοποίησή τους από το ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM).

 

Αντίθετα, οι Βρυξέλλες και κυρίως η Φρανκφούρτη προβάλλουν αντιρρήσεις.

 

Υιοθετώντας έτσι τακτικές παρόμοιες με αυτές που βιώσαμε στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, η γερμανική κυβέρνηση επεδίωξε τις τελευταίες ημέρες τη δημιουργία ενός κλίματος αφόρητης πίεσης, ανάλογης με αυτήν που οδήγησε την ελληνική και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου στα εξευτελιστικά μνημόνια σκληρής λιτότητας και εξαθλίωσης των λαών τους.

 

Η αρχή της καμπάνιας αυτής έγινε με το «βαρύ πυροβολικό» της γερμανικής κυβέρνησης, τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πριν από μια εβδομάδα δήλωσε κάπως αόριστα ότι δεν αναμένει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη Κύπρο πριν από το 2013.

 

Στις αρχές της εβδομάδας, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από το 2013. Προχθές το γνωστό περιοδικό Der Spiegel χτύπησε στο ψαχνό.

 

Επικαλούμενο απόρρητη έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών ισχυρίστηκε ότι οι κυπριακές τράπεζες ξεπλένουν τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών.

 

Παράλληλα από τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες αφέθηκε να διαρρεύσειότι η κυβέρνηση Μέρκελ θα εγείρει θέμα ξεπλύματος χρήματος κατά τις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν με την κυπριακή κυβέρνηση καθώς και ότι θα πιέσει για αύξηση του χαμηλού εταιρικού φόρου.

 

Η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και του πολιτικού κόσμου της μεγαλονήσου ήταν όμως άμεση. Οχι μόνο απέρριψαν τις γερμανικές κατηγορίες, αλλά κατάφεραν να αποσπάσουν χθες και δήλωση από αξιωματούχο της Κομισιόν, η οποία «αδειάζει» τους ισχυρισμούς των Γερμανών.

 

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ διεμήνυσε ότι η Κύπρος όχι μόνο δεν ξεπλένει μαύρο χρήμα, αλλά έχει εδώ και καιρό ευθυγραμμιστεί με το κοινοτικό δίκαιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος υιοθετώντας την Τρίτη Οδηγία και τον Κανονισμό για τη Μεταφορά Κεφαλαίων.

Scroll to top